Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 18 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Ruzies in relaties: het liefst voorkomen we ze, maar zo makkelijk is dat niet altijd, zeker als je al langer met elkaar bent. Een grote oorzaak van ruzies is dat we niet genoeg luisteren naar elkaar. We zijn eerder bezig met onszelf te beschermen en ons eigen gelijk te behalen, dan te proberen de gevoelens van onze partner te begrijpen. Met mindfulness, en dan met name relatie mindfulness, kunnen we deze ineffectieve vorm van ruzie maken voorkomen.

Met mindfulness bedoelen we het bewust aandacht geven aan ‘het hier-en-nu’, zonder hierover te oordelen. Je bent op een accepterende manier bewust van je gedachtes, gevoelens, lichamelijke ervaringen en de fysieke omgeving, en dus ook van je partner.

Mindfulness in relaties

Een mindful houding naar elkaar kan in een relatie veel goeds doen. Een accepterende houding zonder oordeel zorgt er hopelijk voor dat we écht naar elkaar luisteren en ons eerder kwetsbaar durven op te stellen. Het gesprek zal dan niet een oplossing als doel hebben, maar het begrijpen van elkaars visie op situaties.

Dat mindfulness met je partner helpt bij het hebben van een gezonde relatie bewijst onder andere een Amerikaans onderzoek. Partners met een relatief gelukkige relatie zagen hun relatie verbeteren op tevredenheid, autonomie, verbondenheid, acceptatie van elkaar en zelfs bij hun relatieproblemen. En weer een ander Amerikaans onderzoek wijst uit dat mindfulness als relationeel medicijn gezien kan worden.

Lees ook: Mindfulness zoals het oorspronkelijk bedoeld is

Mindfulness met je partner is niet makkelijk

Als je de resultaten hoort, is het niet zo vreemd dat mindfulness steeds populairder wordt, maar echt makkelijk is het niet. Jezelf kwetsbaar opstellen is lastig, zelfs in een gezonde relatie.

Toch wil je dit doen volgens relatie- en familietherapeut, Shari Foos. “De kwetsbare gesprekken die je met elkaar hebt, zullen ervoor zorgen dat de angsten die je hebt, hun kracht zullen verliezen.”

Lees ook: Moe van de ruzies van jou en je partner? Zo maak je effectief ruzie, aldus een relatiecoach

Jezelf kwetsbaar opstellen is misschien niet gemakkelijk, maar met alle aandacht luisteren naar je partner ook niet. Het is moeilijk om al jouw gedachtes en meningen over een bepaalde situatie aan de kant te schuiven en je aandacht voor 100 procent bij je partner te leggen.

Wellicht helpt het om te weten dat je partner ook alle aandacht op jou zal focussen, wanneer jij aan het woord bent.

Hoe je mindfulness kunt oefenen met je partner

Veel mensen willen wel een meer mindful relatie, maar weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Natuurlijk kun je de principes van mindfulness toepassen in de dagelijkse omgang met je partner, maar dat is misschien wat minder effectief.

Discussiepunten op een rustige en mindful manier bespreken? Dat kan met deze oefening:

  1. Als je samen mindfulness wil oefenen, is het belangrijk dat je er tijd voor vrij maakt. Kies een moment waarbij je met geen andere zaken bezig hoeft te zijn, zodat je alleen kan focussen op elkaar. Doe het ook op een plek waar niets voor afleiding kan zorgen. Ga tegenover elkaar zitten, zonder dat er iets tussen jullie instaat. Niet aan tafel dus.
  2. Sluit je ogen en maak verbinding met jezelf. Adem gezamenlijk in en uit, totdat je helemaal relaxed bent. Open je ogen, kijk elkaar aan en houd elkaars handen vast. Probeer samen tot een rustige en liefdevolle houding te komen.
  3. Vervolgens begint één van jullie met praten. Op een rustige manier leg je stapsgewijs uit wat je dwars zit. Ga op een bewuste manier om met je woorden. Probeer vanuit de ik-persoon jouw gevoel op de situatie te omschrijven (probeer geen beschuldigingen of beledigingen te maken).
    Niet: “Waarom ontloop je me altijd?”
    Wel: “Ik krijg het gevoel dat je me ontloopt, wanneer je …”
    Als je partner aan het praten is, is het je taak om oprecht te luisteren naar de ander en niet alvast argumenten te verzinnen om ‘de discussie’ te ‘winnen’.
  4. Als de pratende partner klaar is met spreken, mag de luisterende partner reageren op de zojuist geschetste gevoelens en situaties. Begin met erachter te komen of jullie elkaar begrijpen. Herhaal het gevoel van de sprekende partner, om te kijken of jullie hetzelfde bedoelen.
  5. Vervolgens kan de luisterende partner zijn gevoel of zijn reden voor bepaalde situaties duidelijk maken. Het is belangrijk dat de luisterende partner de ruimte krijgt om zijn of haar visie op de situatie te uiten.
    Wanneer jullie allebei tevreden zijn met de reacties, kunnen de rollen worden omgedraaid. Geef ieder de kans om zo’n 15 minuten te spreken.
  6. Zorg ervoor dat alle punten die besproken moesten worden, genoeg aandacht hebben gekregen. Probeer deze punten anders nog te verduidelijken.
  7. Spreek als laatste om de beurt de waardering uit voor je partner’s focus, aandacht en het proberen te begrijpen. Blijf vervolgens samen zitten. Dit kan in stilte, maar je kunt ook praten over de ervaringen tijdens de sessie. Praat in ieder geval niet over iets alledaags.

Lees ook: Hoe maak je het goed met je partner na een ruzie?

Deze oefening kan je helpen om ruzies met je partner te voorkomen en op een liefdevolle manier elkaars problemen te bespreken, te begrijpen en te behandelen.

Maar er zijn nog veel meer manieren om samen met mindfulness bezig te zijn. Als je samen nog meer aan mindfulness wil doen, zou je dit ook altijd nog kunnen proberen:

Een perfecte relatie klinkt voor veel mensen als een verzonnen sprookje, maar mindfulness kan ervoor zorgen dat we, door tijd in elkaar te investeren, begrip voor elkaar te hebben en in het hier-en-nu elkaar te waarderen, steeds dichter bij dat sprookjesbeeld komen. Probeer het eens!

Lees meer over mindfulness en relaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️