Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 23 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze flirttips werken wél (in tegenstelling tot foute openingszinnen)

De boodschap dat cliché openingszinnen (‘Deed het pijn toen je uit de hemel kwam vallen?’) je niet echt heel aantrekkelijk maken, is bij de meeste mensen inmiddels gelukkig aangekomen. Maar hoe flirt je dan wél? Hoewel sommige mensen ervan overtuigd zijn dat ze helemaal niet kunnen flirten, is het met een paar trucjes makkelijk aan te leren.

Let op je lichaamstaal

Volgens onderzoek zijn eerste indrukken voor maar liefst 55 procent gebaseerd op uiterlijk en lichaamstaal, tegenover 38 procent tone of voice en slechts 7 procent van de inhoud van je woorden. Zeker op letten dus! Zo kom je bijvoorbeeld zelfverzekerder over als je rechtop staat.

Flirten op de fiets: voor wie een tikkeltje verlegen is (en wil werken aan z’n zelfvertrouwen)

Een handige tip is ook om de houding van de ander te imiteren. Dat geeft aan dat je geïnteresseerd bent. Dus neemt de ander een slokje? Dan jij ook. Wel een beetje subtiel, natuurlijk. Oh, en wist je dat je automatisch je tenen naar iemand wijst als je diegene leuk vindt?

Maak grapjes

Hetzelfde artikel van het Social Issues Research Centre vertelt ons dat mensen die humor gebruiken in gesprekken, veel leuker worden gevonden dan mensen die dat niet doen. Bijkomend voordeel: grapjes breken ook meteen het ijs.

Toegegeven, geforceerde grapjes pakken niet altijd goed uit – ik vind seksistche of racistische grappen zelfs nogal een afknapper. Het helpt dus heel erg als je grappig bent van jezelf, maar helaas kun je daar niet zoveel aan doen.

Lach!

Nog een voordeel van een gesprek vol humor: je gaat er automatisch door lachen. En als je lacht, kom je niet alleen vrolijker (en dus aantrekkelijker) over, maar ook geïnteresseerder.

Onder andere Dr. Monica Moore, psycholoog op de Webster University, heeft daar onderzoek naar gedaan. ‘Je hebt een mooie lach’ is dan wel een heel cliché compliment, het geeft wel aan dat het de ander opvalt.

Ga op zoek naar dingen waar jullie hetzelfde in zijn

Overeenkomsten zijn heel belangrijk voor aantrekkingskracht. Zoals Dr. Joe Fanelli van de Syracuse University zegt: ‘Het is dat vlinders-in-de-buikgevoel dat je krijgt als je steeds langer praat en steeds meer gelijkenissen tussen jullie ontdekt.’

Natuurlijk hoeven jullie niet precíes hetzelfde te zijn: ‘Als hij van countrymuziek houdt en jij van hiphop, dan hebben jullie in ieder geval een gedeelde liefde voor muziek.’

Maak oogcontact

Deze tip heb je vast al vaker gehoord, maar ook oogcontact is ontzettend belangrijk. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat mensen elkaar significant aantrekkelijker vinden na twee minuten van onophoudelijk oogcontact. Goed, dat is misschien een béétje lang, maar een paar seconden kunnen ook geen kwaad.

Stel vragen

Racehel DeAlto schreef het boek ‘Flirt Fearlessly: The A to Z Guide to Getting Your Flirt On’. Ze vond dat één van de belangrijkste aspecten van flirten is dat je de ander genoeg aandacht geeft.

Zo verloopt de perfecte eerste date volgens een antropoloog

Als je veel vragen stelt, kom je niet alleen geïnteresseerd over, maar vermijd je ook ongemakkelijke stiltes (we’ve all been there).

Raak de ander aan

Oké, niemand zit te wachten op ongewenste aanrakingen. Maar als je voelt dat er een klik is, kun je best de stap wagen. Volgens onderzoek zijn er 3 vormen van aanraken: ‘friendly’, ‘plausible deniability’ en ‘nuclear’. In de eerste categorie valt bijvoorbeeld een duwtje tegen de schouder, in de tweede categorie een aanraking van de arm of middel en in de derde categorie aanraking van het gezicht. Uiteraard geldt: hoe ‘verder’ je gaat, hoe meer je je interesse toont.

Geef complimenten

Nog een manier van aandacht tonen: geef af en toe eens een complimentje. Sommige ‘experts’ zeggen zelfs dat een compliment een goede openingszin is, omdat het eigenlijk nooit fout kan gaan.

Speel een beetje hard to get

Sommige mensen zijn heel erg fan van deze tactiek, anderen hebben er een hekel aan. Maar tot welke categorie je ook behoort, er zijn wel onderzoeken geweest die aantonen dat het best effectief kan zijn om je een beetje terughoudend op te stellen. Mensen willen wat ze niet kunnen hebben, zo is de theorie.

Tegelijkertijd heeft het ook nut om heel direct te flirten. Vaak denken we zelf dat we wel flirten, maar wordt dat signaal helemaal niet opgepakt door de ander. Een beetje ‘overflirting‘ is dus ook lang niet zo erg als het voelt; het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Meer lezen over flirten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️