Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 22 okt 2019

Nog steeds geen relatie? Er zwemmen misschien wel te veel vissen in de zee…

Na een paar dates denk je het wel te weten; deze scharrel gaat ’m niet worden. Next! Tijd om je telefoon weer vol te gooien met Tinder, Happn en Inner Circle. Want er zwemmen meer vissen in de zee en één daarvan hoort bij jou. Kansen spreiden, zoveel mogelijk smaken uitproberen en dan kom je hem of haar vanzelf tegen. Zou je denken. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat er misschien wel te veel vissen in de zee zwemmen om een keuze te maken waar je écht tevreden over bent? Hoe meer opties, hoe meer kans om je perfect match te vinden. Klinkt logisch, maar de wetenschap is het daar niet per se mee eens. Professor Barry Schwartz bijvoorbeeld pleit er al jaren voor dat juist mínder opties leiden tot betere uitkomsten. Te veel keuzemogelijkheden overwelmen ons en dat maakt ons ongelukkig. Een fenomeen dat hij de ‘paradox of choice’ noemt.

The Jam Study

Zo is er bijvoorbeeld een experiment dat ‘The Jam Study’ heet. Mensen die in de supermarkt uit 24 verschillende soorten jam konden kiezen, deden minder vaak een aankoop dan mensen die de keuze hadden uit zes jammetjes. Bovendien waren de mensen die meer keuze hadden uiteindelijk minder blij met hun aankoop.

Meer keuze is dus niet altijd beter, schreef Schwartz in een artikel voor Harvard Business Review. Het probleem is namelijk dat je meer druk op jezelf legt om de perfecte keuze te maken als je meer opties hebt.

Want als de keuze die je uiteindelijk gemaakt hebt opeens toch niet zo perfect blijkt, voel je je bedrogen en ben je minder happy. De benefits van veel opties worden zo overruled door de angst om een verkeerde keuze te maken. En elke nieuwe optie die om de hoek komt kijken, brengt je aan het wankelen en vermindert het gevoel van tevredenheid met je eerste keuze.

Keuzestress

Ook het brein wordt overweldigd door zoveel keuzemogelijkheden. De prefrontale cortex, waar beslissingen genomen worden, kan worden overrompeld door keuzestress.

Onderzoek aan de Temple University’s Center for Neural Decision Making liet bijvoorbeeld zien dat als mensen gebombardeerd werden met complexe informatie hersenactiviteit in de dorsolaterale prefrontale cortex opbouwde, maar slechts tot een bepaald punt.

Bij te veel input nam de hersenactiviteit juist af, alsof het zich uitschakelde.

Wat gebeurt er in de hersenen bij te veel opties?

En ook Harvard onderzocht wat er gebeurt in de hersenen bij te veel opties. Hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor angst lichtten op in MRI-scans terwijl mensen probeerden een keuze te maken uit enorm veel mogelijkheden.

Must read: Hoe onze hersenen veranderen als we buiten zijn

Te veel opties kan dus stress opleveren en ten koste gaan van ons dopamine systeem. “Onder continue stress kan het dopaminie systeem afgebroken worden en kun je zelfs gevoelens ervaren van aanhoudende wanhoop,” zegt antropoloog Helen Fisher, schrijfster van het boek The Anatomy of Love. “Dit zou inderdaad kunnen gebeuren als je te veel keuzes hebt.”

Partnerkeuze

Je brein slaat dus al op hol bij te veel opties broodbeleg. Kun je nagaan wat er gebeurt als je de man of vrouw van je leven moet uitkiezen tussen ál die vrijgezellen die er in een datingapp voorbij komen.

Lees ook: Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

“Hoe meer mensen je ziet, hoe minder waarschijnlijk het is dat je iemand kiest,” zegt Fisher. Mensen leefden duizenden jaren in kleine jagers-en-verzamelaarsgroepen en kozen vaak hun partner binnen die groep. Het klopt dus wel, zegt Fisher, dat we biologisch niet uitgerust zijn om al die honderden potentiële partneropties te verwerken.

Effect van 24 potentiële partners

De University van Wisconsin ontdekte dat daters die uit 24 potentiële partners konden kiezen minder tevreden waren met hun keuze, dan daters die uit zes mensen konden kiezen. Bovendien hadden daters met de bredere keuzemogelijkheid vaker de neiging om hun beslissing terug te draaien.

Net als met jam in de supermarkt, is het ook op de datingmarkt dus misschien maar beter om je opties te limiteren en jezelf niet te laten overwelmen. Als je op zoek bent naar de ware jacob(a) is als een malle Tinder uitspelen misschien niet de meest doeltreffende techniek…

Maak jezelf niet gek met te veel opties. Stay calm. Jouw vis komt heus wel langs gezwommen.

Meer lezen over relaties?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nog steeds geen relatie? Er zwemmen misschien wel te veel vissen in de zee…
Sluiten