Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 11 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Wat als het voelt alsof je vastzit in een relatie?

Na een hartstochtelijke periode van verliefdheid, romantiek, interesse en passie is het roze wolkje boven je relatie weggewaaid. Jullie zitten in de dagelijkse realiteit of noem het de ‘sleur’. De vraag rijst: wil je eigenlijk nog wel verder met je lover?  Een lastige situatie, want je weet ook dat de verliefde periode ooit voorbij gaat. Wat doe je wanneer het voelt alsof je niet groeit in je relatie en maar eerder alsof je vastloopt?

Misschien ken je het gevoel; dat je niet echt samen wilt blijven, maar dat het ook niet goed voelt om de relatie achter je te laten en vrolijk door te gaan.

Vastlopen in je relatie

Wat kan je doen, in zo’n twijfelgeval? The School of Life maakte een interessante video over deze herkenbare en complexe situatie. Zo zit de vork vaak in de steel: wanneer je het gevoel hebt dat je ‘vastzit’ in je relatie, heb je vaak het gevoel dat je moet blijven terwijl je regelmatig denkt aan vertrekken. En het probleem oplossen? Dat lijkt onmogelijk.

Wat houdt ons eigenlijk tegen in het beëindigen van een relatie als we zoveel twijfels hebben? Omdat we – zo is de mens nu eenmaal geprogrammeerd – erg goed zijn in onszelf overtuigen dat we het totaal verzieken (vooral voor onszelf) als we deze misschien verkeerde keuze maken.

Omdat we blijven wikken en wegen, stellen we het doorhakken van de knoop steeds langer uit, in de hoop dat een ander het ooit voor ons kan oplossen. Zou fijn zijn natuurlijk, maar dat gaat nooit gebeuren.

Ideeën die je helpen

Moeite met de knoop doorhakken in je relatie? Deze ideeën geven je misschien extra kracht bij het oplossen van de beknellende situatie:

Opvoeding

Twijfelen aan je relatie betekent niet direct dat je slecht of ongelukkig bent. De oorzaak van het ‘probleem’ ligt wellicht bij je opvoeding. Iedereen kan immers belanden in een ongelukkige relatie. Maar het verschil zit ‘m hierin: niet iedereen blijft erin hangen, heeft moeite om confrontaties aan te gaan, verder te gaan of schaamt zich jarenlang om te zeggen wat ‘ie eigenlijk wil.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Het zijn doorgaans de mensen die sinds ze klein zijn al moeite hebben met duidelijk zijn in wat ze nodig hebben en zeggen hoe ze zich voelen. Op latere leeftijd houden ze veel rekening met anderen, doen hard hun best om erbij te horen en vrolijk te zijn, maar vinden het ook moeilijk om op te staan en te vertrekken.

Het gezonde deel

Aan de andere kant is er een deel (van mensen die zich herkennen in bovenstaand punt) dat zegt dat je niet over je heen moet laten lopen. Het deel dat behoefte heeft aan liefde, intimiteit en connectie. Dat gezonde deel ís aanwezig.

Vraag ik niet te veel?

Ook spelen er gedachten als: is het wel eerlijk dat ik wil wat ik wil? Is het logisch dat ik mis wat ik mis? Liefde, intellectuele  prikkels, een diepere vriendschap, meer seks, meer humor.

De truc in dit geval is om niet te denken dat je een moeilijk persoon bent en niet zo moet zeuren, maar trots te zijn op je eigen complexiteit. Aan het einde van de dag mag jij immers zélf bepalen of jij iemands liefde wel of niet wilt.

Must read: Nog steeds geen relatie? Er zwemmen misschien wel te veel vissen in de zee…

We zijn bang om alleen te zijn

Uiteindelijk zijn we allemaal bang om alleen te zijn. Het is een natuurlijk instinct wat het soms knap lastig maakt om de beslissing te nemen om alleen verder te gaan. Ga maar na: door je relatie te verbreken, geef je jezelf niet per se de garantie om een betere toekomst (op de korte termijn dan).

Wellicht moet je een nieuw huis zoeken, heb je geen energie meer op je werk en hoe ga je je vrije tijd ineens invullen? Ineens zie je alle beren op weg naar je break-up en ben je bang dat je de rest van je leven alleen zult zijn. Onzin natuurlijk. Het biedt ook kansen, daarom kunnen we best wat zachter voor en trotser op onszelf zijn.

Vastzitten

Mensen die vastzitten, lijken te verlammen zodra ze een moeilijke keuze moeten maken. Allerlei dingen gaan er door je hoofd: wat zullen vrienden zeggen? Gaat mijn partner hier ooit weer overheen komen?

Lees ook: Laat je oude liefdesrelaties niet je nieuwe verpesten (verander je patroon)

Waar vaak niet over na wordt gedacht, is dat iedereen er uiteindelijk mee kan dealen. Wat er ook gebeurt. Zelfs de meestgekwetste ex zal er weer overheen komen en uiteindelijk genieten van zijn of haar vrijheid. En al die anderen? Die houden zich heus niet zoveel met je liefdesleven bezig als je denkt.

Hoe kom je uit de negatieve spiraal?

Volgens The School of Life is er vooral één manier om uit deze vastzit-situatie te komen en dat is door jezelf (weer) te waarderen. Met andere woorden: tijd voor een heleboel #selflove.

Het doel van een relatie is immers niet om te lijden, maar om te genieten en je leven te verrijken. Wie vastzit in een relatie zit in de beklemmende situatie niet om het moet, maar omdat ‘ie is opgegroeid met het gevoel dat lijden verschrikkelijk én herkenbaar is en dat nu wilt voorkomen.

Vind je vast ook leuk: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Een enge stap, maar het wordt de hoogste tijd om de wereld (je partner is een goede eerste stap) te vertellen wat je écht wilt.

Bekijk hier de hele video van The School of Life:

Meer wijsheden over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️