Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 22 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe oogyoga je kan helpen bij het verminderen van vermoeide ogen

Zeg eens eerlijk: hoeveel tijd spendeer jij per dag op je telefoon? De gemiddelde volwassene brengt 3 van de 24 uur per dag door op zijn smartphone. Als je doorrekent betekent dit dat je 45 dagen per jaar naar je scherm staart. Je raadt het al: dat is niet echt prettig voor je ogen.

Tegenwoordig kunnen we onze schermtijd bekijken en kunnen we zelfs een limiet instellen bij bepaalde apps. Toch lijken we maar niet te kunnen stoppen met scrollen.

Vermoeide ogen

Al die uren op je telefoon, plus eventuele uren achter een tv of een computer zorgen voor vermoeide ogen. Misschien herken je de symptomen wel: ze zijn pijnlijk, branden of jeuken. Ook als je wazig ziet of hoofdpijn hebt, is dat een teken dat je vermoeide ogen hebt.

Net zoals op veel andere vlakken kan yoga hier een lifesaver zijn. Ja, echt: yoga! En dan bedoelen we niet de downward facing dog of een tree pose, maar oogyoga.

Lees ook: 5 yoga poses die helpen tegen de emotionele kater

Maak je dus geen zorgen als je niet zo bent van op je hoofd staan en jouw balans ver te zoeken is, oogyoga kan werkelijk iedereen. Bovendien kun je het gewoon de hele dag door tijdens je werk doen. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt!

Door oogyoga verbeter je de flexibiliteit van je ogen en help je ze beter te focussen. Let op: alhoewel oogyoga een krachtig hulpmiddel is, is het geen vervanging voor medische aandacht. Als je bijvoorbeeld staar of glaucoom hebt, moet je naar een arts gaan.

Oogyoga oefeningen

Genoeg gepraat over oogyoga, tijd om ook aan de slag te gaan! Deze oefeningen vonden we op MindBodyGreen. Test ze allemaal uit en kijk welke voor jou werken.

Oogyoga efening 1

Sluit je ogen en kijk herhaaldelijk op en neer en vervolgens van links naar rechts. Terwijl je dit doet, doe je alsof je naar de cijfers op een klok voor je kijkt. Eerst van 12 tot 3 en vervolgens van 6 tot 9. Herhaal dit 5 keer en doe het dan in tegenovergestelde richting.

Oefening 2

Sluit je ogen enkele seconden, zodat ze minder droog worden. Doe vervolgens zigzaglijnen met je ogen (nog steeds met je ogen dicht!): van links naar rechts en vervolgens van rechts naar links. Ga van boven naar beneden.

Ook interessant: Heb je een kater? Deze yogaposes zijn het ultieme anti-kater middel

Oefening 3

Knipper een paar keer heel snel met je ogen. Sluit daarna je ogen voor 20 seconden. Kijk vervolgens zo ver mogelijk naar beneden met je ogen, terwijl ze nog dicht zijn. Doe hetzelfde naar links, naar boven en naar rechts en doe het daarna in tegenovergestelde richting. Houd elke positie 5 seconden vast.

Oefening 4

Wrijf je handen heel snel tegen elkaar en houd je handpalmen vervolgens tegen je gesloten ogen aan. Houd je handen net zo lang in deze positie totdat de warmte is weggetrokken.

Oefening 5

Kies iets uit in de verte en staar daar 20 seconden naar zonder te knipperen. Houd vervolgens je duim onder het object in de verte en verplaats je focus meerdere keren tussen je duim en het object.

Omdat staren naar een scherm, of dat nou je smartphone of je computer is, sowieso niet echt goed is voor je lichaam (hallo pijnlijke nek!), is het goed om je schermtijd proberen te minderen.

Moet je de hele dag voor je werk achter een computer zitten? Zorg dan dat je genoeg korte pauzes neemt. Niet alleen met oogyoga, maar bijvoorbeeld ook voor een kleine wandeling of een paar yoga oefeningen op het toilet.

Meer yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️