Rosa Bertram
Rosa Bertram Column 23 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je relatie(status) onder een vergrootglas ligt tijdens de feestdagen

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de kerstdagen draaien om liefde, romantiek, samenzijn en gezelligheid. Ergens is dat natuurlijk wel zo, maar is het altijd oprecht of spelen we uit gemakzucht vooral een toneelstukje? Ik vraag het me af. 

Hoewel je de kerstperiode kan zien als een tijd waarin we ‘de boel even lekker de boel’ kunnen laten, is het ook een uiterst interessante periode om je relatie(status) eens flink onder de loep te nemen.

Alles koek en ei rond kerst

Eigenlijk is het best frappant dat we tijdens de kerst altijd doen alsof alles koek en ei is. Niet dat je het er gezelliger op maakt door aan de vrolijkgedekte kersttafel te schuiven en vervolgens alleen maar te ratelen over al je relatiesores, maar toch.

Lees ook: Hoog tijd dat we opnieuw naar ‘single zijn’ gaan kijken (we hebben een nieuwe naam nodig)

Kerst is zo’n periode waarin taboes altijd lekker worden gevetmest. “Oh, nog steeds geen vriend?” Nope, nog steeds niet en ik zou niet weten waarom dat zou ‘moeten’. Nu begrijp ik natuurlijk ook wel dat het gewoon een makkelijk onderwerp is om naar te vragen (wat vraag je anders?), maar ergens voelt het toch altijd weer gek.

Welk antwoord wordt er nou precies verwacht?

Wat wil je nou eigenlijk horen?

Maar ook als je wél verkering hebt, gaan de vragen vrolijk door: “Hoe is het met X? Ja, gaat het goed? Gaan jullie al samenwonen? Wil je kinderen?”. Stuk voor stuk geen onlogische vragen, maar ga je er écht eerlijk antwoord op geven? Precies.

Zie je het al voor je: “Nou tante, ik vind het maar lastig me te binden, verveel me snel en daar krijg ik soms paniek van. Kinderen, ja, nee, daar kan ik wel 10 redenen voor verzinnen om daar nog heel lang en héél goed over na te denken. En mijn lief? Ja die’s leuk hoor, maar soms weet ik het gewoon niet.”

Lees ook: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Waarschijnlijk is dat niet het antwoord waar de familie op zit te wachten en andersom is ome Henk waarschijnlijk niet per se de sparringspartner met wie je dit onderwerp het liefste aansnijdt.

Het alternatief

Wat ik voorstel? Om in plaats van krampachtig te antwoorden dat je heus wel happy single bent (of niet, kan natuurlijk ook!) of een geweldige relatie hebt, eens bij jezelf te rade gaan. Hoe sta jij er eigenlijk in?

Word je door de kerstdrukte gek van alle verplichtingen en je partner die zich overal mee bemoeit of kijk je nu al uit om heerlijk samen kerstboodschappen te doen, te dineren, wijn te drinken bij de openhaard en quality time te hebben?

Must read: Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

Of als je vrijgezel bent: hoe kijk je er tegenaan om single te zijn? Ben je blij met de vrijheid, meer mogelijkheid tot ontwikkeling en ben je tevreden of zelfs gelukkig met je situatie? Of vind je het misschien jammer dat iedereen om je heen een relatie lijkt te hebben en jij niet? En wellicht: waarom denk je dat een relatiestatus iets zegt over hoe gelukkig je bent?

Het vergrootglas

Juist door alle romantiek en gezelligheid van kerstlichtjes, diners en van die andere dingen die bij kerst horen, wordt extra duidelijk hoe jij in je relatiemodus staat. Het komt als het ware onder een vergrootglas te liggen.

Gebruik de kerstperiode eens om lekker te reflecteren. Misschien niet openlijk aan de gedekte kersttafel met oom en tante (tenzij je dat natuurlijk wilt), maar wel met jezelf!

Benieuwd waarom reflecteren zo belangrijk is om verder te komen en hoe je dat doet? Deze maand komt Bedrock met een heuse Reflection & Setting Goals Guide. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt ‘m in je inbox. 

Meer liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️