Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 4 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Misofonie: waarom worden we gek van eetgeluiden? Deze film legt het uit

Kan je er slecht tegen als iemand uitgebreid naast je aan het eten is? Smakken of eten met je mond open: niemand wordt er blij van. Waarom kunnen we eigenlijk niet tegen andermans eetgeluiden?

Er zijn mensen die zó slecht tegen smakken of tegen het geluid van slurpen kunnen dat ze er boos door worden. Dit heet misofonie ofwel: Selective Sound Sensitivity Syndrome. Het is een neurologische (psychische) aandoening die meestal ontstaat tussen je achtste en twaalfde levensjaar.

Woede door het smakken

Jij hebt het misschien niet in de gaten, maar terwijl jij je smoothie of ijskoffie opdrinkt door een rietje en gedachteloos zit te genieten, kan het zomaar zijn dat je het bloed onder de nagels van je buurman of vrouw vandaan haalt. Ongeveer 0,5 procent van de Nederlanders heeft last van misofonie.

Lees ook: Moeite met zelfcontrole? Dit is de oplossing

De symptomen van misofonie zijn vooral haatgevoelens, irritatie en woede. Allemaal door geluiden die worden gemaakt door anderen. Door al die negatieve gevoelens kan er zelfs stress ontstaan, maar ook schuldgevoel, schaamte, mindere concentratie, angst en een onbegrepen gevoel.

Een film over misofonie

In de documentaire ‘Quiet Please…’ laat Jeffrey Gould zien hoe het is om misofonie te hebben. Hij kampt zelf al lang met de aandoening en interviewt nu ook andere mensen over het onderwerp. Hoewel het voor sommige mensen misschien onwerkelijk klinkt, kan misofonie bij sommige mensen voor een isolement zorgen.

Door de omgeving wordt het vaak gezien als aanstelleritis en wordt het niet serieus genomen terwijl voor de geluiden voor de persoon zelf écht ondragelijk zijn.

Quiet Please…Misophonia Crowd-Sourcing TRAILER

This was the crowd-funding trailer for IndieGoGo, it helped raise $72,000 to produce the film; it is not the final full-length documentary, those links are below: www,QuietPleaseFilm.com The film was completed in September and is now officially released on: iTunes, Amazon, Google Play.

Niet alleen eetgeluiden

Misofonie bestaat in allerlei vormen en maten. Het is namelijk niet alleen een haat tegen eetgeluiden, het kan ook gaan over: slik-, bijt-adem-, gaap, – snurk of kuchgeluiden. Het zijn in principe ‘normale’ geluiden, maar mensen met misofoie kunnen het niet verdragen.

Lees ook: OCD, wat is dat eigenlijk? Dit moet je weten

Gelukkig is er ook een behandeling tegen misofonie. Alleen in het AMC ziekenhuis in Amsterdam is er momenteel een behandelcentrum. Daar hebben onderzoekers de aandoening namelijk ontdekt en er wordt nu meer onderzoek naar gedaan. In de internationale classificatiesystemen voor psychiatrische diagnoses, is misofonie zelfs nog een niet bestaande diagnose.

De behandeling bestaat onder andere uit cognitieve gedragstherapie. Dat is een vorm van psychotherapie, waarbij de denkgewoonten worden onderzocht. Negatieve gedachten worden gestuurd naar ‘helpende’ gedachten.

Meer lezen over psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️