Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 22 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker

Staat het leren van een nieuwe taal al lang op je bucket list, maar zakt de moed je in de schoenen als je alleen al aan de monsterklus denkt? Begrijpelijk. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om het makkelijker voor jezelf te maken. Na de TED Talk van Lýdia Machová, die 8 talen vloeiend spreekt, zal het je écht lukken.

Dat wil je, want aan het leren van een nieuwe taal zitten een hoop voordelen. En nee, niet alleen dat je tijdens een tripje naar Spanje vrienden wordt met de locals en je vino tinto in het Spaans kunt bestellen. Het leren van een nieuwe taal is ook goed voor je brein. We zijn de tel kwijtgeraakt met hoeveel onderzoeken er zijn geweest naar de effecten van het leren van een extra taal op je brein.

Voordelen van het leren van een nieuwe taal

Niet alleen krijgt je kortetermijngeheugen een boost, je brein leert sneller schakelen, waardoor je beter kunt multitasken. Het heeft zelfs zoveel effect dat Alzheimer gemiddeld een paar jaar later op treedt.

Tijdens het leren van de taal laat je je hersenen hard werken om de structuur van de taal te herkennen. Daarom kunnen mensen die meerdere talen spreken vaak sneller namen en route-aanwijzingen uit hun hoofd leren. Ze hebben geoefend met het snel leggen van verbanden.

Naast dat het leren van een nieuwe taal goed is voor je brein, is het ook gewoon heel goed voor je zelfvertrouwen. En niet te vergeten: het is gewoon leuk om een nieuwe taal onder de knie te krijgen en een nieuwe cultuur te leren kennen. Maar om deze voordelen te ondervinden, moet je ‘m ook echt van je bucket list afstrepen. Hoe pak je dit het best aan?

TED Talk met tips om nieuwe taal te leren

Dat vertelt Lýdia Machová in haar TED Talk ‘De geheimen om een nieuwe taal te leren’. Waar wij Nederlands en Engels kunnen spreken en misschien een paar woordjes Frans of Duits, spreekt Lýdia maar liefst 8 talen vloeiend. Je zou verwachten dat dit automatisch betekent dat ze gewoon een talenknobbel heeft, maar volgens haar heb je die echt niet nodig om het snel onder de knie te krijgen.

Lýdia is een polyglot. Dat is een naam voor mensen die meerdere talen vloeiend kunnen spreken. Lýdia onderzocht waarom polyglotten toch zo snel nieuwe talen kunnen leren en kwam erachter dat er 4 trucs zijn die jij ook kan gebruiken.

Begin meteen met het spreken van de taal

Vaak als we een nieuwe taal leren, beginnen we met het leren van woordjes en zinnen en spreken we het pas als we wat zekerder in onze schoenen staan. We vinden het eng om te spreken, omdat we het waarschijnlijk fout zeggen. Toch is dit echt de beste manier om een taal onder de knie te krijgen.

We snappen dat je niet een paar natives achter de hand hebt om mee te oefenen, maar op internet kun je genoeg mensen vinden die met je willen oefenen. Vind je dat toch een beetje spannend? Praat dan lekker hardop tegen jezelf. Wat ga je morgen doen? Hoe was je dag? Het voelt een beetje onwennig, maar helpt écht.

Maak het leuk

Als het een klusje voor je wordt, is de kans groot dat je er tegenop gaat zien en de handdoek in de ring gooit. Lýdia lost dit op door het leuk te maken. Zelf leerde ze bijvoorbeeld Duits door haar lievelingsserie Friends in het Duits te kijken. Na drie seizoenen begon ze het door te krijgen.

Spaans kreeg ze onder de knie door de Spaanse versie van Harry Potter te lezen. Een boek dat ze al meerdere keren in haar moedertaal had gelezen.

Vind een effectieve methode die werkt voor jou

Vroeger stampte je woordjes voor een opkomend S.O. Effectief voor de korte termijn, maar hoeveel van die woordjes ken je nu nog? Lýdia raadt daarom aan om apps als ‘Anki’ en ‘Memrise’ te gebruiken om de woorden om de paar dagen weer terug te laten komen.

Ook interessant: Volgens de wetenschap helpen dromen ons dingen te leren

Spendeer er dagelijks tijd aan

De beste truc is om het leren van de nieuwe taal deel uit te maken van je dagelijkse leven. Creëer daarom een systeem voor jezelf, waardoor je elke dag bijvoorbeeld 15 minuten leert. Sta 15 minuten eerder op, kijk een YouTube-video in de vreemde taal tijdens het ontbijt, spreek met een vriendin af om samen te leren. De opties zijn eindeloos.

De allergrootste tip die Lýdia natuurlijk kan geven is om geduldig te zijn. Niemand kan in één dag een nieuwe taal leren – hoe graag je dat ook zou willen. Als je er dagelijks aandacht aan besteedt, zal je binnen een maand verandering zien. Begin vandaag, met het bekijken van de hele TED Talk van Lýdia Machová.

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker
Sluiten