Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 10 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

Zo word je zelfverzekerder en leef je zonder angst en twijfels

Iedereen krijgt te maken met onzekerheden, angst en twijfels. Door zelfverzekerd te zijn, weet je wie je écht bent en kan niemand anders jou iets wijsmaken. Hierbij de guide om veel zelfvertrouwen te krijgen.

Om te veranderen in een zelfverzekerd persoon, hoor je naar jouw netwerk te kijken en naar jezelf: je hoort dingen te realiseren, nieuwe mensen in je leven toe te laten en jezelf op de eerste plek durven te zetten. In dit artikel duiken we er verder op in.

Zelfverzekerd zijn: weet wie je écht bent

“Als je weet wie je bent, kan niemand je iets anders wijsmaken. Je weet waarom je je zo gedraagt, waarom je zegt wat je doet en je kent jezelf”, zegt Liz op haar youtubekanaal The Wizard Liz.

“Je voert je baan met zelfvertrouwen uit, omdat je je werk goed kent. Dat geldt hetzelfde voor jou.” Weten hoe je in elkaar zit, geeft je zelfvertrouwen bij het maken van beslissingen. Journalen kan helpen jezelf te leren kennen. Verzorg jezelf van binnen en van buiten.

Gedraag jezelf ook als iemand die al zelfverzekerd is. Als je doet alsof je veel zelfvertrouwen hebt, geloven mensen dat ook. Ook als je dat eigenlijk niet hebt. Zelfvertrouwen is daarentegen niet luid. Je hoort niet arrogant te zijn, maar wel je waarde te weten. Ondanks je gelijk bent als iedereen, weet je wel wat je verdiend.

Prijs jezelf als je voor de spiegel staat. “Ga niet op zoek naar complimenten van andere mensen, maar geef ze jezelf”, zegt Liz. Daar ga je je beter van voelen.

Om waardevol voor anderen te zijn, hoor je eerst jezelf te waarderen

Plaats jezelf op de eerste plek en denk aan je eigen behoeftes. Aan het einde van de dag heb je altijd jezelf. “Hoe wil je waardevol voor andere mensen zijn als je jezelf niet waardeert?”, vraagt Liz aan ons en daarmee schudt ze ons weer wakker.

Als je altijd doet wat een ander wil, plaats je andermans behoeften boven die van jou. “Beslis dat wat jij wil belangrijker is dan dat wat iemand anders wilt”, zegt Liz. Vraag jezelf af wat het beste voor jou is. “De mensen die boos worden omdat je jezelf op de eerste plek zet, zijn dezelfde mensen die van je willen profiteren als je jezelf op de laatste plek zet. Niemand anders dan hen zullen daar boos om worden.”

Behandel jezelf als iemand waar je van houdt. “Geef jezelf de liefde die je nodig hebt”, zegt Liz. Dat kan ook jezelf knuffelen zijn. Geniet van je eigen gezelschap en neem het leven niet zo serieus. Doe leuke dingen met jezelf en probeer stapjes vooruit te zetten. Wees trots op jezelf. Door deze vibe af te geven, straal je ook uit dat je zelfvertrouwen hebt. Mensen willen in je buurt zijn, omdat je aan het glowen bent!

Nóg meer punten om op te focussen om zelfverzekerd te worden

Naast de tips die Liz ons geeft over zelfontwikkeling, wilt ze ons nog meer meegeven.

Zet dagelijks kleine doelen voor jezelf en kom ze na

Door je aan je afspraak te houden, realiseer je dat je écht doet wat je zegt en begin je met jezelf te vertrouwen. Als je namelijk jezelf dingen beloofd die je niet nakomt, verlies je het vertrouwen in jezelf. Net zoals bij iemand die altijd zegt op tijd te komen, maar dat niet doet.

“Je eigen woorden betekenen niks voor je en dat is het probleem. Hoe kun je jezelf dan vertrouwen?”, vraagt Liz aan ons. Kom afspraken altijd na, vooral met jezelf, dat kan bijvoorbeeld ook al zijn dat je elke dag één liter water gaat drinken.

Als er iets in je hoofd zit wat je graag wil bereiken: ga ervoor! Start dus gewoon nu. “Praat, loop en gedraag jezelf alsof je geblessed bent en geweldig. Alsof je het verdient om er te zijn, omdat dat ook zo is”, zegt Liz. “Als je ergens niet hoort, had je die mogelijkheid niet gekregen”, zegt ze verder. Herinner jezelf daaraan als je bijvoorbeeld ergens binnenloopt en denkt dat je hier niet hoort.

Realiseer je dat de meeste mensen geïnteresseerd zijn in hun eigen leven

Of iemand nou rijk is of arm, iedereen zal altijd blijven zoeken naar de juiste weg in het leven. Niemand weet waar hij of zij precies mee bezig is. Iedereen is druk bezig met zichzelf. Niemand is zo druk bezig met jou als dat je nu misschien denkt, onthoud dat ook als je iets doet waar je je voor schaamt. Laat dat dus niet je zelfvertrouwen beïnvloeden.

Weet hoe bodylanguage werkt

Schouders naar achter en je borst naar voren: dat straalt zelfvertrouwen uit. Je houding is dus belangrijk bij hoe je over wil komen. Door handgebaren te gebruiken, komt je boodschap krachtiger over.  Laat ook je handen zien, dat zorgt ervoor dat iemand je meer vertrouwt. Ga niet met je armen over elkaar heen zitten, dat is niet uitnodigend voor mensen om met je te praten.

Daarnaast speelt je houding tegenover je netwerk en wie je toelaat in je leven ook een rol bij zelfverzekerd zijn. Hier gaan we in dit artikel verder op in.

Meer zelfvertrouwen? Dit wil jij weten over de mensen waar je mee omgaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️