Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 1 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?

Volgens intimiteitsstoornis specialist (het is een mond vol – gelukkig is dubbelzinnigheid op z’n plek in deze rubriek) Rob Weiss piekeren veel singles en stelletjes over het vraagstuk: hoeveel seks heb ik nodig? Bijna iedereen is bang dat hij of zij niet vaak genoeg seks heeft. Maar hoeveel seks hebben we dan eigenlijk wél nodig? Het antwoord van deze intieme vraagt ligt gelukkig dichter bij jezelf dan je misschien bang voor was toen je de titel van dit artikel las. Maar voor we daar antwoord op kunnen geven, laten we eens kijken naar hoeveel seks mensen gemiddeld hebben. Of althans zeggen te hebben volgens verschillende onderzoeken.

Zo vaak hebben getrouwde stellen seks

Uit een onderzoek dat al sinds 1970 loopt, blijkt dat getrouwde stellen ongeveer 58 keer per jaar seks hebben. Dat is gemiddeld iets vaker dan één keer per week. Op zich niet verkeerd als je ervan uitgaat dat als je trouwt je al een tijdje bij elkaar bent. Verder gaat het onderzoek niet in op hoe oud deze stellen zijn en hoe lang ze al bij elkaar zijn. Dat is natuurlijk nogal relevant. Want als  je net bij elkaar bent, kus je elkaar (hopelijk) helemaal plat en duik je zonder enige moeite driemaal daags het bed in. Terwijl die sex drive er vaak na een paar jaar een beetje van afdruipt.

Jongeren vs. ouderen

Gelukkig zijn er meer gedetailleerde cijfers uit een ander onderzoek. Zo hebben stellen van in de twintig vaker seks dan oudere koppels: namelijk 111 keer per jaar. Dat is dus het dubbele aantal van getrouwde stellen.

Deze mensen hebben het vaakst seks (en het is niet wat je denkt)

En de singles dan?

Dat waren de stelletjes. Maar hoe zit het dan met de singles? Heteroseksuele, vrijgezelle mannen hebben gemiddeld zo’n 63 keer per jaar seks en een heteroseksuele vrouw nét iets minder vaak: 55 keer per jaar. Dan kan je je natuurlijk afvragen, met wie die mannen dan seks hebben (ha) én of iedereen de enquete wel eerlijk invult. Vast niet aan deze cijfers te zien – ik denk dat iedereen daar wel over kan meepraten (ahum ahum). Ook een saillant detail: mannen beweren bij 23 procent van hun avontuurtjes een condoom te gebruiken en vrouwen maar bij zestien keer (busted!). Als je die berekening nagaat, zeggen mannen en vrouwen meer condooms te gebruiken dan er jaarlijks überhaupt geproduceerd worden, dus eeehhh ja. Next subject please.

Lees ook: Zo creëer je meer connectie tijdens de seks

Het moét vaker

Al met al blijkt het dus dat mannen en vrouwen de getallen wat betreft seks activiteit graag afronden naar boven. Het lijkt dus wel alsof iedereen het idee heeft dat hij of zij vaak seks moet hebben. Hoe vaker hoe beter. Zo erg zelfs, dat we er over opscheppen. Niet zozeer over met hoeveel bedpartners, maar in elk geval wél over hoe vaak. Alle onderzoek waren dan ook anoniem in te vullen. Met andere woorden: mensen hebben lang niet zo vaak seks als ze willen dat anderen van ze denken.

Hoe vaak moet ik seks hebben?

Hoe vaak je dan wél seks moet hebben, ligt geheel aan jezelf. Aan je normen en waarden, je seks drive,  je leeftijd, je gezondheid, je emotionele staat en of je een partner hebt of single bent. En misschien wel het allerbelangrijkste: het gaat erom hoe jij je erbij voelt. Vind jij het prima om één keer in de drie maanden seks te hebben? Liever minder vaak seks hebben met iemand met wie je écht connect dan drie keer per week met iemand die je niet echt kent? Dat is dat voor jou misschien genoeg.

Dus als jij voor jou doen genoeg seks hebt, is dat voor iemand die precies zo is als jij, genoeg. We kunnen dus niet generaliseren: jij bent uniek dus kan je geen antwoord geven op hoe vaak je seks moet hebben.

Ook interessant: Zo beïnvloedt porno kijken je relatie

Wat als te veel of te weinig seks hebt?

Maar wat nou als je vindt dat je niet vaak genoeg seks hebt? Dat je liever af en toe seks hebt met iemand die je écht leuk vindt, maar je ontmoet zo iemand gewoon niet vaak? Of misschien wel andersom: je betrapt je erop dat je wel érg vaak one night stands en liefdelozeseks hebt en daar eigenlijk niet meer zoveel plezier uithaalt. Als dit gevoel zo ver gaat, dat je hierdoor emotionele stress en angst ervaart, is het misschien een idee om hierover met een professioneel iemand te praten die is gespecialiseerd in seksverlavingen. Als je juist erg weinig seks hebt, kan je dit met elke therapeut of psycholoog bespreken. Soms heeft dit namelijk met zelfvertrouwen te maken en kan je daar samen aan werken.

Een echte norm bestaat niet

Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z’n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks ‘moet’ hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks. En als je niet blij bent met hoe vaak je seks hebt, dan heb je niet genoeg seks en wil je er misschien iets aan doen. Met of zonder professionele hulp.

Meer lezen over seks?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️