Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 24 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Geloof jij niet in ware liefde? Psychiater Dirk de Wachter geeft je weer hoop

Dirk De Wachter is in eerste instantie psychiater. Al zou hij – door jarenlange zelfstudie – even goed als filosoof betiteld kunnen worden. En iemand die de raakvlakken tussen filosofie en psychiatrie durft op te zoeken, heeft onmiskenbaar een boeiende visie over… de liefde bijvoorbeeld.

Als je Dirk De Wachter ooit hebt horen spreken dan merk je ‘t vanzelf wel op: de rust en welbespraaktheid waarmee deze man spreekt is uniek. Een autoriteit om u tegen te zeggen en een reflecterend vermogen dat nooit lijkt op te houden, dat is hoe je Dirk De Wachter het beste omschrijft.

Eerder schreven we dit artikel over De Wachters visie op verdriet, dit keer belichten we zijn kijk op liefde.

Liefde volgens Dirk De Wachter

Waar hedendaagse koppels steeds vaker de voordelen van open en polyamoreuze relaties verdedigen, pleit De Wachter net voor het tegengestelde.

Lees ook: Hoe psychiater Dirk De Wachter pleit voor het omarmen van meer verdriet

Genotscultuur van de consumptiemaatschappij

In een interview met filosofie.nl bekritiseert hij de ‘genotscultuur van de consumptiemaatschappij’. Sterker nog: die beschouwt hij als de boosdoener van de romantiek. Zijn stelling is duidelijk: ondanks de oneindige keuzes die de consumptiemaatschappij ons biedt, moeten we de illusie dat de ware bestaat nog steeds aannemen.

Dat is overigens geen gemakkelijke visie, want niemand is in staat om eeuwig en altijd fantastisch samen te zijn en om als het ware te versmelten, stelt hij op Brainwash.

Enerzijds vinden we het daarom lastig om te blijven geloven in de liefde als duurzame eeuwigheidswaarde, maar anderzijds voedt het ook ons streven ernaar. Een prachtige paradox.

Romantiek volgens Dirk De Wachter

En hoe ziet romantiek er dan volgens Dirk De Wachter uit? Wat romantiek betreft is zijn boodschap vooral dat die zich uit in de in de gewonigheid van het leven, zoals door samen op de bank zitten kijken naar een buitengewoon oninteressant tv-programma (maar je toch uitverkoren voelen omdat je met die ene bent).

Dit vind je misschien ook interessant: Alain de Botton over hoe de romantiek de liefde heeft verpest

In die zin is romantiek zowel iets wat (ogenschijnlijk) zowel heel klein is als iets heel groots. Romantiek en verbinding zit in het samen op zoek gaan naar invulling.

Dat kan al met een wandeling door de stad waar je al jaren woont. Want gewone dingen doen en daarin de pracht van verbinding vinden, is belangrijker dan prachtige dingen doen en toch nog in de banaliteit terecht te komen.

Liefde zit in lastige momenten

Nog een kernelement van De Wachters visie is de sleutelrol van moeilijke momenten. Zo vertelt hij aan Brainwash dat lastige momenten belangrijk zijn omdat mensen elkaar op die momenten het ergst nodig hebben.

Want wat is er mooier dan begripvol luisteren naar een partner die baalt omdat die onrechtvaardig behandeld werd op het werk? Of om samen te rouwen bij het overlijden van een dierbare?

Op dit soort momenten wordt de behoefte van de mens om te verbinden, uitvergroot. Het is precies dat stukje waarin de liefde tot uiting komt.

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️