Met deze 5 tips kun je bewuster luisteren (en waarom dat nodig is)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fbewust-luisteren_Tekengebied-1.png)
Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: een pleidooi voor bewuster luisteren (en hoe we dat kunnen doen).
Luisteren: we doen het de hele dag door. Of we nu een 1-op-1-gesprek voeren in een stille kamer of juist in een heel drukke openbare ruimte zijn en alle geluiden door elkaar heen lopen, luisteren is cruciaal in ons leven.
Luisteren en dingen begrijpen
Het zorgt er niet alleen voor dat we ons bewust zijn van waar we zijn, maar luisteren is ook nodig om dingen te begrijpen. Een wereld waarin niemand naar elkaar luistert, is een heel enge wereld, stelt Julian Treasure, die onderzoek doet naar geluid en hoe we dat het beste kunnen gebruiken.
We onthouden maar een kwart
Hij zegt zelfs dat bewust luisteren eigenlijk iets is dat op scholen moet worden aangeleerd, vooral omdat we daar nu steeds slechter in worden. Door alle prikkels onthouden we bijvoorbeeld maar 25 procent van wat we horen, en we zonderen ons steeds vaker af voor de luider wordende wereld door bijvoorbeeld een koptelefoon te dragen.
TED Talk: 5 tips om beter te luisteren
Daarom geeft Julian in zijn TED Talk 5 manieren om beter en bewust te kunnen luisteren – voor een wereld met verbinding, begrip en vrede.
Hieronder sommen we de tips kort op, maar het is natuurlijk zeer de moeite waard om de hele talk te luisteren. Kun je meteen je nieuwe skills oefenen.
1. Luister naar de stilte. Dat klinkt een beetje gek, want we zijn het natuurlijk helemaal niet gewend. Maar als je drie minuten bewust stilstaat bij stilte, kan dat al een heleboel doen voor je gehoor.
2. Verbeter je luisterkwaliteiten door een oefening te doen waarbij je verschillende geluidskanalen probeert te uit elkaar te halen. Zit je in de wachtruimte bij de dokter? Onderscheid dan bijvoorbeeld de tikkende klok, het toetsenbord van de receptionist, het geluid dat je hoort als er een nummertje wordt getrokken en noem zo maar op. Nu is een wachtruimte nog vrij stil, maar in een druk café is het al een stuk moeilijker.
3. Nog leuker is om de schoonheid te horen in die alledaagse geluiden. Het ritme in het geluid dat een magnetron maakt, muziek in voetstappen op straat… Bewust luisteren zorgt eigenlijk voor meer waardering voor de wereld.
4. Een andere oefening is om verschillende ‘luisterposities’ aan te nemen. Dat doe je door dingen te beluisteren vanaf verschillende plekken, of dat nu letterlijk of figuurlijk is. Onderzoek bijvoorbeeld het verschil tussen actief en passief luisteren, en kritisch of juist empathisch.
5. Al deze oefeningen gedaan voor een beter gehoor? Mooi – dan is het nu tijd om daadwerkelijk te gaan luisteren naar een andere persoon. Dat doe je het beste volgens de RASA-methode: Receive, Appreciate, Summarise, Ask. Oftewel: luister met aandacht en maak instemmende geluidjes, vat tussentijds samen met ‘Dus je zegt…’ om te checken of je het goed hebt begrepen en stel daarna vragen.
Meer interessante TED Talks:
- Kun je stoppen met verliefd zijn? Deze TED Talk heeft het antwoord
- Voor iedereen die nu eigenlijk ook aan het werk zou moeten zijn: een hilarische TED Talk over uitstellen
- Wil je gelukkig zijn? Wees dan dankbaar, legt David Steindl uit in z’n TED Talk
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.
Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!