Redactie
Redactie Liefde & Seks 4 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Een ongecompliceerde (open) relatie in 4 stappen – zo doe je dat

Open relaties, het lijkt (gelukkig) steeds minder een taboe te worden. Wij maakten er onlangs zelfs een podcast over met Bedrock Talks. Izzy van der Horst heeft al 12 (!) jaar een gelukkige open relatie en deelt 4 belangrijke stappen naar een gelukkige open relatie. 

Het taboe langzaam voorbij

Onlangs vertelde Angela Groothuizen dat ze al jaren een open relatie heeft. Wat een heldin! Maar ook op Netflix worden swingers en polyamoristen niet langer geschuwd. In You Me Her bijvoorbeeld, gaan Jack en Emma een polyamoreuze relatie aan met een callgirl.

De oorzaak ervan is al gecompliceerd: de relatie van Jack en Emma raakt in een sleur en Jack besluit vreemd te gaan met een callgirl. Een compleet verkeerde basis van een polyamoreuze relatie, want Jack heeft Emma er in eerste instantie nooit bij wíllen betrekken.

Wat vooral níét handig is

Wat doe je normaal gesproken dan als je relatie in een sleur raakt? Spreek je zoals Jack in You Me Her af met een callgirl? Misschien wel. Maar hoe groot is de kans dat a) je partner erachter komt en b) je partner vervolgens ook verliefd wordt op diezelfde callgirl en c) jullie als polyamoreus stel verder gaan? Nihil natuurlijk. Waarmee ik niet per definitie wil zeggen dat het niet kan. Maar realistisch is het niet.

Lees ook: Hoe weet je of een open relatie iets voor jou is? Deze 5 tekenen geven misschien het antwoord

De meeste relaties in sleur overleven niet lang. Zo werkt het nu eenmaal. Misschien lukt het je nog net om tijdens de sleur een afspraak te plannen met een callgirl. Maar op het moment dat je partner daar dan onverhoopt achter komt, is de kans 1000 maal groter dat je relatie per direct eindigt dan dat je partner plotsklaps ook gevoelens blijkt te hebben voor deze callgirl. Dus, niet handig als basis voor een ongecompliceerde (open) relatie.

Bloeiende relaties echter, waarin het woord sleur enkel voorkomt als jullie elkaar uit bed moeten sleuren om nu dan echt op te staan, dát zijn relaties met potentie voor een ongecompliceerde (open) relatie.

Swingen, open relatie, polyamorie? Is dat hetzelfde?

Hoewel elke vorm uiteraard ‘open’ is, zijn er wel een paar verschillen.

Bij het swingen wordt er contact gezocht tussen meerdere mensen (vaak stellen) met als hoofddoel een gezamenlijke seksavond/nacht. Dit kan variëren van seks alleen met de eigen partner en naar de anderen kijken tot volledige partnerruil. Dit wordt meestal van tevoren overlegd.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

In een open relatie geven stellen elkaar meer de ruimte. Vaak is het geoorloofd om alleen op pad te gaan en een leuke avond te hebben met een ander. Sommige partners willen hier graag alles van weten naderhand, anderen niet. Het is maar net wat je afspreekt samen.

Bij polyamorie komt er behalve lust ook liefde aan te pas. Er is daadwerkelijk sprake van een liefdesrelatie. Dit kan een liefdesrelatie tussen 3 mensen zijn, maar het is ook mogelijk dat één persoon met twee verschillende mensen een relatie heeft, zonder dat deze twee mensen een relatie met elkaar hebben.

Hoe creëer je een ongecompliceerde open relatie?

Om zo’n open relatie te laten werken, zijn er 4 cruciale bouwstenen nodig:

  • Liefde. Heel veel oprechte liefde. Zoveel liefde voor elkaar dat het bijna voelbaar is voor anderen. Een half woord of zelfs een blik is genoeg. Enkel door non-verbale communicatie alleen al weet je precies wat je aan je partner hebt. Jullie hebben het volste vertrouwen in jullie zelf en in elkaar. Onzeker zijn is in jullie relatie niet nodig.
  • Communicatie. Praat met elkaar en wees altijd eerlijk. Ook als het niet zo leuk is. Mijn man en ik praten tot vervelens aan toe. Over niks. Over alles. Maar vooral over alles. In de 13 jaar dat wij niet meer monogaam zijn, hebben wij alle bovengenoemde vormen van open relaties meegemaakt. We praten nog net zoveel en uitgebreid als in het begin. Elke situatie is weer anders en we willen altijd zeker weten dat we allebei helemaal oké zijn. Als één van ons twijfelt doen we het sowieso niet, dat is onze stelregel.
  • Respect. Ja, ook deze kan niet ontbreken uiteraard. Respect voor elkaar als stel, maar ook respect voor de mensen om je heen. Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Iedereen is gelijkwaardig aan elkaar, maar iedereen heeft andere grenzen en verlangens. Oordeel niet, maar respecteer dit.
  • Humor. Vergeet deze vooral niet! Heb heel veel lol samen en geniet van jullie relatie samen

En ja, soms zijn er bloopers. Soms klikt het niet met mensen en mislukt de hele date. Soms is er een miscommunicatie. Soms verstoren vaginale scheten hete seks. Geeft allemaal niets. Dat hoort er allemaal bij. Wees eerlijk en blijf er vooral samen om lachen!

Izzy van der Horst (34) heeft al ruim 12 jaar een hele gelukkige open relatie. De ervaringen die zij, samen met haar man, door de jaren heen heeft opgedaan, hebben haar inspiratie gegeven voor het boek ‘Hoogspanning’ (2019). Ze wil hiermee laten zien dat de openminded erotische lifestyle juist ook heel positief kan werken binnen een relatie.

Meer lezen over de vrije liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️