Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 11 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Je telefoon meer mindful gebruiken? Volgens deze neurologen doe je dat zo

Heb je ooit je telefoon gepakt met de bedoeling één e-mailtje te checken maar betrapte je jezelf er vervolgens minuten (lees: een flink uur) later op dat je gedachteloos door je social media aan het scrollen was? Heel. Herkenbaar. Onbewust verdwalen we vaak in onze telefoon en door overmatige digitale blootstelling krijgen we soms meer informatie binnen dan goed voor ons is. Dat moet anders, vinden twee neurologen. 

Wil jij graag je schermtijd onder controle houden en je telefoon bewuster gebruiken? Doktersduo Perlmutter bedacht ‘de test van T-I-M-E’ als een manier om je telefoon meer mindful te gebruiken en om weer grip te krijgen op je schermtijd.

De test van T-I-M-E

T-I-M-E is een acroniem bedacht door de neurologen David en Austin Perlmutter (jep, ze zijn familie) om je schermtijd onder controle te houden en bewuster met je apparatuur om te gaan.

Dit vind je vast ook interessant: 6 tips om écht te minderen met social media

Vader en zoon bedachten T-I-M-E om gebruikers te helpen hun technologiegebruik – en dan vooral het schermgebruik – weer realistisch te benaderen. Ze bedachten de test van T-I-M-E voor iedereen die vaak verdwaalt in technologie.

Door T-I-M-E als mentale checklist af te gaan tijdens een online afdwaalsessie kan jij je telefoon meer mindful gaan gebruiken:

T: staat voor time

Time, oftewel tijd. Heb je een taakje dat je moet uitvoeren op je mobiel? Bedenk dan van te voren hoeveel tijd je wilt besteden aan deze bezigheid. Op het moment dat je jezelf een deadline (of tijdslimiet) geeft voor een online taakje voorkom je sneller dat je eindeloos gaat scrollen.

Wil je een e-mail opstellen of moet je nog even wat notities bijwerken? Vraag jezelf dan af of bepaalde apps, sites of platforms waaraan je gewoonlijk tijd besteed op je mobiel voor deze taak echt noodzakelijk zijn om te bezoeken. Zo ja, spreek dan met jezelf af hoe lang je hier op mag zitten.

I: van intentie

Probeer er achter te komen wat de intentie van je (overmatige) telefoongebruik kan zijn. Heb je je telefoon écht zo lang nodig, of is het pakken van je mobiel een gewoonte geworden die er langzaam in is geslopen?

Lees ook: Tips om je telefoon mindful in te richten

In de meeste gevallen kan eindeloos scrollen op je mobiel ook een ‘vlucht’ zijn om het huidige moment te ontwijken. Stel jezelf maar eens voor op een feestje waar je niemand kent, of terwijl je aan het wachten bent op een trein die een paar minuten vertraging heeft. Grote kans dat je in situaties als deze direct naar je telefoon grijpt om ongemak of verveling te voorkomen.

M: voor mindfulness

Mindfulness is op heel veel manieren te interpreteren maar in dit geval gaat het om een stukje bewustwording. Ook wel, het bewust omgaan met je telefoon en gefocust te blijven op je huidige doel.

Als we een online taakje moeten uitvoeren, kan onze aandacht gemakkelijk worden onderbroken door een opvallende advertentie of een oppoppende notificatie van die 255 openstaande e-mails die je nog hebt.

Ga daarom eens bij jezelf na of je opmerkzaam en bewust bent terwijl je je taak online aan het uitvoeren bent en probeer de constante afleidingen die opduiken te negeren.

E: staat voor ervaring

Je opent Instagram, bekijkt een foto van een vriend en voor je het weet ben je een paar minuten later met afgunst aan het kijken naar een vriend van de broer van de zus van je achterneef op vakantie en leg je gefrustreerd je telefoon weer weg.

Was het een positieve, verrijkende ervaring? Waarschijnlijk niet. Voel je je meer tevreden en heb je meer bereikt op het moment dat je je telefoon weer weglegt? Waarschijnlijk ook niet.

Toch mag je af en toe best even ongegeneerd scrollen en afdwalen als je daar zin in hebt. Probeer daarom elke keer dat je door je telefoon scrolt te zien als een ervaring in plaats van als een hersenloze activiteit.

Op deze manier voel je je minder schuldig en gestresst als je je mobiel weglegt en kan jij je schermtijd beter relativeren. We hebben tenslotte allemaal weleens even een pauze nodig, toch?

Tijd voor actie

Het is zo gemakkelijk om uren op je telefoon of een ander scherm door te brengen en niet eens te beseffen hoeveel tijd er is verstreken. Daarom is het soms fijn om een klein geheugensteuntje te hebben dat ons af en toe wakker kan schudden in ons hersenloze gescroll.

Is het bij jou tijd voor actie en wil jij je telefoon weer op een bewuste manier gaan gebruiken? Train jezelf dan om af en toe de test van T-I-M-E af te gaan in je hoofd als je met je telefoon bezig bent!

Meer lezen over je mobiel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️