Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 11 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom iedereen zou moeten pottenbakken (het helpt om in het moment te leven)

Ja, yoga is hartstikke goed voor je zen-gevoel. Als je op je matje in de apanasana-houding op je ademhaling ligt te letten, voel je je helemaal tot rust komen. Maar yoga is (vaak) ook inspanning en spierpijn, en daar heb je niet altijd zin in. Gelukkig is er ook een andere vorm van ontspanning waar je daadwerkelijk van uitrust: pottenbakken! Je weet wel, borden en vazen maken van aardewerk. Nieuwe hobby, anyone?

Oké, toegegeven: van die klei-hype waar NRC het over heeft, merken wij zelf nog niet zo veel. We zien mensen die schilderen en borduren, ja, en iedereen gaat nog steeds naar yoga. Maar dat neemt niet weg dat we wél enthousiast werden van het idee, en heel graag meehelpen om die klei-hype wel te laten ontstaan. Want pottenbakken zorgt ervoor dat je helemaal in het moment bent – anders lukt het immers niet. En door die afleiding van alle andere dingen, word je enorm rustig.

Pottenbakken is blij zijn met waar je weinig invloed op hebt

Net als bij alle creatieve dingen, is kleien moeilijker dan het lijkt. Het lijkt misschien prima te doen om even een kommetje te vormen, maar dat kan nog flink tegenvallen. Maar het leert snel, en dat is juist het leuke. Tegelijkertijd moet je ‘constant accepteren dat wat je wilt, niet lukt’, zoals NRC zo mooi schrijft. Oftewel: je moet leren trots te zijn op wat je hebt gemaakt omdat jij dat maar mooi hebt gedaan – ongetwijfeld of het is wat je wilde of niet. Hoe erg je er ook op had verheugd om ermee te pronken op social media.

En hoe stom het ook klinkt, zo gaat het eigenlijk ook met het leven. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. En anders dan bij yoga, komt het proces in pottenbakken ‘toevallig’ wel terug in een zichtbaar resultaat. Dat is meteen het mooie van handgemaakte items in je huis: of je ze nu zelf hebt gemaakt of niet, ze hebben altijd een verhaal.

Dus probeer vooral eens een cursus, kijk uit naar de lessen en zet je creaties dan gewoon neer in je huis, of je er nu blij bent of niet. Hoe mindfuller je bent, hoe beter het zal gaan.

Meer over mindfulness:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️