Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Voeding 14 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Ijskoffie heeft niet hetzelfde effect als een normale koffie (en dit is waarom)

Als het buiten 30 graden is heb je waarschijnlijk weinig zin in warme koffie. Behoefte aan je dagelijkse dosis cafeïne, dat heb je wel. Als alternatief is er ijskoffie: met de smaak van koffie, maar wel lekker verfrissend en koel. Hebben we hiermee een goede vervanger gevonden?

Ice, ice baby

Zin in een frappuccino, mochaccino, iced espresso of een iced cappuccino? Het kan allemaal. Zoals de naam al doet vermoeden: ijskoffie is koud. Ijskoud. Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.

Lees ook: Waarom ik stopte met mijn koffie-detox (het is minder ongezond dan veel mensen denken)

Cafeïne kwestie

Hoewel een ijskoffie op zijn tijd erg lekker is, zeggen veel koffieliefhebbers dat het niet hetzelfde effect heeft als gewone koffie. De energy boost die cafeïne moet geven blijft bij ijskoffie vaak achterwege. Logisch, als je weet dat ijskoffie ook niet dezelfde hoeveelheid cafeïne bevat als een normale kop koffie.

Ijskoffie bestaat namelijk voor ongeveer 30 procent uit water. Warme koffie is meer geconcentreerd en daarom ook sterker van smaak. Daarnaast wordt de meeste cafeïne uit koffiebonen onttrokken als de temperatuur van het water tussen de 90 en 96 graden ligt. En dat is dus niet het geval bij ijskoffie.

Ook interessant: Dit zijn de leukste BYO koffiebekers (je kan ze nu meenemen naar alle NS stations)

Warm of koud?

Weet je in de zomer nooit wat je moet kiezen? Ga bij jezelf na wat de reden is dat je koffie wil drinken. Wie gewoon zin heeft in de smaak van koffie kan prima kiezen voor een van de vele ijskoffies. Heb je sterk de behoefte aan cafeïne, dan kun je beter bij je vertrouwde kop warme koffie blijven.

Meer lezen over koffie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️