Kiara Louis
Kiara Louis Liefde & Seks 14 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Waar moet een gezonde relatie aan voldoen? (test je relatie)

Je hebt je prins(es) op het witte paard gevonden en gaat er helemaal voor. Samen je leven delen met iemand, gaat om samen groeien en genieten van elkaar. In een gezonde en liefdevolle relatie zit veel empathie, support, waardering en respect. Deze tien signalen vertellen je dat het écht goed zit.

Allebei een eigen leven

Tuurlijk zijn jullie dol op de momenten met elkaar. In het begin zien jullie elkaar misschien wel het liefst elke dag. Ondanks dat snappen jullie wel heel goed dat ruimte in een gezonde relatie ook heel belangrijk is. Jouw yogalessen blijf je gewoon volgen, hij blijft elke donderdag biertjes drinken met zijn vrienden. Heb je niet het gevoel dat je iets inlevert? En worden jullie levens niet één? Dan zit je sowieso goed.

Jullie gaan dezelfde kant op

In een gezonde relatie leef je met elkaar. Niet alleen voor elkaar. Jullie normen, waarden en levenshouding liggen redelijk op een lijn. Het grotere plaatje ziet er vergelijkbaar uit. Als jouw levensvisie overlapt met die van de ander, brengt dat veel verbinding in een relatie. Je kan het idee krijgen dat je een team bent, die er samen voor gaat. Een teamgevoel is zeker een teken dat het goed zit. Samen investeer je in elkaar. En ja, je kan je ego daarvoor opzij zetten zo nu en dan.

Lees ook: 3 manieren om de passie in je relatie weer terug te krijgen

Je behoudt je eigen identiteit

Jouw partner vindt tuinbroeken verschrikkelijk, maar jij blijft ze gewoon lekker dragen. Iets wat lastiger kan zijn als je onzeker bent. Maar als je in een gezonde relatie zit, is er genoeg veiligheid. Zo kan je je eigen identiteit behouden en word je geen kopie van de verwachtingen van je vriend of vriendin. Een teken van een gezonde relatie.

Jullie inspireren elkaar

Elkaar aanmoedigen om te groeien als persoon: misschien wel één van de belangrijkste dingen in een relatie. Je partner inspireert jou om een beter mens te zijn, op zijn of haar eigen manier. Ook snapt je lover heel goed dat verandering hierbij hoort. Je blijft je als het goed is altijd ontwikkelen, dus na twee jaar zijn bepaalde eigenschappen misschien wel anders.

Realistische verwachtingen

Jullie delen realistische verwachtingen wat betreft de relatie. Het gaat niet om wat je wenst of wat je denkt dat het zou moeten zijn. Beide begrijpen jullie dat een relatie bestaat uit twee verschillende, complexe individuen. Jullie hoeven geen sprookjesachtige taferelen waar te maken.

https://www.bedrock.nl/4-manieren-om-de-passie-je-relatie-weer-terug-te-krijgen/

Jullie voelen veiligheid

Zonder een gevoel van vertrouwen ben je nergens. Want vertrouwen creëert veiligheid. Zodra je je veilig voelt, kan je aangeven waar je behoefte aan hebt, eerlijk zijn en je kwetsbaar opstellen. Een gevoel van veiligheid en vertrouwen is de lijm van je relatie. Het creëert een connectie. Voelen jullie je beiden heel veilig en vertrouwd bij elkaar, dan is de kans groot dat de relatie goed zit.

De relatie is gelijkwaardig

Een relatie is geven en nemen. Logisch, zou je denken. Toch zijn heel veel relaties ongelijkwaardig. Bijvoorbeeld als de één heel veel energie en aandacht er in steekt en de ander dit nauwelijks doet. Of als de een emotioneel onbereikbaar is, terwijl de ander zich compleet openstelt. Zowel je vriend(in) als jij zelf hebben een gelijkwaardig aandeel in een gezonde relatie. Wat er ook gebeurt. Elke partner brengt de beste in zichzelf naar boven voor de ander.

Ruimte voor vrienden en familie

Naast je yogaklasjes en zijn avondjes met vrienden, is er nog genoeg ruimte voor vrienden en familie. Jij en je partner waarderen elkaar’s familie en vrienden. Wanneer jij ervoor kiest om een avond met vriendinnen te eten, gaat je partner jou niet overhalen om met hem of haar te zijn. Oftewel: er is begrip voor tijd vrij maken voor dierbaren.

Jullie accepteren de verschillen

In een gezonde relatie is je levensvisie redelijk vergelijkbaar. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen tussen jullie. Jouw partner is dol op lange wandelingen in het bos, jij blijft liever thuis relaxen op de bank. En dat accepteren jullie beiden van elkaar. Jullie proberen niet om elkaar te veranderen. Wederzijds is er acceptatie naar elkaar toe.

Voldoet je prins(es) op het witte paard aan al deze punten, dan weet je sowieso dat het goed zit.

Meer lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️