Levenslessen die je sneller leert door te reizen

Je kunt zoveel self help boeken lezen als je maar wil, maar de grootste lessen leer je meestal door ze zelf te ervaren, met andere woorden, door te leven. Vandaar: levenslessen. Maar nóg sneller leer je ze door de ervaringen die je meemaakt tijdens het reizen.

Zo blijkt reizen een van de belangrijkste leraren die je ooit zal hebben.

Laat verwachtingen los

Het is natuurlijk handig om een globaal idee te hebben over wat je wil doen en wat je wil zien. Een vliegticket eerder boeken is waarschijnlijk goedkoper en een slaapplek voor de eerste nacht van je reis hebben, is ook wel zo fijn. Maar als je eenmaal aankomt op je kamer en het is niet he-le-maal wat je had verwacht, hoeft dat niet erg te zijn. Je leert je eigen verwachtingen los te laten en open te staan voor verrassingen.

Proef alles

Je kunt thuis wel heel streng zijn met wat je liever niet eet: gluten, vlees, vis, zuivel en ga zo maar door. Maar als je op reis bent (vooral in de minder westerse werelddelen) is het misschien goed om je principes opzij te zetten. Ten eerste omdat het onbeleefd over kan komen richting de lokale bevolking als je hun eten niet wil proberen, en ten tweede omdat voeding een groot onderdeel is van een cultuur en het zonde is om dat onderdeel compleet over te slaan. Het is een luxe om überhaupt de keuze te kunnen hebben in Europa: een dorpje in de bergen van Vietnam heeft uiteraard geen vegan-glutenvrij alternatief. Je leert dus open te staan voor nieuwe smaken.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Wees flexibel

Door te reizen leer je extreem flexibel te zijn. Wil de groep waar je bij bent aangehaakt graag een berg beklimmen, maar hoef jij dat niet zo nodig? Doe het toch. Stap uit je comfortzone. Je zult met een hoop nieuwe ervaringen naar huis gaan. Als je thuis bent kun je verzeild raken in dingen ‘op jouw manier’ doen. Nu dat je te maken hebt met een andere cultuur en andere handelswijze, zal je wel moeten meebuigen.

Denk zelf na

Je kunt niet meer blindelings op Google-maps vertrouwen en de straatnamen kun je niet altijd lezen. Dat is misschien maar goed ook. We raken zo gewend aan technologie, dat we zelf helemaal niet meer nadenken. Je leert zo weer creatieve oplossingen te bedenken. Kun je de weg echt niet meer vinden? Dan zal je dat aan een voorbijganger moeten vragen. Met handgebaren kom je al een heel eind én je spreekt een local aan die meer weet dan welke Lonely Planet ook.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Leer nieuwe mensen kennen

Door mensen aan te spreken omdat je iets niet begrijpt of kunt vinden, maak je nieuwe vrienden. Misschien kun je later weer met ze afspreken om een drankje in hun favoriete bar te drinken? Of ga je met een groep die jij tijdens het uitgaan hebt ontmoet samen reizen naar het volgende stadje. Je wordt op deze manier wat avontuurlijker en ziet delen van het land die je anders had gemist.

Overwin angsten

Je doet tijdens het reizen dingen die je waarschijnlijk nooit thuis zou durven. Op vakantie ben je een stuk avontuurlijker en voel je je vrijer. Van een rots afspringen, het water in? Why not. Op een motor het hele eiland over crossen of bungeejumpen, ach ja, doe ‘ns gek.

Meer lezen

Hoe je een socialer mens wordt door een tijdje in het buitenland te wonen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Levenslessen die je sneller leert door te reizen
Sluiten