Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 22 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Volgens liefdesexpert Esther Perel is dit het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie

Ze leefden nog lang en gelukkig, verliefde stelletjes huppelend door een wei en zoetsappige Hollywood- en Disneyfilms. We hebben wellicht een ietwat rooskleurig beeld van de liefde, maar geef ons eens ongelijk. Wie weleens verliefd is geweest, weet dat het gevoel van liefde álles overstijgt. Maar ja, hoe hou je dat vol op de lange termijn?

De bekende psychotherapeut en relatie- en seksdeskundige Esther Perel zou Esther Perel niet zijn als ze daar geen ongelooflijk interessante TED Talk over zou geven. Dit zijn de highlights:

Een langdurige relatie: hoe doe je dat?

Volgens Perel verwachten we in een langetermijnrelatie veel van onze partner. We willen dat de ander onze beste vriend(in) is en onze erotische partner. En da’s ingewikkeld. Want, meent ze, goede en toegewijde seks is gebaseerd op twee tegenstrijdige behoeften.

Namelijk op de behoefte aan veiligheid en de behoefte aan verrassing. Hoe zorg je ervoor dat het verlangen in een lange relatie blijft?

Lees ook: Podcast tip: de wereldberoemde podcast van relatietherapeute Esther Perel

Erotische intelligentie en verlangen in een relatie

“Waarom vervaagt goede seks naarmate de tijd verstrekt terwijl de partners wel van elkaar houden? En waarom is goede intimiteit geen garantie voor goede seks?,” begint ze haar talk. En misschien wel nóg interessanter: “kunnen we verlangen naar wat we al hebben?” En waarom is verlangen eigenlijk belangrijk in een langdurige relatie? Genoeg interessante vragen om te beantwoorden.

Dat we met al deze vragen kampen, is helemaal niet zo gek, stelt Perel. Het is namelijk de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid dat we seks dat we seksualiteit willen ervaren op de lange termijn. Dat is niet omdat we heel veel kinderen willen of omdat dat de ‘plicht’ is van de vrouw, maar wel omdat we naar plezier en verbondenheid verlangen.

Ook interessant: Hoe de intimiteit in relaties is veranderd door de jaren heen

Hier wordt het lastig

Aan de basis van duurzaam verlangen in een vaste relatie liggen een aantal fundamentele behoeften. De behoefte aan zekerheid, voorspelbaarheid, veiligheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid en degelijkheid. Het zijn basisbehoeften die we ook wel thuis noemen.

Maar – je voelt ‘m vast al aan komen – we hebben een even sterke behoefte (zowel mannen als vrouwen) aan avontuur, nieuwe dingen, mysterie, risico, gevaar, het onbekende, de verrassing en het onverwachte.

Vind je vast ook interessant: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Voel je de paradox? Vroeger werd er puur vanuit economisch oogpunt getrouwd. Je bleef je hele leven bij elkaar in verband met kinderen, sociale status, opvolging (naar wie ging welk stuk land?) en gezelschap.

Nu willen we dat nog steeds, maar willen we óók dat onze partner onze beste vriend, sexual soulmate, vertrouweling én gepassioneerde lover is. Oh, en tegenwoordig leven we twee keer zo lang.

Je begrijpt vast waarom het geweldig houden van zo’n langetermijn relatie niet easy is.

Waardoor voel je je aangetrokken?

In de afgelopen jaren is Perel daarom op onderzoek uit gegaan in meer dan 20 landen waarin ze stellen vroeg naar wanneer ze zich het meest tot elkaar aangetrokken voelden. Dat is dus niet per se seksueel, maar echt het gevoel van aantrekkelijkheid. Wat bleek?

Ongeacht de cultuur, het geslacht, de religie kwamen er steeds een paar antwoorden terug. Dit waren de antwoorden: ‘Ik voel me het meest aangetrokken tot mijn partner als…’

  • we niet bij elkaar zijn en we weer bij elkaar komen. Met andere woorden als ik de kans krijg me in te beelden weer met mijn partner te zijn.
  • als de ander in z’n element is en iets doet waar hij/zij een passie voor heeft, bijvoorbeeld als de ander op het podium staat, muziek maakt in de studio. Met andere woorden: als ik naar m’n partner kijk zelfvertrouwen uitstraalt en zelfvoorzienend is. Voor de ander moeten zorgen is voor iedereen het minst aantrekkelijk.
  • ik word verrast of als we samen lachen.

Opvallend is dat de mens als enige levend wezen de kracht heeft zich te verbeelden, erotica te ervaren en niet enkel seks hebben om zich voort te planten. Benieuwd wat Perel hier nog meer over te zeggen heeft?

Bekijk hieronder de rest van de TED Talk.

Meer inspirerende TED Talks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️