Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 16 aug 2019

Bedrock ontdekt Nederland: slapen in een tipitent bij dé slowdown-spot van Nederland

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en Stortemelk op Vlieland, maar dit keer vonden we een vrijhaven wel héél dichtbij huis.

Zwier ‘de vrijhaven van de stad’ ligt op nog geen 15 minuten rijden van onze hoofdstad, maar (of misschien juist) ze weten er precies wat de bewuste, maar drukke randstedeling nodig heeft om tot rust te komen: natuur, yoga, puur eten en gezelligheid.

Vrijhaven Zwier

Op slechts een steenworp afstand van Amsterdam vind je Zwier. Aan de Vinkeveense plassen ligt het compacte terrein dat van oorspong een haven is. Alles draait er om onthaasten, vrijheid ervaren en energie opdoen door – je raadt het al – te relaxen.

Eigenaren Mariska en Yordi begonnen Zwier zo’n 3 jaar geleden omdat ze zélf behoefte hadden aan rust. “Het loopt inmiddels als een trein, we merken dat veel mensen behoefte hebben aan een plek om te ontspannen gewoon dichtbij huis,” vertelt ze aan Bedrock.

Lees ook: Bedrock ontdekt Nederland: kanoën, yoga en slapen in hutjes bij Voscheheugte

En dat blijkt: alle tenten zijn volgeboekt op de regenachtige maandagmorgen (geweldig die Nederlandse zomers) als ik incheck .

huiskamer de zwier

De Huiskamer

Ik verbaas me over het legertje aan vrolijke, jonge medewerkers die druk in overleg zijn. Hier hebben ze natuurlijk ook gewoon meetings. Er gebeurt namelijk van alles: 24 uur zonder (verblijven op een eiland in eilandhut zónder telefoon), (yoga)retreats, varen, eten, wandelingen en bedrijven kunnen er ruimtes huren om te vergaderen.

De Huiskamer is de centrale plek van het terrein. Het grote container-achtige gebouw is betimmerd met hout en bestaat uit grote glazen muren. Een hoekje met palletjes, kussens, een oneindige stapel Flow magazines, spelletjes en een boekenplank om U tegen te zeggen. Een perfecte plek om een paar dagen te tot rust te komen.

Dit vind je vast ook leuk: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Hondjes kwispelen vrolijk rond, er wordt een lunch gereserveerd voor een grote groep en ik kan aangeven of ik vanavond wil meewandelen; in de Huiskamer voel je je meer dan thuis.

keuken in een kas

Zelf koken en composteren

Kook je liever zelf? Dat doe je in de Kas ofwel: onze droomkeuken. De Kas is voorzien van een fijne keuken, een arsenaal aan leuk vintage servies en bestek en een lange eettafel. Je eet in je tipitent (daarover zo meer), aan picknicktafels of ploft neer aan de eettafel.

Oh, én er zijn maar liefst 6 verschillende prullenbakken waarin het afval wordt gescheiden. Even verderop staat een grote composthoop en vlak daarbij een moestuin waar de meeste groene, granen en bloemen zelf worden verbouwd. Hoe leuk!

haven

Wat doe je bij Zwier?

We noemden het al even, maar er is van alles te doen bij deze vrijhaven. Er is een heuse SUP- en vaarroute voor je uitgestippeld, een paar keer per week zijn er yogaklasjes, wandelingen, kampvuuravonden of aanschuifdiners. Extra leuk: honden zijn welkom! Wel aan de lijn. Niks moet, alles mag.

En die regen? Die kwam eigenlijk alleen maar van pas bij het niks doen. Klets met het vriendelijke, geïnteresseerde personeel of met één van de andere gasten (na twee dagen was er met iedereen wel een praatje gemaakt), lees een boekje, wandel in het natuurgebied of geniet van de lekkere maaltijden.

Eten bij Zwier

Het menu in de Huiskamer is simpel, althans zo lijkt dat in eerste instantie. De gerechten bevatten veel bijzondere ingrediënten die grotendeels afkomstig zijn uit eigen tuin, zoals eetbare bloemen en veel groenten. De producten zijn zoveel mogelijk zelfgemaakt, biologisch, plantaardig en lokaal.

Eet je mee bij één van de aanschuifmaaltijden, dan is het eten wat de pot schaft. Je krijgt een cocktail, soepje, homemade hoofdgerecht én toetje voor €27,50.

Mijn favoriet van de kaart? De pulled bietjes op taco’s. Hoewel ik niet de grootste bietenfan ben, at ik m’n bord (inclusief alle bietjes) helemaal leeg. De verschillende smaken, zoals die van de misodressing en ingelegde groenten, zorgen voor een pallet aan smaken.

Zin in een borrel? Bestel dan de vega bitterballen of een borrelplank met bieterballen, artisjok, kaas, olijfjes, brood, huisgemaakte dip, ingelegde groenten en chips.

tent de zwier camping

Slapen bij Zwier

Logeren bij Zwier is misschien wel het allerleukste gedeelte. Je slaapt namelijk in een heuse tipitent. Een camping mogen we Zwier dan ook eigenlijk niet noemen. Op het terrein staan een stuk of 20 verschillende tipitenten (of eigenlijk Bell-tenten, tipi’s zijn officieel hoger) voor 2 tot 3 personen.

Dit vind je vast ook leuk: Bedrock ontdekt Nederland: kamperen tussen de tiny houses op de camping van Floortje Dessing

Ze hebben ieder een mooie houten vloer (waardoor het niet klam of ijskoud wordt), een enorm tweepersoonsbed en een zitje; dát is nog eens kamperen op stand.

‘s Nachts hoor je de regen op je tent tikken, trek je de deken nog net iets verder over je gezicht en even later doezel je tevreden in slaap. Voor de koukleumen is er zelfs een elektrische deken en een kacheltje.

Je hoort het al, wij komen hier nog eens terug.

De tarieven

Zwier raadt aan om 2 nachtjes te komen logeren, omdat ‘1 nacht is als verblijven en bij 2 nachten kom je echt tot rust.’ De prijs voor 2 nachten voor 2 personen is vanaf €239 (inclusief ontbijt, vrij gebruik van kano en SUP’s, en een yogales).

Meer info vind je op de website.

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrock ontdekt Nederland: slapen in een tipitent bij dé slowdown-spot van Nederland
Sluiten