Suze Dijkstra
Suze Dijkstra Psychologie 4 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Waarom kwetsbaarheid de weg is naar zelfverzekerdheid

Je leest het overal: kwetsbaarheid zou dé sleutel zijn naar geluk, kracht en zelfverzekerdheid. Maar is dit zo? En waarom zorgt kwetsbaar opstellen ervoor dat je uiteindelijk zelfverzekerder wordt?

Waarom kwetsbaarheid de sleutel is om in je kracht te komen te staan – hoe gek dat misschien ook mag klinken – leggen we je bij dezen uit.

Kwetsbaar opstellen

Mensen vertellen mij vaak de meest diepe geheimen, zijn erg open en deinzen niet terug om hun ware aard aan mij te laten zien. Ik denk zelf dat dit komt omdat ik mij kwetsbaar en open opstel, en hiermee uitstraal: je bent veilig, want ik ben óók kwetsbaar.

Mensen voelen en zien dat. Ik geen muurtje, zij geen muurtje. Ik voel mij namelijk zelfverzekerd genoeg om zonder muren en maskers door het leven te gaan, en dus mijn schaamte, onzekerheden en angst niet weg te stoppen. Dat dit vertrouwen met mijn kwetsbaarheid te maken heeft, zou in mijn optiek dus goed mogelijk zijn.

Gaan kwetsbaarheid en zelfverzekerdheid samen?

Om uit te vinden of kwetsbaarheid daadwerkelijk samenhangt met zelfverzekerdheid, is het allereerst belangrijk om te weten wat kwetsbaarheid nou eigenlijk inhoudt. Dikke van Dale geeft de volgende definitie: vatbaar voor verwonding of ander onheil, en erg gevoelig. Klinkt in eerste instantie niet echt top. Want kun je uit onheil en verwonding zelfvertrouwen en kracht uithalen?

Dit vind je vast ook interessant: Waarom ik woon in kwetsbaarheid

Ik denk het wel. Ik ben namelijk erg gevoelig, en heb mede hierdoor veel pijn gevoeld in het leven. Maar, deze pijn heeft mij niet zwakker gemaakt. Sterker nog: ik heb inderdáád zelfvertrouwen en kracht uit onheil en verwonding gehaald, omdat ik begrijp dat je pijn nodig hebt om te leren en ben zodoende alles in mijn leven als een leerles gaan zien. Ik bepaal nu wat pijn met mij doet en niet andersom. Door deze controle op mijn houding heb ik meer zelfverzekerdheid gevonden in moeilijke situaties.

Kwetsbaarheid tonen

Zo heb ik een relatie van 7 jaar achter de rug, en daar was een flinke tocht voor nodig om van te helen. Deze relatie was namelijk behoorlijk destructrief en dus niet echt gezond te noemen, maar doordat ik daaruit mijn leerlessen heb getrokken voel ik me een sterker mens dan voor de relatie.

Door (achteraf) gezond met deze situatie om te gaan, heb ik hieruit dus zeker enorm veel zelfvertrouwen gehaald, terwijl het me ook compleet had kunnen ruïneren. Je hebt dus niet altijd een keuze op hoe situaties zich uitvouwen, maar wél op je houding. En sinds ik dicht bij mijzelf sta en weer gegrond ben, heb ik zulke situaties ook vanzelfsprekend niet meer in mijn leven. Ik kies er nu namelijk bewust voor om van drama weg te lopen, als zo’n situatie zich eventueel aandient.

Lees ook: De kracht van kwetsbaarheid (en tips om je kwetsbaar op te stellen)

Sinds ik uit deze relatie ben, bescherm ik mijzelf dus vele malen meer, maar blijf ik nog wel sensitief, open en dus enigszins kwetsbaar. Ik heb dus de keuze gemaakt om van deze pijn te leren en sterker te worden, en om tegelijkertijd mijn kwetsbaarheid niet af te sluiten door bijvoorbeeld maskers te dragen.

Pijn heb je nodig om te groeien

Volgens verslavingsdeskundige Jan Geurtz is pijn inderdaad nodig om te leren. Pijn is volgens Geurtz namelijk de toegangspoort naar een staat van zijn, die volledig vrij is van afhankelijkheid en beknelling, en deze is nodig voor reflectie en om te groeien als mens.

De kracht van kwetsbaarheid

Er is dus eerst pijn nodig om überhaupt te groeien en zelfvertrouwen te krijgen. Dat herken ik zeker. Doordat ik veel pijn heb gekend in mijn leven, en er ook weer uit ben gekomen, weet ik namelijk ook hoe sterk ik ben in de meest fragiele situaties. Ik ben er altijd uitgekomen en heb het idee dat kwetsbare situaties mij eigenlijk altijd een sterker mens maken.

Lees ook: Waarom je door enkel een positieve mindset geen zelfvertrouwen krijgt (en hoe je dit dan wel krijgt)

En pijn heeft iedereen, dat klopt. Maar door het niet te verdoezelen, en mooier te maken dan het is, verandert er iets in je houding en energie naar anderen toe. Door kwetsbaar te zijn, kun je namelijk een stuk eerlijker en opener zijn, omdat je dicht bij jezelf blijft en lastige zaken uit leven niet uit de weg gaat. Hierdoor zal je ook makkelijker kunnen delen, omdat je jouw waarde hierdoor niet buiten jezelf legt. Niemand kan jou dus raken, ondanks dat je je blootstelt. Dit nodigt de ander ook uit om hetzelfde te doen en hierdoor kan je beiden met zelfvertrouwen verbinding creëren en de diepte ingaan.

Geen muren of maskers

Het lijkt in het begin misschien ongemakkelijk om geen muren of maskers te hebben, omdat je misschien bang bent meer vatbaar te zijn voor onheil, en deze kwetsbaarheid kan zeker zorgen voor meer pijn. Maar: jij bepaalt dus te allen tijde wat je met onheil doet. Buig je het om? Laat je binnendringen?

Door onzekerheid, schaamte en angst niet onder stoelen of banken te steken, kan kwetsbaarheid dus zeker leiden naar meer zelfvertrouwen.

Meer tips voor zelfvertrouwen?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️