Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 22 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Heb je moeite met keuzes maken? Probeer deze tool eens

Eet je pasta of een gezonde salade? Op vakantie in Zweden of Spanje? Ga je dichtbij je werk wonen of reis je liever een uur vanuit je lievelingsstad? Van simpele dilemma’s tot complexe vraagstukken: we krijgen dagelijks nogal wat keuzes op ons bord geschoteld. Heb je moeite met keuzes maken? Dan is deze tool vast iets voor jou.

We krijgen tegenwoordig zoveel keuzes voor onze kiezen, dat het niet gek is als je brein soms even kortsluiting maakt. Je bent dus echt niet de enige. Keuzestress, anyone? Ik join ook gezellig de club. Maar gelukkig voor ons: deze tool maakt keuzes maken makkelijker.

Factoren per keuze

Bij het nemen van een beslissing, kijken we naar bepaalde factoren. Als we willen verhuizen naar een andere stad, houden we rekening met geld, de baankansen daar, vrienden, familie, sportvereniging en andere sociale factoren.

Maar het ligt ook aan je persoonlijkheid. Een extravert persoon zal een andere beslissing maken dan een introvert persoon, op basis van de waarde die je aan bovenstaande opties hecht. Het is lastig om deze waardes goed voor jezelf in kaart te brengen. En dat is waar deze tool ons bij helpt.

Dit vind je misschien ook interessant: Ben jij introvert of extravert? (en maakt dat eigenlijk iets uit?)

Tool voor keuzes maken

Het idee is dat je voor jezelf alle factoren die van toepassing zijn op een rijtje zet. Stel je overweegt te verhuizen, dan maak je een schema waar je beide opties in zet. De eerste optie is verhuizen en de tweede optie is niet verhuizen. Elke factor – familie, vrienden, kosten, etc. – geef je een cijfer van 1 tot 10. Waarbij 1 het minst belangrijk is en 10 heel belangrijk.

Daarna doe je hetzelfde, maar meet je de tevredenheid-factor: hoe tevreden ben je als je je vrienden eerst een 10 geeft en daarna bij hen vandaan gaat verhuizen? Stel je geeft die tevredenheid een 3. En als je niet verhuist, geef je het een 8. Dan is optie 1, wel verhuizen, dus 10 keer 3 = 30 punten. De andere optie is 10 keer 8 = 80 punten. Dat wordt dus niet verhuizen.

Dit doe je voor alle factoren. Het totaal van beide opties tel je bij elkaar op en aan de hand daarvan wordt het a piece of cake om die beslissing te nemen. Toegegeven: het lijkt wel hogere wiskunde zo. Maar als je het eenmaal door hebt, is het juist super handig!

Weten wat belangrijk is

Deze tool kan je voor alles gebruiken: voor keuzes voor je werk of studie, maar ook voor reizen of welke kleur nagellak je op doet. Al is dat wat overdreven misschien, maar je snapt het.

Het leert je om weer in te zien wat echt belangrijk voor je is. En als je weet wat jij belangrijk vindt, wordt een keuze maken ook een stuk makkelijker.

Side note 

Heb jij allang gebroken met je rekenmachine? Hier een extra tip! Gooi een muntje op bij het maken van een beslissing. Kop is het één, munt is het ander. Op het moment dat het muntje in de lucht is, weet je vaak op welke uitkomst je stiekem hoopt. En dat is de keuze waar je voor moet gaan.

Meer lezen over keuzes in het leven?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️