Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 7 nov 2019
Leestijd: 6 minuten

Laat je oude liefdesrelaties niet je nieuwe verpesten (verander je patroon)

Wie heeft meegemaakt dat zijn of haar lief is vreemdgegaan zal weten hoeveel pijn dat doet. Vooral als het totaal onverwacht is, en je een lange relatie hebt met iemand die je door en door vertrouwt. Want hij/zij is je beste vriend, jullie delen alles samen en zoiets zou jou nooit overkomen, toch? Als het verdriet een beetje gezakt is, je de pijn een plek hebt gegeven en je niets meer voelt voor je inmiddels ex, ben je klaar om weer om je heen te kijken. Vol goede moed stap je de datingscene weer in, en voordat je het weet heb je een leuke toekomstige partner aan de haak geslagen. Denk je. Want dan begint die oude onzekerheid naar boven te borrelen. Zou deze jongeman of vrouw net als je ex ervandoor gaan met een ander?

Openstellen voor een nieuwe liefde

Je besluit deze gedachtes opzij te zetten en probeert je open te stellen voor nieuwe liefde. Maar toch blijft het aan je knagen. Als diegene niet meteen reageert op je laatste bericht, of uitgaat met vrienden en niets van zich laat horen. Wat is ‘ie allemaal aan het uitspoken?

De angst dat de ander je net zo zal kwetsen als je ex steekt zijn lelijke kop op. Je gaat je daardoor anders gedragen, dan wel bewust als onbewust. Je hebt de neiging om geïrriteerd te reageren als hij of zij een avond uitgaat met vrienden.

Lees ook: Waarom je je ex niet moet vergeten

Of je vraagt net iets te lang door over die nieuwe leuke collega waar hij/zij ‘t de hele tijd over heeft. Je bent als het ware op zoek naar een bevestiging van je diepgewortelde overtuiging dat je waardeloos bent. De diepgewortelde overtuiging die je ex heeft achtergelaten.

Eerdere ervaring

Door je eerdere ervaring in de liefde, gedraag jij je nu heel simpel gezegd, niet erg aantrekkelijk. Je bent jaloers, wantrouwend en gaat van het slechtste uit. Je geeft hierdoor jezelf en de ander geen ruimte om liefde te geven.

Uit zelfbescherming houd je afstand en langzaam maar zeker verander je in de persoon die je nooit wilde worden. En je lief moet wel erg sterk in z’n schoenen staan als hij of zij dit wil volhouden.

Dan eindigt het. En vraag je jezelf verdrietig af waarom het nu weer niet lukt?

Jij bent verantwoordelijk

Het is makkelijk om te schuilen achter wat je ex je heeft aangedaan. Hij of zij heeft jouw vertrouwen geschaad. Daar kun jij vrij weinig aan doen. Maar na een tijd van verdriet en boosheid is het tijd om plek te maken voor vergiffenis. Niet per se voor je ex. Want die is nog steeds een hondenl*l. Maar voor jezelf. Vergeef jezelf dat je je zo hebt laten beïnvloeden door een ander. Dat iemand je zo heeft gekwetst. Zoveel macht over jouw eigen geluk heeft gehad.

Lees ook: We zoeken ons geluk bij een ander (en daar gaat het mis volgens Jan Geurtz)

Je had die tijd nodig om er overheen te komen. Maar nu is het tijd om het los te laten. Je bent vanaf nu zelf verantwoordelijk voor je nieuwe liefdesleven. Niet je ex. En hoewel je het gevoel hebt dat de ander je gebroken heeft, een stukje van je heeft weggenomen dat je nooit meer terugkrijgt: eis dat stukje terug. Zet jezelf stukje voor stukje weer in elkaar en laat je oude patronen los.

Tips voor een gezonde nieuwe relatie

Er zijn een paar simpele manieren om jezelf weer ‘heel’ te lijmen.

Wees eerlijk tegen jezelf

Als je eenmaal kunt erkennen waar je angst in de liefde ligt, heb je al de eerste stap gezet. Is je vertrouwen, zoals in dit voorbeeld, geschaad doordat je partner vreemdging? Sta hier dan bij stil. Als je dat niet doet, komt het uiteindelijk toch in elke nieuwe relatie weer naar boven en blijf je in de vicieuze cirkel vastzitten.

Herken je liefdespatroon

Dit hoeft niet per se je eigen gedrag in een relatie te zijn. Het kan al een rol spelen voordat je überhaupt een partner hebt gevonden. Kies je bijvoorbeeld altijd voor een man of vrouw die onbereikbaar is? Waarvan je weet dat het nooit iets serieus gaat worden, zodat diegene jou niet kan kwetsen?

Must read: Een (onbeantwoorde) crush op iemand? Zo krijg je diegene uit je hoofd

Of kies je vaak voor een persoon waarvan je weet dat hij of zij helemaal gek op je is, terwijl je het niet zo voelt? Dat is veilig, zo blijft die ander altijd de trouwe hond, en voel jij je in control. Maar of je daar het echte geluk en de meeslepende liefde gaat vinden? Waarschijnlijk niet. Als je eenmaal doorhebt wat je eigen patronen zijn, kun je deze bewust gaan doorbreken.

Laat je verwachtingen los

Natuurlijk is het mooi om bepaalde idealen te hebben in een relatie. Je wil graag iemand die van je houdt zoals je bent, die om je grapjes lacht en waar je óók een serieus gesprek mee kunt voeren.

Maar laat je onrealistische of onzinnige verwachtingen los, zoals ‘hij moet mij elke dag berichtjes sturen, anders vindt hij me vast niet meer leuk,’ of ‘hij moet uit zichzelf mij minstens één keer per week verrassen.’ Je hebt allerlei verwachtingen die je waarschijnlijk ook niet eens uitspreekt.

Als de ander dan niet aan deze verwachtingen voldoet, baal jij. Jouw zelfgecreëerde verwachtingen zijn dus het probleem, en niet de ander.

De wereld draait niet om jou

Ja, ja. Dat weet je wel. Maar weet je het echt? Door de verwachtingen die je van de ander hebt, begint het daar wel op te lijken. So what als de ander niet meteen reageert? Misschien zit hij of zij in een belangrijke vergadering, drinkt een kop koffie met een vriend op past op z’n neefje. Echt, de wereld draait niet om jou en hij of zij denkt niet 24/7 aan je. Echt niet. En als dat wel zo zou zijn, zou je diegene dan nog wel zo aantrekkelijk vinden?

Laat de ander zijn of haar eigen leven leiden. Een eigen carrière hebben. Eigen vrienden hebben en eigen hobby’s hebben. Hoe meer van de anders leven je gaat opeisen, hoe sneller de ergernissen gaan ontstaan.

Verander

Natuurlijk gaat je gedrag niet overnight veranderen. Maar stapje voor stapje zal je je eigen patroon gaan herkennen. Voel je de jaloezie weer naar boven borrelen? Herken het dan als de angst die je uit je vorige relatie hebt meegenomen en laat het los. Heb vertrouwen dat het nu wél goedkomt.

Meer liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️