Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 15 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Goed voor je zelfvertrouwen: schrijf elke dag één ding op dat je geleerd hebt

Heel ambitieuze doelen stellen, mensen zijn er goed in. Beter, leuker, mooier, groter. We lijken nooit tevreden te zijn. Maar daar is nu misschien een oplossing voor. Schrijf dagelijks een leermoment op. Deze mini-activiteit kan namelijk veel goed doen voor je zelfvertrouwen. En het kost nauwelijks tijd.

Schrijf je successen op

Elke dag opschrijven wat je geleerd hebt. Het lijkt misschien een cheesy ding om te doen, toch kan het heel nuttig zijn. Want wanneer je je eigen hoge standaarden niet kan evenaren, is de kans groot dat je erg hard naar jezelf bent. Zeker de perfectionistische of ambitieuze mensen onder ons kunnen de neiging hebben om alleen maar te kijken naar verbeteringen, in plaats van dingen die we al bereikt hebben. Door dagelijks stil te staan bij wat je geleerd hebt, kan je meer waardering krijgen voor hetgene wat je al behaald hebt in je leven. En dus je zelfvertrouwen te vergroten.

Reflecteren kun je leren

Daarnaast is het ook heel leerzaam om te zien wat je elke dag hebt opgepikt. Als je erover na gaat denken, is de kans klein dat je nog precies weet wat je twee weken geleden hebt geleerd. Door dagelijks een minuutje de focus te leggen op dingen waarin je jezelf kan verbeteren, bouw je eigenlijk automatisch een moment van zelfreflectie in je dag. Ook kan je het mooie inzicht krijgen dat je elke dag aan het groeien bent. Zonder dat je het überhaupt doorhebt. 

Start small

Misschien denk je wel: ik leer helemaal niks op een dag. Dat is een hele logische gedachte, we zitten immers allemaal verworven in de dagelijkse drukte van het leven. Daarom kan het goed werken om klein te beginnen. Bijvoorbeeld dat je geleerd hebt dat je die ene shampoo niet meer moet kopen, omdat je haar er droog van wordt. Dat is ook al een heel handig leermoment. Niet alles in je leven hoeft je bestaan uit skyhigh successes. Denk groots, maar begin klein.

Zwart op wit

Ook is het een positieve bijkomstigheid dat alles veilig op papier staat. Hierdoor vergeet je je (potentieel) geweldige ideeën minder gauw. Als je je leermomenten bijvoorbeeld achterin je agenda of in je telefoon opschrijft, weet je bijna zeker dat je er nog altijd op kan terugkijken. Daarnaast staan jouw inzichten ook op een plek waar niet iedereen ze zomaar kan zien. Je kan dus gewoon opschrijven dat je na 12 jaar autorijden, eindelijk hebt geleerd hoe je het oliepeil van je auto kan checken. Zonder dat gelijk iedereen het weet. Wel zo fijn, misschien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Goed voor je zelfvertrouwen: schrijf elke dag één ding op dat je geleerd hebt
Sluiten