Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 15 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Time to reflect: waarom (zelf)reflectie belangrijk is als je verder wilt komen

Reflecteren bezorgt je waarschijnlijk óf direct kippenvel óf je kan niet wachten om een potje flink met jezelf aan de slag te gaan. Zelf moet ik bij het woord zelfreflectie altijd denken aan dat verplichte vak tijdens m’n studie waarbij je met zo min mogelijk input en het juiste woordgebruik (‘competenties’ deed het meestal goed) altijd nét een voldoende haalde. Beste zonde, want reflecteren blijkt zo slecht nog niet.

Sterker nog: reflecteren brengt je een hele hoop. Het helpt je zelfs bij het stellen (en halen!) van je doelen. Hoe zit dat?

De kracht van reflecteren

We zijn inmiddels een flink aantal jaar verder en ondertussen weet ik (gelukkig) dat reflecteren meer doet dan alleen de laatste studiepunten binnenslepen. Veel meer zelfs.

Reflecteren helpt bij het even stilstaan bij je leven en het terugblikken op de afgelopen tijd. Waar ben je eigenlijk allemaal mee bezig geweest in de afgelopen maand, jaar of wel 5 jaar?

Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Ratrace

In de alledaagse drukte is er vaak weinig tijd om stil te staan, écht stil te staan en je te bedenken waar je nu eigenlijk staat in het leven. Studie, werk, afspraken, verkering, sport, vakantie. We zijn constant druk, druk, druk. Let je niet op, dan ben je zo een paar jaar verder.

En die vakanties zijn natuurlijk heerlijk, maar hoe vaak komt het niet voor dat je nog geen week later aan een vriend(in) vertelt dat je alweer toe bent aan een nieuwe vakantie?

Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Wees niet geschrokken als je leven er zo uitziet, want zo ziet dat er bij de meeste van ons nu eenmaal uit. Bij bijna iedereen die meedraait in de ratrace van het drukke leven in de Westerse maatschappij althans.

Daar lijkt dus moeilijk aan te ontkomen. Maar sta je er weleens bij stil hoe jij je drukte indeelt? Is het écht (nog) hoe je wilt dat je leven eruit ziet?

Nieuwe keuzes die passen bij jouw pad

Door af en toe eens stil te staan bij wat je nu eigenlijk aan het doen bent en waar je mee bezig bent, krijg je weer zicht op jouw pad.

Misschien heb je 10 jaar geleden bedacht dat het leuk was om ‘iets met communicatie’ te studeren, werk je nu al jaren in een marketingfunctie maar heb je soms géén idee meer waarom je hier überhaupt zit. ‘Ach, dat is toen zo gegaan,’ hoor je jezelf zeggen.

Vind je vast ook leuk: Heb je moeite met keuzes maken? Probeer deze tool eens

Door de reflecteren kun je kijken of de keuzes die je toen (of korter geleden) maakte, nog wel bij jou passen. Niet zo gek dat je naarmate de tijd verstrekt ontwikkelt, verandert of er andere interesses en passies op nahoudt.

En dan, pas dán kan het echte werk beginnen. Hoe wil je dat je leven er wél uitziet? Reflecteren biedt jou dus de kans om opnieuw keuzes te maken. Keuzes die passen bij jouw pad!

Wil je meer leren over reflecteren en hoe het je helpt bij het opstellen en behalen van je doelen? Download hieronder dan de e-guide over Reflect & Setting Goals. Een klein boekwerk, gemaakt met de hulp van een heuse life coach. Krijg je zomaar cadeau!

Time to reflect:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️