Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 6 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Tips zodat je je kunt focussen op écht belangrijke zaken (en niet de dringende)

Je kent het wel; de dagelijkse rompslomp. Er moeten boodschappen worden gehaald, bergen kleding worden gewassen, mails worden weggewerkt, rekeningen worden betaald, en oh ja, de hond moet ook nog naar buiten. Hoe kom je ooit toe aan de dingen die je écht belangrijk vindt?

Of het nu gaat om het bezoeken van een oude vriend, of het maken van een reis waar je al jaren over droomt: aan de dingen die we belangrijk vinden komen we vaak niet toe. Wil je hier verandering in brengen? De volgende tips helpen je om te focussen op belangrijke zaken, en niet de dringende.

Het verschil tussen dringende en belangrijke zaken

Voordat je alles op de schop gaat nemen, is het belangrijk dat je begrijpt wat het verschil is tussen dringende en belangrijke zaken. Dringende zaken eisen onze onmiddellijke aandacht op, en zijn meestal extern gericht.

Voldoen we niet aan deze dringende zaken, dan heeft dat vaak directe consequenties. Wanneer je regelmatig belangrijke deadlines mist op je werk, dan is de kans groot dat je baan in gevaar komt (met deze tips haal je die deadline wél). Betaal je de rekeningen niet op tijd? Ook dan kom je in de problemen.

Belangrijke activiteiten creëren uitkomsten die ertoe leiden dat we op de lange termijn onze doelstellingen behalen. Ze zijn vaak intern gericht. Zo kan uit eten gaan met je geliefde bijdragen aan de doelstelling ‘meer tijd doorbrengen met je geliefde’.

Bepaal wat voor jou belangrijk is

Voordat je tijd kan gaan besteden aan zaken die voor jou belangrijk zijn, moet je weten wat deze zaken precies zijn. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar verlang je naar?

Dit kan van alles zijn. Misschien heb je wilde (maar onuitgevoerde) plannen om een eigen bedrijf te starten, of verlang je al tijden naar een avondje helemaal niets doen. Zoek uit wat voor jou belangrijk is en schrijf dat op.

Ook interessant: Als je het té druk hebt en het even niet meer ziet zitten, dan helpt dit misschien

Ga na wat je een slecht gevoel geeft

Vind je het lastig om te bepalen wat je belangrijk vindt? Ga dan na wat je een slecht gevoel geeft. Veel mensen vinden het moeilijk om duidelijk te formuleren wat ze willen, maar weten wel heel duidelijk wat ze niet willen.

Vraag jezelf af wat je op dit moment zou willen veranderen in je leven, en voilà; je hebt een goede indicator van wat je belangrijk vindt.

Ook fijn: Handige methodes om te reflecteren op jezelf (en dat wil je!)

Stel vast wat je in andere mensen bewondert

Iedereen kijkt wel eens op tegen iemand anders. Die buurvrouw die iedere avond in de sportschool te vinden is? Petje af hoor. En die collega die haar huis te koop heeft gezet om in het buitenland te gaan wonen? Dat zou je stiekem misschien ook wel willen.

Wanneer je jezelf erop betrapt dat je verlangend toekijkt naar wat andere mensen doen, dan weet je eigenlijk al wat je volgende doel zou moeten zijn.

Ook interessant: Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten (expert Mark Tigchelaar vertelt)

Plan tijd in om je doelen te bereiken

Als je wil dat er dingen in je leven veranderen, dan moet je er natuurlijk wel wat voor doen. Je kunt wachten tot je een ons weegt, maar de ideale man of vrouw loop je niet thuis in de badkamer tegen het lijf. Daarvoor moet je toch echt eropuit (of Tinder downloaden, maar dat is een ander verhaal).

En dat boek? dat gaat zichzelf natuurlijk ook niet schrijven. Plan daarom tijd in voor de dingen die jij belangrijk vindt. En dan niet alleen in je hoofd, maar echt in je agenda.

Plan meerdere blokken per week in, van bijvoorbeeld twee uur per blok. Je zult zien dat je opeens veel meer gedaan krijgt.

Meer tips om je focussen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️