Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 22 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Stop met verwachtingen hebben in de liefde (als je een duurzame relatie wilt tenminste)

Als je de hashtag #couplegoals op Instagram opzoekt, dan stuit je op een gigantische rits perfecte foto’s waarin lovers de tijd van hun leven hebben met elkaar. Ze sporten samen, ze reizen samen, ze Netflixen samen of ze zetten samen een bedrijfje op poten. Maar waarom kan een avondje alleen zijn niet even goed een vorm van #couplegoals zijn?

Een duurzame liefdesrelatie, dat is er één waarin beide partners elkaar aanvullen op allerlei levensvlakken. Althans, zo worden goede relaties vaak beschreven. Maar hoe realistisch is het eigenlijk om zoveel te verwachten van één persoon?

Onze verwachtingen van duurzame liefde

Het beeld dat we hebben van ‘een goede romantische liefdesrelatie’ komt vaak neer op elkaar prima aanvullen op zowat élk vlak. Niet alleen moet onze partner ons intellectueel uitdagen, hij moet ook matchen op vlak van seks, hobby’s, interesses, ambities, humor, de manier waarop hij/zij graag reist en ga zo maar door.

Lees ook: Een interview met een seksuologe over vreemdgaan: waarom maken we er zo’n punt van?

Het liefst is diezelfde partner ook nog eens de persoon met wie we eenzelfde sociaal leven delen. Want als twee mensen écht van elkaar houden, dan doen ze alles samen, toch?

Het probleem met ons liefdesbeeld

Hoe romantisch bovenstaand plaatje ook klinkt, erg realistisch is dat beeld niet. Sterker nog: op lange termijn lopen ook dit soort relaties stuk.

Wijken we af van dat ideaalbeeld (door bijvoorbeeld apart te slapen of door nooit samen op vakantie te gaan), dan is er al gauw een stemmetje dat zich afvraagt: “houden jullie niet genoeg van elkaar?”, of “is hier wel sprake van liefde?”

Dit vind je misschien ook interessant: Heb jij een andere liefdestaal dan je partner? Zo laat je het toch werken

Truth is dat geen enkel duo ooit 100 procent matcht. Probeer je dit toch, dan loopt dit vanzelf spaak. Want door te proberen om jouw levensstijl volledig te laten matchen met die van je partner, loop je het risico dat je dingen gaat doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt.

Even goed dwingen we onze partner onbewust tot hobby’s die hij maar niks vindt of om mee te komen naar etentjes met jouw jeugdvriendinnen (waar hij waarschijnlijk helemaal geen behoefte aan heeft). En probeer na een paar jaar in dit soort relatie maar eens te achterhalen waar jouw éigen behoeftes en wensen liggen. Juist ja – die heb je door je ‘perfecte relatie’ naar de achtergrond gedreven.

Het geheim van een duurzame relatie

Wil dit dan zeggen dat duurzame liefde niet bestaat? Natuurlijk niet, maar dit pleit wél voor een herdefinitie van wat een duurzame relatie dan precies is.

Must read: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Een realistischer beeld van romantiek is bijvoorbeeld het benoemen van een paar ‘gebieden’ waarin jij kan voorzien in je partners verwachtingen en andersom. Laatst kwamen we een mooie quote tegen in de roman A Little Life, die dit gegeven goed samenvat:

Relationships never provide you with everything. They provide you with some things. You take all you want from a person – sexual chemistry, let’s say, or good conversation, or financial support, or intellectual compatibility, or niceness, or loyalty – and you get to pick three of them.

Misschien is het inderdaad goed om de verwachtingen van onze partner te herleiden naar 3 kerngebieden, al is het maar bij wijze van oefening!

Zo stem je verwachtingen op elkaar af

Zit jij al een tijdje in een relatie? Misschien kan het dan geen kwaad om samen met je partner scherp te stellen welke verwachtingen jullie hebben van elkaar. Onderstaande oefening kan daarbij helpen:

Lees ook: Wat voor persoon ben jij? Hoe je op verwachtingen reageert, zegt heel veel over je

Rank onderstaande activiteiten op een schaal van 1 tot 5 (5 betekent dat je 100 procent akkoord gaat). Laat dit ook door je partner invullen. 

Ik wil graag…

  • …alleen reizen zonder mijn partner
  • …één op één uit eten gaan met een vriend
  • …in mijn eentje naar feestjes gaan zonder dat mijn partner zich achtergesteld voelt
  • …mijn ouders alleen kunnen bezoeken
  • …mijn eigen financiële beslissingen maken
  • …in mijn eentje lange wandelingen kunnen maken
  • …een aparte slaapkamer
  • …kleding shoppen met een vriendin in plaats van met mijn partner

Kijk nu naar de scores die jij en je partner hebben gegeven. Is er een punt waarop jullie elkaar kunnen tegemoet komen in jullie wensen en verwachtingen?

Laat deze oefening ook vooral een aanknopingspunt zijn om het te hebben over andere activiteiten die je graag onafhankelijk van je partner zou uitvoeren. En zoals altijd geldt: opbouwende communicatie is key!

Bekijk hier de volledige video

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️