Kaira van Wijk
Kaira van Wijk Maatschappij 24 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe blijven Japanners toch zo kalm? 5 dingen die wij kunnen leren

Het land van de rijzende zon. Naast Tokyo is ook de Zuidelijk gelegen Kyushu-regio in Japan de moeite waard. De lokale bevolking is hier zelfs nog opener van aard dan elders in het land. Wij reisden af naar havenstad Fukuoka en omgeving om naast sushi, manga, sprookjesachtige bamboebossen en zingende lichtreclames ook tot de kern te komen.

Hoe komt de gemiddelde Japanner tot rust met een werkweek die de 60 uur vaak overschrijdt?

Yoga versus meditatie

Zou je denken dat de Japanner om de haverklap mediteert? Een vriendin uit Tokyo, Tomoko Araki die bij Saatchi & Saatchi Fallon werkt, wijst ons erop dat yoga populairder is dan puur en alleen meditatie. Zen yoga wordt weliswaar vaak afgesloten met Zen meditatie. Dit is weer onderdeel van het veelvuldig gepraktiseerde Boeddhisme in Japan.

Must read: Waarom yoga onmisbaar is in deze tijd (en waarom het de laatste tijd zo populair geworden is)

De fysieke en energetische oefeningen van het Zen yoga, of do-in, lijken op zowel yoga-bewegingen als tai-chi, worden vaak voor het krieken van de dag uitgevoerd en zijn bedoeld om het lichaam te openen voor zittende meditatie. Hierdoor geraak je in narikiru – één worden – of ima-koko – nu-hier.

Hiking in Japan

In haar boek ‘Japanese people don’t get old or fat – secrets of my mom’s Tokyo kitchen’ legt auteur Naomi Moriyama uit dat Japanners niet alleen de hoogste levensverwachting ter wereld hebben (vrouwen worden gemiddeld 90), maar ook heel gezond oud worden.

Dit komt onder andere doordat ouderen dagelijks kilometers lopen. Wandelen vormt niet zo’n uitputtingsslag als in de sportschool allerlei apparaten afwerken. Bovendien geeft het je de kans om in de natuur te zijn.

Lees ook: Hiken in Italië: 7 hemelse routes door het land van de liefde

“Het is bijna meditatief,” stelt Mayuko Kurobe die we in Fukuoka hebben ontmoet. Als de kersenbloesem ofwel sakura in het voorjaar uitkomt nemen hele gezinnen vrij om de bloemenpracht te bewonderen en samen wandeltochten te maken door parken en in de vrije natuur.

Een aanrader is de omgeving rondom het onder toeristen minder bekende Takeda-kasteel in Hyogo. Japan kent ook tal van prachtige eilandjes waar het goed wandelen is, zoals Nokonoshima nabij Fukuoka.

Japanse Shinto

Nog zo’n hike én bedevaartstocht die veelvuldig door Japanse families wordt gemaakt is het beklimmen van de Mount Fuji. Die bedevaartstocht is bij uitstek bedoeld voor aanhangers van het Shintoïsme, een belangrijke religie in Japan.

Dit vind je vast ook interessant: 5 simpele manieren om spiritualiteit toe te passen (los van religie)

Binnen deze geloofsovertuiging staat respect voor de natuur centraal. Het idee dat alles een ziel heeft zie je in Japan ook terug in mangas en animes, die op het hoogste niveau zelfs een filosofische strekking hebben. Door dit bewustzijn benaderen Japanners hun omgeving op een meer respectvolle manier.

Hot springs in Japan

Spa’s, facials en het Japanse acupunctuur, shoni-hari, zijn geliefd maar ook duur in Japan. “Hot springs zijn toegankelijker voor veel mensen,” vertelt Tomoko. De wellness-bronnen vind je bovendien door heel Japan, een vulkanische archipel.

Hot springs, ofwel onni, zijn vaak door zeewater op natuurlijke wijze verwarmd. Baden in het hete, mineraalrijke en geothermische water is ideaal tegen stress.

Karaoke

Japanners zijn doorgaans gesloten. Dat beaamt ook Mayuko. Het is karaoke waarin ze na een lange week werken al hun emoties kwijt kunnen. Hartverscheurende liedjes, boyband-materiaal, heavy metal.

Het komt allemaal voorbij. Huur in Tokyo of Fukuoka voor wat yen een karaoke party room, laat je de lokale plum wine of sake serveren en maak het zelf mee.

Meer over Japan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️