Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 26 dec 2018

Moeite met zelfcontrole? Dit is de oplossing

Praat jij weleens over jezelf in de derde vorm? ‘Nee, natuurlijk niet’, zul je nu misschien denken. Maar het is minder raar dan het klinkt – sterker nog, het is zelfs nuttig. Volgens nieuw onderzoek is het namelijk een goede manier om meer zelfcontrole te krijgen.
De onderzoekers lieten deelnemers in de eerste studie kijken naar nare afbeeldingen, en in de tweede studie denken aan vervelende persoonlijke gebeurtenissen. De helft van de groep dacht daarbij gewoon aan zichzelf zoals je normaal zou doen, de andere helft keek naar zichzelf in de derde persoon (‘Wat vindt … hiervan?’).

Hersenactiviteit

De onderzoekers meetten daarbij hun hersenactiviteit. Wat bleek? Bij de groep proefpersonen die tegen zichzelf praatten in de derde persoon, ebde de emotionele reactie veel sneller weg in de hersenen.

Door de psychologische afstand is het veel gemakkelijker om te reflecteren op de situatie, waardoor je de controle beter behoudt dan wanneer je je mee laat slepen door je emoties. In plaats van je gevoelens centraal te stellen, kijk je op dezelfde manier naar jezelf als je ook naar anderen zou kijken.

Relax. Je hebt niks onder controle

Weinig inspanning

De onderzoekers testten ook of het meer inspanning kost om jezelf ‘los te scheuren van je emoties’ en meer afstand te nemen, maar dat bleek niet zo te zijn. De emotionele controle nam toe, maar de cognitieve controle níet. Oftewel: een makkelijke manier van zelfcontrole zónder extra moeite. Je moet er natuurlijk wel bewust mee bezig zijn, en het liefst tegen jezelf praten in je hoofd: taal heeft namelijk een directe invloed op onze emoties.

Deze ‘techniek’ is een makkelijke en efficiënte manier, en vooral handig om toe te passen op negatieve emoties, die vaak irrationeel zijn. Voel je je heel boos of geïrriteerd, zonder dat je daar heel veel reden voor hebt? Of heb je wél een reden, maar wil je daar gewoon over kunnen praten zonder al die emoties? Je weet wat je te doen staat.

Control freak?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Moeite met zelfcontrole? Dit is de oplossing
Sluiten