Redactie
Redactie Welzijn 17 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom yoga onmisbaar is in deze tijd (en waarom het de laatste tijd zo populair geworden is)

Yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond en steeds meer en meer mensen volgen yogalessen. Van jong tot oud, man tot vrouw: everyone loves yoga. Er is een enorm aanbod in yogastudio’s, maar ook online volg je waar je maar wilt elke soort yoga die je kan bedenken. Waarom is yoga zo populair geworden? En wat zegt dat over deze tijd? 

Oprichters van Happy with Yoga, Melanie van Baalen en Rolf van Baalen, leggen aan Bedrock uit hoe dat zit.

De drukke maatschappij en stress

We ervaren steeds meer druk en stress in ons leven. Werk kan daar een grote oorzaak van zijn. Deadlines die we moeten halen, grote projecten binnenslepen en dan hebben we het nog niet eens over de druk om te presteren.

Ook ervaren we meer druk in ons privéleven. We proberen veel ballen hoog te houden. We willen naast ons werk nog sporten (het liefst zoveel mogelijk), vrienden zien en hebben we misschien wel een gezinsleven.

Lees ook: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Waar is dan de tijd voor jezelf? Waar is de tijd om uit te rusten, te herstellen en de aandacht weer helemaal bij jezelf te brengen?

Niet gek dus, dat burn-outs steeds vaker voorkomen en dat we dan even helemaal ‘uitgeschakeld’ zijn. Toch is dit vaak ook het moment waarop mensen in contact komen met yoga en dan ineens merken dat yoga hen heel veel brengt.

De voordelen van yoga

Er is veel onderzoek gedaan naar yoga en de gezondheidsvoordelen ervan. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat yoga goed is voor je fysieke en mentale gezondheid!

In dit onderzoek werden vrouwen gevolgd die 2 keer per week een uur yogales volgden. Wat bleek? Hun stresslevels daalden enorm! Yoga helpt dus daadwerkelijk tegen stress.

Must read: 5 yoga poses die helpen tegen de emotionele kater

Daarnaast wees het onderzoek ook uit dat ze fysiek vooruit gingen, flexibeler werden en hun taille-omvang kleiner werd.

Uit weer andere onderzoeken blijkt dat yoga ook helpt tegen een hoge bloeddruk. En zo zijn er nog veel meer onderzoeken gedaan naar yoga.

In balans blijven met yoga

Yoga kan je ook helpen om in balans te blijven. Eén uurtje per week heeft al effect. In dat uurtje heb je alle aandacht voor jezelf, je lichaam en je geest. Door de bewegingen en houdingen leer je je lichaam beter kennen en ernaar te luisteren. Zo leer je de grenzen van je lichaam kennen.

Door beter te luisteren, leer je sensaties te herkennen die je kunnen helpen om bijvoorbeeld eerder rust te pakken.

Luistertip: Bedrock Talks: over de kracht van meditatie met Josine van Vegchel (en win een meditatiesessie!)

Je leert ook dat yoga veel meer is dan alleen de fysieke beoefening. Je observeert de mind, de gedachten en misschien verbaas je je wel over al die gedachten die constant door je heen stromen. In een yogales leer je daarnaar te luisteren en onderscheid te maken tussen de gedachten.

Ademhaling

Maar het belangrijkste is de ademhaling. Je ademhaling vertelt zoveel over hoe je je voelt. Wanneer je gejaagd en gestresst bent, zal de ademhaling heel hoog in je lichaam zitten. Terwijl wanneer je ontspannen bent, de ademhaling laag in je buik zit. En dit kun je de hele dag observeren.

Oefen zelf

Wil je dit een keer testen? Met je ademhaling kun je jezelf tot rust brengen. Dus neem nu maar even moment en sluit je ogen. Observeer waar je je ademhaling voelt in je lichaam. Plaats dan 2 handen op je onderbuik en kijk of je de ademhaling daar naartoe kunt sturen. Misschien zal je hiervoor wat langzamer moeten ademen.

Als je dit voor één minuut doet, kun je al veel verschil merken. Door een langzame, diepe buikademhaling zal je lichaam en geest wat meer ontspannen.

Meer energie door yoga

Naast dat een diepe ademhaling voor ontspanning zorgt, geeft het je ook veel energie. Je gebruikt namelijk de volledige capaciteit van je longen en zo neem je heel veel zuurstof tot je. Al die zuurstof zorgt voor nieuwe energie in je lichaam.

Wanneer je dit doet tijdens een yogales, stuur je ook al die zuurstof en energie naar alle plekken in je lichaam. Je hele lichaam zal ruimtelijk, ontspannen en energiek voelen. Door de yoga-houdingen en bewegingen voelt je lichaam krachtig, flexibel en ontspannen aan.

Yoga, juist nu!

Hoe serieus yoga misschien ook klinkt, het kan je ook heel veel plezier geven. Denk maar aan die momenten dat die ene houdingen eindelijk lukt! Dat je een keer je tenen aan raakt in een vooroverbuiging of die ene keer dat je je balans verliest en ‘omvalt’. Vallen mag altijd! Geef jezelf dan maar een grote glimlach en probeer het nog een keer!

Namasté.

Dit artikel is geschreven door Melanie van Baalen is samen met haar man Rolf van Baalen de trotse oprichter van Happy with Yoga, een bedrijf met als missie om de wereld door middel van Yoga een nog mooiere plek te maken. Na jaren van intensieve trainingen en ervaring zet ze zich iedere dag weer in om mensen kennis te laten maken met de voordelen en kracht van Yoga. Door on- en offline Yoga aan te bieden geeft ze met Happy with Yoga iedereen de mogelijkheid om aan de slag te gaan met Yoga, waar en wanneer dan ook!

Meer yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom yoga onmisbaar is in deze tijd (en waarom het de laatste tijd zo populair geworden is)
Sluiten