Josephine Kay
Josephine Kay Psychologie 5 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Het werkt! Dit zegt de wetenschap over flirten

De meeste mensen hebben (met of zonder succes) geprobeerd te flirten. Een knipoog naar die knappe collega bij het koffiezetapparaat, nog een keer omkijken naar elkaar op straat of net iets te vaak oogcontact zoeken in de kroeg: flirten kent veel gezichten, tactieken en manieren.

Maar waarom doen we het? Is het iets puur seksueels dat wordt ingezet om iemand het bed in te verleiden? Of is het gewoon een mooie vorm van een bijzondere ontmoeting tussen twee mensen?

Als je single and ready to mingle bent is een dagelijkse flirt vaste kost. Maar kun je ook met elkaar flirten als je al jaren hetzelfde huis deelt?

De wetenschap achter flirten

Volgens de wetenschap komt flirten voort uit de behoefte om je voort te planten. Je bent op zoek naar een aantrekkelijke partner waar je kinderen mee kunt maken. Als je flirt, geef je een signaal af over hoe geschikt je bent als voortplant-maatje. Net als een pauw die z’n veren laat zien.

Maar, wacht. Ik geloof niet dat elke man die me net te lang aankijkt op straat en me een drankje in een bar aanbiedt meteen een kind van me wil.

Ook interessant: Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt

Verschillende vormen

Volgens Jeffrey Hall van de University of Kansas zijn er 5 verschillende vormen van flirten. Je hebt de traditionele, fysieke, oprechte, speelse en beleefde flirt. Van alle flirts die worden uitgedeeld valt 25 procent in de categorie speels, terwijl 30 procent zijn bedoeld om oprecht iemand aan te trekken voor een langdurige relatie.

Het onderwerp blijkt enorm populair, inmiddels heeft Jeffrey Hall een boek uitgebracht over de5vijf verschillende vormen en kun je op zijn site flirtingstyles zelf testen wat voor type flirter jij bent.

Werkt het?

Maar werkt een goede flirt echt? Het antwoord blijkt overtuigend ‘ja’ te zijn. Goed flirten schijnt zelfs effectiever te zijn voor het verleiden van een (toekomstige) partner dan een knappe kop hebben.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Volgens Dr. Monica Moore, een psycholoog aan de Webster University in St. Louis die onderzoek deed naar flirten, is glimlachen en oogcontact zoeken de beste manier om je interesse in de ander kenbaar te maken.

Iemand lang in de ogen kijken kan er, volgens de wetenschap, zelfs voor zorgen dat iemand verliefd op je wordt. Als je hierbij iemand (subtiel) aanraakt, ben je binnen. Je kunt de categorie ‘aanraking’ weer onderverdelen in 3 subcategorieën:

  • Puur vriendelijk: schouder duwtje, schouderklopje, de hand geven
  • Plausibele ontkenning: de schouders, de taille of de onderarm aanraken
  • Nucleair: het gezicht aanraken

Hierbij moet wel vermeld worden dat de setting ook een belangrijke rol speelt. Als je het gezicht van je baas op klaarlichte dag tijdens een vergadering aanraakt is de reactie wellicht iets anders dan wanneer je het bij je date tijdens een romantisch etentje doet. Maar dat spreekt voor zich.

Flirten in een relatie

Als je de sleur in een lange relatie wil tegengaan is met elkaar flirten misschien wel de beste oplossing. Volgens Monica Parikh, (relatie)coach, zijn er veel mannen en vrouwen die zijn vergeten hoe ze moeten flirten.

Volgens haar is het de perfecte manier om de vlam der passie in een relatie weer te doen oplaaien. Zo laat je aan je partner zien dat je nog een seksueel mens bent, zin hebt om te ‘spelen’ en kan er zowaar weer een gezonde spanning tussen jullie ontstaan.

Pas het toe

Dit zijn Monica Parikh’s tips, of je nu wel of niet in een relatie zit.

  1. Glimlach. Doe het vaak, je gezicht licht er door op en de ander voelt zich meer op zijn/haar gemak om je te benaderen.
  2. Speel. Als je speels bent, en niet met alle winden meewaait, straal je zelfverzekerdheid uit. Dit kan ook heel goed werken bij mensen die al een relatie hebben. Af en toe ergens met veel passie tegenin gaan kan extreem sexy zijn.
  3. Mysterie. Wees een beetje mysterieus (niet te vaag) en je zorgt ervoor dat de ander benieuwd naar meer blijft.
  4. Stel vragen. Als je zenuwachtig bent voor je eerste date, is veel vragen stellen een goede tactiek om het ijs te breken. Zo kom je geïnteresseerd over, en krijgt de ander het gevoel dat jullie echt een klik hebben, omdat hij/zij de hele tijd aan het woord is.
  5. Zeg zijn of haar naam. Zeg vaak de naam van de ander. Dale Carnegie schreef het boek ‘How to Win Friends and Influence People,’ en adviseert de naam van de ander vaak te noemen. “Het geluid van iemand’s eigen naam is voor diegene heel fijn en vertrouwd,” aldus Carnegie. Als iemand zich voorstelt, herhaal dan zijn of haar naam.

More love?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️