Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 5 dec 2017

Bang om ouder te worden? Niet als je dit weet

Dat we met de dag ouder worden vinden we meestal niet leuk. We klagen over die goeie oude studententijd die voorgoed voorbij is, de eerste rimpels in ons gezicht en her en der een verdwaalde grijze haar. Maar er is een lichtpuntje: er komt een moment in ons leven dat we ouder worden helemaal niet meer zo erg vinden. Het geluk dat we tijdens onze jonge jaren ervaren, komt terug! Grootschalige studies over de hele wereld hebben aangetoond dat het geluk dat we ervaren tijdens ons leven een U-vorm heeft. De mate van geluk is gemiddeld het hoogst in onze kindertijd, neemt vervolgens gestaag af (met een dieptepunt rond middelbare leeftijd) en neemt op oudere leeftijd weer toe. Als we de 60 jaar bereikt hebben, zijn we weer gelukkig als vanouds blijkt uit een studie gepubliceerd in de journal Social Science & Medicine.

40’ers hebben het zwaar

Maar liefst een half miljoen Europeanen en Amerikanen hebben deelgenomen aan het onderzoek naar levensgeluk. De deelnemers zijn onderverdeeld in vier groepen: Amerikaanse mannen, Amerikaanse vrouwen, Europese mannen en Europese vrouwen. Wat blijkt? De U-vorm is gelijk voor mannen en vrouwen, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Ook interessant: Zo kun je 140 jaar oud worden (maar wíl je dat ook?)

En bij alle groepen bereikt geluk een minimum rond de veertiger jaren. Geluk onder Amerikaanse mannen en vrouwen bereikt zijn dieptepunt op 49- en 45-jarige leeftijd. Europese mannen zijn het minst tevreden met hun leven op 44-jarige leeftijd en Europese vrouwen op 43-jarige leeftijd.

Wat de wetenschap zegt over ouder worden

Een kanttekening bij het onderzoek is dat de deelnemers niet gevolgd zijn over meerdere jaren en dat is toch wel noodzakelijk om erachter te komen hoe individueel geluk verandert naarmate leeftijd toeneemt. Toch wijst het erop dat de resultaten voor waar kunnen worden aangenomen. Britse en Duitse onderzoekers hebben een longitudinaal onderzoek uitgevoerd en ook daarin werd de U-vormige curve gevonden. Tijdens het onderzoek is dezelfde groep mensen gevolgd over meerdere jaren.

Lees ook: Dit is de (mathematische) formule voor geluk volgens Mo Gawdat

Nu kun je denken dat geluk van ontzettend veel factoren afhangt (wat natuurlijk ook zo is), maar dat betekent niet dat er dan geen U-vorm meer zichtbaar is. Onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania toont aan dat de U-vorm blijft wanneer gecontroleerd wordt op inkomen, aantal kinderen, relatiestatus, en opleidingsniveau. De curve wordt gezien bij beide seksen, al zijn mannen over het algemeen wat gelukkiger dan vrouwen.

Mogelijke verklaringen

Dat geluk een U-vorm aanneemt tijdens ons leven is duidelijk. Maar waarom is dit patroon (over het algemeen) bij iedereen hetzelfde? Hier is niet één allesomvattend antwoord op te geven.

Mensen beginnen hun leven met een hoge mate van tevredenheid. Een (mogelijke) verklaring hiervoor is dat jonge mensen een positief zicht hebben op de toekomst. Ze verwachten een glansrijke carrière en streven ernaar hun dromen waar te maken. Als ze een aantal jaar verder zijn en erachter komen dat het niet allemaal lukt zoals ze hoopten, neemt het geluk af.

Tip: Reset je lichaam en geest met de Reload-methode

Sommige theorieën beweren dat de U-vorm wordt veroorzaakt door onvervulde verwachtingen, die pijnlijk gevoeld worden in het midden van het leven, maar gunstig worden weggelaten op een oudere leeftijd.

Zo halverwege het leven, ervaren we een dieptepunt. Dit kan komen door het aantal zorgen dat we rond deze leeftijd ervaren, bijvoorbeeld over kinderen of werk. Doen we alles wel goed genoeg?

Acceptatie en wijsheid

Rond de leeftijd van 60 gaat het gevoel van geluk weer omhoog, waarschijnlijk omdat mensen een bepaalde wijsheid en acceptatie in hun leven hebben opgebouwd en tevreden zijn met de doelen die ze behaald hebben. Dit betekent niet dat mensen boven de 60 af en toe niet liever weer 20 zouden zijn. Ze zijn gewoon tevreden met het leven dat ze hebben gehad en verwachtingen worden bijgeschaafd.

Kennon Sheldon, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Missouri stelt dat ouderen meer gemotiveerd zijn om dingen vanuit hun eigen interesse en gevoel doen, in plaats van dingen gebaseerd op schuldgevoelens of druk van anderen. Dit ziet Sheldon een mogelijke verklaring voor het grotere geluk.

Misschien toch eens wat minder klagen over die grijze haren dus?

Meer over oud worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bang om ouder te worden? Niet als je dit weet
Sluiten