Voldoende rust nemen is zó belangrijk (en dit is waarom)

Het vinden van rust is in onze 24/7-maatschappij steeds lastiger. De scheidslijnen tussen werk en ontspanning vervagen steeds meer, vindt ook Harriet Griffey, schrijver van de boeken 'Ik wil rust' en 'Ik wil slapen'. Het wordt tijd om wat gas terug te nemen.

In onze maatschappij is alles druk, druk, druk. Wanneer deed jij het voor de laatste keer rustig aan? We vergeten en onderschatten vaak het belang van rust. “Het is moeilijk om niet bedolven te raken. Neem daarom regelmatig een moment rust. Dan zul je je kalmer voelen, sta je boven de hectiek van de dag, ben je minder gespannen en voel je je meer in evenwicht met het leven”,  schrijft Harriet Griffey in ‘Ik wil rust‘.

Mindfulness

Om alles vol te kunnen blijven houden, besteden steeds meer mensen aandacht aan mindfulness. Het kan je helpen om rust te vinden in alle drukte en je drukke schema vol te houden. Met deze techniek begeef je je in het heden en stop je met het piekeren over het verleden en de toekomst. Je houdt je aandacht dus bewust in het nu. “Het geeft je de mogelijkheid om, in je reactie op de vele eisen die het leven stelt, via je lichaam naar jezelf te luisteren en voor jezelf te zorgen.”

Mindfulness helpt en hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Het helpt je eraan herinneren dat je leven zich ergens anders afspeelt dan in je hoofd. “Mindfulness is geen esoterische poppenkast, maar een vaardigheid die je je kunt aanleren, met meetbare positieve effecten”, aldus Harriet. Het is de kunst om doelbewust aandacht te besteden aan je leven.

Dit vind je vast ook interessant: Sta je altijd áán en heb je nooit een momentje rust? Dit zijn de ultieme slow down-tips

Even op mute

Het is belangrijk om af en toe even op de rem te trappen. Onze power button staat altijd aan, dus we hebben het hard nodig om zo nu en dan op mute te drukken. Voldoende rust nemen en stil zijn, dus. Harriet: “Door rust te nemen en je voortdenderende en zelfkritische gedachten af te remmen kun je de negatieve impact ervan terugbrengen. Daarmee geef je minder ruimte aan het beperkende en zelfdestructieve gedrag dat zich steeds maar herhaalt en het leven stress geeft.”

Het opzoeken van de stilte helpt je daarnaast om je eigen richting te bepalen, je innerlijk kompas te zien en te kunnen volgen. We worden constant geprikkeld door alles om ons heen. Rust en stilte helpen je om al die prikkels even uit te zetten en beter naar jezelf te luisteren. “Stilte kan helpen de fluisterstem van je hart beter op te merken”,  vertelde meditatiecoach Marnix al eerder aan BEDROCK.

Overschot aan informatie

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Californië worden we elke dag gebombardeerd met 34 GB aan informatie, twee keer zo veel als dertig jaar geleden. De rust is dus ver te zoeken. Langzaam raken we er aan gewend dat er constant overal om ons heen een overvloed aan informatie is. Maar ondertussen hebben we steeds meer stress en vinden we het moeilijk om onze rust te vinden.

“Een constante stressreactie in het lichaam creëert een continue stroom stresshormonen – adrenaline en cortisol – wat de stressrespons blijvend hoog houdt”, schrijft Harriet. Onze voorouders hadden deze stressrespons nodig, om zo snel mogelijk in actie te komen wanneer ze zich in een bedreigende situatie bevonden. Stress zorgt ervoor dat je vecht- of vluchtreflex in werking wordt gezet. Door constant op deze manier te functioneren vraag je veel van je lichaam: “De algehele onbalans en dit hoge niveau van afweer is erg vermoeiend voor het lichaam. Daarom is stress ook zo slecht, vooral voor het hartweefsel.”

Dit vind je misschien ook leuk: Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)

“En terwijl we zo functioneren, wordt slapen moeilijk omdat dezelfde stresshormonen die je benen kracht geven om weg te rennen van het gevaar ook bedoeld zijn om wakker te blijven. Terwijl je eigenlijk rust zou moeten nemen, krijg je slaapgebrek, wat op zijn beurt weer veel stress kan geven”, schrijft Harriet. We bevinden ons dus in een vicieuze cirkel en het wordt steeds moeilijker om ons hier uit los te maken. Hoe vermoeider we zijn, hoe meer stresshormonen er aangemaakt worden en hoe moeilijker het wordt om te slapen. “We multitasken continu, wat eigenlijk niet goed is, en proberen dan toch nog rustig te slapen.”

Voldoende rust nemen: het belang van slaap

Om ons lichaam en onze geest te kunnen herstellen, hebben we die slaap hard nodig. Vaak onderschatten we het belang van slaap. Ons leven wordt steeds drukker en we denken dat we aan een nachtrust van vijf of zes uur genoeg hebben. In onze drukke agenda is steeds minder ruimte over voor slaap. In Nederland heeft een derde van alle volwassenen, dus meer dan 4 miljoen mensen, problemen met slapen en slaapt minder dan 7 uur per nacht.

Must read: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen

Harriet Griffey schrijft in het boek ‘Ik wil slapen‘ dat slapen cruciaal is voor lichaam en geest: “Veel van onze kennis over de weldaden van slapen hebben we te danken aan hoe we ons voelen bij slaapgebrek: we zijn geestelijk en lichamelijk gesloopt, snel afgeleid, lichtgeraakt en reageren trager. We voelen ons domweg niet best als we niet goed slapen. Af en toe een slechte nacht maakt niet zoveel uit, maar slaapgebrek is ernstig als we taken moeten uitvoeren waarvoor we alert moeten zijn en snel moeten kunnen reageren, zoals autorijden.” Jep, slaap hebben we hard nodig. “Het is dan ook fout het als iets passiefs te zien. Gedurende die vredige vergetelheid gebeurt er namelijk veel.” Vanavond op tijd de ogen sluiten dus.

Depressie

Wanneer je zo doorgaat, kan je lichaam het op een gegeven moment niet meer aan. “Als we toegeven aan de uitputtingsspiraal, lijdt zowel onze geest als ons lichaam. Stress biedt ruimte aan angst, angst biedt ruimte aan depressie, en plotseling wordt het allemaal te veel, te groot om nog te kunnen behappen. We komen terecht in een crisis, lijden onder een gebrek aan rust en worden als reactie daarop ziek.”

Lees ook: Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)

Als we dit willen voorkomen, moeten we allemaal wat vaker die mute-knop indrukken. Zoek wat vaker de rust op en zonder je af van de drukte om je heen. En wanneer je overdag momenten van rust neemt, zul je ‘s avonds beter slapen, benadrukt Harriet in haar boeken.

Meer weten over rust? Je kunt de boeken ‘Ik wil rust‘ en ‘Ik wil slapen‘ bestellen via Altamira.

Meer lezen over rust en ontspanning?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Voldoende rust nemen is zó belangrijk (en dit is waarom)
Sluiten