Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 27 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo kun jij helpen eerlijke koffie naar Nederland te halen!

Nederland is een groter koffieland dan je misschien denkt. We drinken namelijk per dag (no joke) dertig miljoen kopjes koffie! Heel lekker natuurlijk, zo’n bakje filterkoffie, espresso, gewoon zwart of allerlei kunstwerken met bio-dynamische soya, haver- of amandelmelk en latte-werk. Maar weet je ook wat er aan dat geliefde kopje koffie vooraf gaat? Koffie is één van de meest geliefde producten ter wereld. Alleen in Nederland drinken we dus al miljoenen kopjes per jaar. De meeste van deze koffiebonen worden verbouwd in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Zo’n twintig miljoen boeren op die plekken zorgen maar liefst voor zeventig procent van alle bonen! Hoewel zij voor bijna alle koffie wereldwijd zorgen, worden ze daar helaas niét eerlijk voor betaald. Veel koffieboeren leven onder de armoedegrens (1,90 dollar per dag) omdat er maar een paar koffiebedrijven zijn die de meeste koffie in handen hebben. Hierdoor bepalen zij min of meer de prijzen.

De Nederlandse koffiecultuur

Om de Nederlandse koffiecultuur eens goed in kaart te zetten, liet NGO Fairfood een onderzoek doen naar de koffiegewoontes in Nederland. Vooral in de randstand zijn we niet te stoppen: negen op de tien randstedelingen drinkt koffie! Bijna de helft daarvan (44 procent) betaalt met liefde meer voor eerlijke koffie. Maar die verantwoordelijkheid ligt in de handen van de koffiebedrijven, vinden koffieleuters. Als de koffiebedrijven geen eerlijke prijzen aan de koffie boeren betalen, dan stappen zij over naar een merk dat wél zorgt voor eerlijke koffie, blijkt uit het onderzoek.

Eerlijke prijs voor eerlijke koffie

Oké, de meeste Nederlanders zijn dus bereid om meer te betalen voor eerlijke koffie. Maar hoe weet je als koffieliefhebber welk merk ‘eerlijk’ bezig is? Daarvoor werd het inititief ‘WAKEcUPCALL‘ in het leven geroepen door de Fairfood, om alle vragen over de koffiewereld te beantwoorden maar vooral om het hele proces transparant te maken. Fairfood deed onderzoek en legt het hele proces én de problemen met slavenij en slecht betaalde prijzen tot in detail uit. Momenteel krijgt een koffieboer zo’n €0,025 voor één kopje koffie. Dat moet anders, denken ook wij. Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders bereid zijn zo’n zestien tot vijftig cent meer voor een pak met koffie te betalen.

Dit vind je vast ook leuk: Yes, Starbuck gaat (eindelijk) hun papieren koffiebekers recyclen

 

Dé oplossing: Blockchains voor koffie

Gelukkig is er voor de problemen in de koffie-industrie ook een oplossing. Fairfood en ID Coffees maken namelijk een blockchain (een soort digitale recordlist) voor de héle reis van wanneer de koffiebonen vertrekken vanuit bijvoorbeeld Colombia naar Nederland. Zo worden alle transacties en dus betalingen aan de boeren inzichtelijk voor iedereen! Zo kan de koffieliefhebber precies zien hoeveel een boer wordt betaald door welke koffiebedrijven. Vorig jaar deed Fairfood hetzelfde met kokosnoten uit Indonesië. Transparantie is in elk geval stap één om naar eerlijke prijzen voor koffieboeren. Maar uiteindelijk – transparant of niet – zijn de grote koffiemerken toch degene die de prijzen bepalen. Hoe kun je dan toch helpen om de koffieprijzen omhoog te krijgen?

Dit is hoe jij kan helpen

Als je eerlijke koffie wilt kopen, begin dan eerst met het bewust zijn. Let op welke koffie je in je mandje gooit en vraag naar waar de bonen vandaan komen als je ergens een koffie bestelt. In de supermarkt kan je checken of er een keurmerk op de verpakking staat. Deze koffiemerken en keurmerken zijn bezig om hun duurzame ambities na te streven. Als je écht een lievelings koffiemerk hebt, vraag dan gewoon hoe het zit. Bekijk de website en als daar niks duidelijk wordt, stuur gewoon een berichtje.

Om de koffierevolutie nog sneller aan te wakkeren, is het WAKEcUPCALL-initiatief een online actie begonnen. Door de hashtag #wakecupcall te delen op Twitter of Instagram, geef je aan dat je dit belangrijk vindt. Hoe meer likes en aanhang er zijn, hoe beter de koffiebedrijven kunnen worden aangesproken.

Wist je trouwens al dat de koffieplant in gevaar is en dreigt op te raken? Die arabica-plant is gevoelig voor ziektes, hoge temperaturen en neerslagschommelingen.

Wil je nog meer op de hoogte worden gehouden van inspirerende verhalen over duurzaamheid? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo kun jij helpen eerlijke koffie naar Nederland te halen!
Sluiten