Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 21 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Chōwa: het Japanse geheim voor balans

In een wereld waarin iedereen altijd maar ‘aan’ moet staan, wordt de behoefte aan rust en balans steeds groter. En met trends als Ikigai, Kaizen en Kintsugi lijkt Japan daar een grote inspiratiebron. Al blijkt de zoektocht naar balans in onze drukke samenleving vaak toch een grote uitdaging. Gelukkig hebben de Japanners ook hier een praktische methode voor: Chōwa.

Cho-watte?

Chōwa kan volgens Akemi Tanaka, expert in de Japanse cultuur en auteur van het boek Chōwa, vertaald worden als ‘harmonie’, maar dat woord doet haar denken aan brede glimlachen, flower power-slogans en stoffige porseleinen engeltjes op de schoorsteen van een deelneemster aan een misverkiezing, die zegt dat ze elke avond bidt voor wereldvrede.

Akemi: “Chōwa is veel meer dan harmonie. Het is een manier van leven, iets wat je actief kunt doen. Het is daarom beter om Chōwa te vertalen als ‘het streven naar harmonie’ of ‘de zoektocht naar balans’. Chōwa is geen mysterieuze Japanse ‘eigenschap’, maar eerder een filosofie, die onze manier van denken over onszelf en anderen kan veranderen.”

Je eigen balans vinden

Allereerst ga je aan de slag met het vinden van je eigen balans. Door kleine dagelijkse veranderingen toe te passen en flexibel te zijn, kun je een natuurlijke balans bereiken. Hoe kun je je verantwoordelijkheden nakomen en toch helemaal jezelf blijven? Hoe kun je je uitgaven bijhouden en jezelf belonen met het geld dat je bespaard? En hoe vind je je eigen persoonlijke stijl?

Vind je vast ook leuk: Zo start jij het nieuwe jaar in balans

Een paar lessen: uit regelmatig je liefde en dankbaarheid aan de mensen waar je van houdt, zorg dat je huis schoon is en zorg voor harmonie met de natuur in huis.

Doe alles wat je kunt doen om af en toe vrij te zijn, ook al is het maar één dag. Maak een prioriteitenlijst in je uitgaven en bedenk waar je voor wilt sparen. Draag kleding die past bij het seizoen, zoek iets waar je van houdt en probeer die passie met anderen te delen.

In harmonie leven met anderen

Vervolgens ga je kijken wat je kunt verbeteren in de relatie met anderen. Hoe kunnen we naar anderen luisteren, onszelf beter leren kennen en blijven ontwikkelen? Hoe kunnen we harmonieuze relaties vormen, verbeteringen op onze werkplek creëren en positieve veranderingen in de wereld teweegbrengen?

En paar lessen: wees stil, laat anderen voorgaan en reageer onzelfzuchtig. Ga om met mensen die je niet aardig vindt en bedenk hoe je anderen kunt helpen.

Lees ook: De Japanse filosofie Kaizen helpt je écht genieten in het weekend

Stel vragen, blijf leren (en onderwijzen!), de rest van je leven. Wees in vergaderingen aandachtig op de spreker, heb een open houding en neem de tijd om collega’s echt te leren kennen. Maak maximaal gebruik van de mensen in je netwerk en denk goed na over datgene wat je wilt bereiken.

Balans brengen in je voeding, je relatie met de natuur en je liefdesleven

Als laatste ga je balans zoeken in de belangrijkste elementen in het leven: voeding, liefde en natuur.  Hoe kan de Japanse manier van eten je helpen naar een lang, gezond en duurzamer eetpatroon? Hoe kun je je beter afstemmen op de natuur, je plek in de natuur begrijpen en klimaatverandering aanpakken? Hoe kun je emotioneel beter afgestemd worden op je partner, voor een liefdevollere relatie? En wat kunnen we leren van de oude theeceremonies over de dood, rampen en verder gaan?

Een paar lessen: eet in harmonie met de natuur (duurzaam) en volgens de filosofie van washoku (balans tussen 5 smaken, 5 kleuren en 5 manieren van koken). Waardeer de schoonheid van de natuur, probeer je ecologische voetafdruk te verkleinen en denk ook eens aan de toekomst van de kinderen van jouw kinderen.

Als je op zoek bent naar liefde, bedenk dan dat het nooit te laat is om die ene speciale persoon te vinden. En als je de juiste partner hebt gevonden, vertel hem dan wat je voor hem voelt en probeer samen iets te plannen. Heb respect voor elkaar en koester elke ontmoeting.

Het stopt nooit

Net als ‘rust’ is Chōwa geen doel op zich. Het gaat om het vinden van balans, maar is niet het einde van de reis. Je balans is die houding van waaruit je kunt leren wat milder naar jezelf te kijken, beter te zijn voor anderen en actief bezig te zijn met vrede om je heen. Dat houdt nooit op.

Dus wees niet te streng voor jezelf en denk af en toe aan dit mantra: Mada mada desu – ‘ Ik heb nog een lange weg te gaan.’

Wil je meer lezen over Chōwa? Het boek van Akemi Tanaka over de Japanse wijsheid voor ene leven in balans bestel je hier.

Meer leren van Japan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Chōwa: het Japanse geheim voor balans
Sluiten