Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 24 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Vind je ‘sorry’ zeggen lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker

Iedereen maakt fouten: het maakt ons niet zwak, het laat zien dat we mens zijn. Je excuses aanbieden is echter niet altijd even makkelijk. Deze tips kunnen je helpen om vaker sorry te zeggen.

Mensen hebben de neiging om verontschuldigen te associëren met emotionele kwetsbaarheid, en emotionele kwetsbaarheid met zwakte. Maar wanneer je een verontschuldiging aanbiedt, laat dit juist zien dat je sterk bent. Excuses zorgen voor empathie, waardoor de ander je makkelijker kan vergeven. Het is een vereiste om geluk te kunnen vinden en langdurige relaties op te bouwen.

Sorry zeggen: een handleiding

Zo bied je op de juiste manier je excuses aan.

1. Stel je eerlijk en kwetsbaar op

Door je eerlijk en kwetsbaar op te stellen, laat je zien dat je oprecht bent. Wat het eng maakt is dat je de kans hebt om afgewezen te worden.

Lees ook: Waarom kwetsbaarheid de weg is naar zelfverzekerdheid

Maar door je open te stellen, maak je het mogelijk voor de ander om je te begrijpen. Zo is de kans groter dat je excuses geaccepteerd worden.

2. Geef toe dat je fout zat

Neem de verantwoordelijkheid en geef toe dat je fout zat. Ja, het is eng en je schaamt je ervoor. Maar probeer je hier overheen te zetten.

Probeer in te zien wat je hebt gedaan.

3. Leg uit waarom je het hebt gedaan

Probeer de ander uit te leggen waarom je datgene hebt gedaan waar je spijt van hebt. Leg uit waarom het niet de beste keuze is geweest en zowel jou als de ander heeft benadeeld.

Must read: Waar je spijt van krijgt op je sterfbed (en hoe je dit kunt voorkomen)

Dit is de beste manier om empathie te creëren nadat je iemand zijn vertrouwen hebt gebroken.

4. Wijs niet naar de ander

Neem zelf de verantwoordelijkheid voor wat je gedaan hebt en probeer niet naar de ander te wijzen.

Het kan helpen om gebruik te maken van zinnen die beginnen met ‘ik’. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik heb dit gedaan omdat …’ en ‘Ik voelde me … doordat …’

5. Zeg daadwerkelijk dat het je spijt

Dit is het lastigste onderdeel. Je kunt er omheen draaien, maar verontschuldigingen betekenen niets als je niet daadwerkelijk zegt dat je er spijt van hebt.

Lees ook: Verschillende vormen van liegen (en wat je kunt doen om eerlijker te zijn)

Begin je verontschuldiging dan ook door te zeggen dat het je spijt, zeg letterlijk ‘sorry’.

6. Probeer het goed te maken

Probeer het weer goed te maken door de ander te vertellen hoe je dit gaat doen. Het zorgt ervoor dat de ander weer vertrouwen in je krijgt en jullie samen weer verder kunnen.

Vertel de ander wat je de volgende keer anders gaat doen, zodat het niet nog een keer voorkomt. Maak nieuwe afspraken en stel nieuwe grenzen op.

7. Besef dat het aan de ander is om je te vergeven

Jouw gedeelte zit er nu op. Het is aan de ander om je te vergeven. Laat het gaan en geef de ander de tijd en ruimte om je te vergeven.

Laat de ander zelf bepalen wat hij of zij doet met je verontschuldigingen. Luister naar de vragen en behoeftes van de ander.

8. Onthoud dat het je sterker maakt

Je verontschuldigen maakt je niet zwakker, het laat juist zien dat je sterker bent. Toegeven dat je fout zat en je excuses hiervoor aanbieden is lastig.

Door je fouten te erkennen en te proberen om het weer goed te maken laat je zien dat je moed hebt. Je had namelijk ook de makkelijke weg kunnen kiezen: weglopen van je fouten.

Meer over vergeven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️