Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 20 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

De Japanse filosofie Kaizen helpt je écht genieten in het weekend

Continu verbeteren. Dat is waar de Japanse filosofie Kaizen voor staat. En als jij op vrijdagmiddag ook een gat in de lucht springt (yay, weekend!), maar jezelf op zondagavond afvraagt wat je nou precies gedaan hebt met je weekend, dan zou deze Japanse filosofie nog weleens iets voor jou kunnen zijn.

Het woord Kaizen bestaat uit twee Japanse woorden. Kai (veranderen) en zen (goed). De methode elimineert overbodig werk, en leert mensen verspillingen te zien en deze te verwijderen.

De betekenis van Kaizen

Vaak wordt Kaizen gebruikt als methode om op werk productiever te zijn, maar wij draaien de rollen even om. Wist je dat Kaizen je ook hartstikke goed kan helpen om het weekend om te toveren tot een productief én leuk weekend. Zo’n weekend met een glitterrandje, weet je wel.

Met deze 5 Kaizen tips zorg je ervoor dat elk weekend zo’n glitterrandje krijgt:

1. Vergelijk jouw weekend niet met anderen

Vriendin A is op een festival en deelt al haar perfecte foto’s op Instagram, vriendin B heeft net een nieuwe kitten gekocht en vriendin C is spontaan een weekend naar Parijs.

Om jaloers op te worden. Maar probeer dat vooral níét te doen. Als jij veel liever in het bos gaat wandelen, of als je juist liever een boek leest in het weekend, luister dan naar je hart. Het lijkt tegenwoordig te gaan om wie het hardste schreeuwt op social media, maar daar worden we echt niet altijd gelukkiger van.

2. Plan je weekend niet té vol met sociale afspraken

Ik hou van sociale activiteiten. Het liefste drink ik elke vrijdagavond een biertje met vrienden, ben ik op zaterdag op een groot festival te vinden en ga ik op zondag uit eten. Hartstikke leuk, maar na zo’n druk weekend voel ik me alles behalve opgeladen. En dan is het alweer maandag.

Lees ook: Wat nou als we niet te veel werken, maar te weinig opladen?

Zeg daarom vaker nee tegen afspraken. Kies vaker voor jezelf. Je wilt op maandag niet uitgeput zijn van het weekend, dus plan genoeg selfcare tijd in om volledig op te laden. Daar is het weekend immers ook voor.

3. Neem oude gewoontes onder de loep

Ben jij in het weekend bezig met het hele huishouden, omdat je doordeweeks alles links laat liggen (terwijl je daar wel tijd voor hebt)? Of zou je juist in het weekend meer af willen spreken met vrienden, maar ben je te laat met het maken van afspraken omdat zij allemaal al iets te doen hebben?

Neem je gewoontes eens onder de loep. Probeer of je donderdagavond de was kunt doen en kunt stofzuigen, in plaats van zaterdagmiddag. Of zet in je agenda dat je op dinsdag je vrienden appt om in het weekend iets leuks te doen.

4. Probeer nieuwe dingen

Wat doe je als je een avondje niets op de planning hebt staan? Ga je voor de tv hangen, scrollend door Instagram, totdat het tijd is om naar bed te gaan? Grote kans dat je de volgende ochtend niet terugkijkt op een leuke, productieve avond.

Je kunt beter tijd investeren en bedenken welke dingen je altijd al had willen doen. Zo ben ik zelf afgelopen weekend begonnen met het volgen van online Illustrator tutorials op YouTube. Illustrator is een programma dat ik al jaren wil leren, maar ik heb er nooit tijd voor genomen. Ze zeggen dat je een nieuwe skill binnen 20 uur aanleert, dus ik ben benieuwd…

5. Leef in het moment (en laat je telefoon met rust)

Je krijgt de meeste energie van activiteiten waar je écht aanwezig bent. Leg je telefoon eens een avond weg, en focus je op jezelf. Wanneer je écht geniet van je weekend, kan je op maandag de hele wereld aan. Of in elk geval het begin van de nieuwe week.

Meer tips om tot rust te komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️