Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)

Er wordt veel gesproken over het verdwijnen van offline media zoals kranten, tijdschriften en boeken. E-readers lossen inmiddels het probleem op van drie boeken meezeulen op vakantie en de helft van de tijdschriften is inmiddels verdwenen. Maar dit onderzoek lijkt voor de come back van boeken te zorgen! Al waren boeken voor ons nooit helemaal verdwenen. Behalve dat lezen gewoonweg fijn is, je je kennis en woordenschat ermee vergroot én je het als een vorm van meditatie kan gebruiken, werkt lezen ook op een andere manier in ons voordeel. Lezen helpt namelijk het verbeteren van je hersendelen waarin je beloningssysteem wordt bepaald.

We zijn allemaal suiker verslaafd

Neuroloog David Perlmutter vertelt in één van zijn podcasts dat eigenlijk iedereen een zoetekauw is. Het is namelijk een overblijfsel uit een ver verleden van toen we het nodig hadden om te overleven. “Ons verlangen naar zoetigheid hebben we geërfd van onze voorouders, maar het is uitgegroeid naar een verslaving – we willen suiker elke dag van jaar, de hele dag door.”

Must read: Boekentips van juli: deze boeken wil je meenemen op vakantie

Dat klinkt nogal herkenbaar en daar willen we liever vanaf. Want als je de behoefte naar suiker steeds beloont (door suiker te eten), versterk je de verbinding met je beloningssysteem. Dat systeem staat weer in verbinding met de neurotransmitter dopamine, waar je blij van wordt op de korte termijn. Het distantieert je van lange termijn verbindingen leggen en het begrijpen van lange termijn consequenties van dagelijkse beslissingen.

Fictie helpt tegen sweet cravings

Maar dat kan je gelukkig ook andersom trainen. Hoe? Door delen van je hersenen die betrokken zijn met je empathische systeem, te versterken.

Het is bewezen dat je dat doet door fictie te lezen. De verbindingen naar je beloningssysteem verzwakken namelijk door het lezen van fictie. Je hersenen leggen daardoor andere verbindingen en worden zo positief gestimuleerd. Zo train je dus het deel van je hersenen dat zorgt voor het craven naar suiker.

Win-winsituatie als je het ons vraagt!

Wil je meer boekinspiratie?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️