Josephine Kay
Josephine Kay Body 6 jul 2016

Wanneer is gezond, gezond genoeg? (Sorry, ik weet het even niet meer)

De hele superfood-hype heeft zijn climax bereikt. De marketing-truc heeft het fantastisch gedaan en we hebben allemaal massaal kilo’s chiazaden en goji-bessen ingeslagen. Maar nu blijken de zogeheten superfoods helemaal niet per se super te zijn, maar gewoon gezond. Dus, chapeau als je elke ochtend je havermout opkrikt met deze miracle bessen en zaden, maar of het nou écht een verschil gaat maken? Who knows. Laatst kwam Rens Kroes groots in het nieuws, nadat ze haar volgers had geadviseerd een keer klei te drinken. Mensen reageerden verontwaardigd, want, het zou gevaarlijk kunnen zijn én wat weet zij nou? Nou, wat weet zij eigenlijk? En wat weet ik eigenlijk? En wat weten al die andere food– of healthbloggers nou eigenlijk? En wat weet jij nou eigenlijk écht?

Eigenlijk bevinden we ons momenteel op zo’n punt dat we dat nog allemaal collectief aan het uitzoeken zijn. Wetenschappers doen overal onderzoek naar. De ene ontdekt dat melk niet goed voor je is, daarom kun je beter soyamelk drinken. Terwijl een ander onderzoek weer uitwijst dat soyamelk slecht voor je is door het plantaardige oestrogeen dat er in zit, waardoor je hormoonhuishouding compleet door de war wordt geschopt. Naar wie moet je nu luisteren?

Ik merk het ook om me heen. De irritaties lopen hoog op als je een onderwerp over voeding aansnijdt. ‘Laat me toch lekker eten waar ik zelf zin in heb!’ hoor je dan. ‘Iedereen doet zo moeilijk over wat we eten, maar mijn opa is ook 89 geworden en at gewoon brood.’

Tegenstrijdigheid

Er verscheen laatst een artikel in Humo, met de titel ‘Hoe ongezond is te gezond?’ Vier mensen met verschillende ervaringen delen hun verhaal. Hierin wordt heel duidelijk dat iedereen iets anders vindt, weet en denkt. Zo vertelt Elke Vanelderen, auteur van het boek Tegengif, over de zorgen die ze maakt over het cocktaileffect: “Tel de dosis schadelijke stoffen in je eten eens op bij de dosis in je shampoo, je dagcrème, je handzeep, je kledij…”

Terwijl toxicoloog Jan Tytgat reageert op de vraag: “Kan ons lichaam al die additieven, pesticiden en plastic aan?” met “Ja, natuurlijk. Anders zouden we bij bosjes neervallen. Mensen vergeten altijd dat de dosis gif die je binnenkrijgt veel belangrijker is dan de vraag of een stof op zich giftig is.”

Death by water

Zo noemt Tytgat dat water je uiteindelijk ook de das om kan doen. “Heel wat vrouwen volgen zeer extreme waterdiëten om kilo’s kwijt te raken…ze gaan 10 liter water per dag drinken en eten bijna niks meer. Ik kan niet genoeg benadrukken: doe dat niet! Het teveel aan water in ons lichaam komt ook in de hersenen terecht, die het als een soort spons opzuigen. Maar omdat je brein in een hersenpan zit en dus niet kan uitzetten, wordt daar een ongelofelijke druk opgebouwd die de werking van gezonde hersencellen langzaamaan stillegt. Dan raak je in coma en uiteindelijk sterf je.”

Goed, het artikel in Humo heeft de oplossing niet, en dit artikel al helemaal niet, maar wanneer komt het punt dat gezond, gezond genoeg is? In de tussentijd houd ik persoonlijk uit gemak de regel aan dat too much of anything will kill you, en daarnaast only time will tell.

Meer lezen

Nieuw onderzoek laat zien dat we met de juiste verwachtingen zelf ons lichaam kunnen genezen.

Best gelezen

Slimme mensen diëten niet, want afvallen begint in je hoofd.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wanneer is gezond, gezond genoeg? (Sorry, ik weet het even niet meer)
Sluiten