Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Rond dezelfde tijd wakker ‘s nachts? Dit kan het zeggen over je lichaam en geest

Word jij soms ook op de meest rare tijdstippen wakker ‘s nachts? Om 03.00u lig je ineens klaarwakker in bed en krijg je geen oog meer dicht. Is het toeval of heeft die tijd misschien een betekenis? In de Chinese geneeskunde wordt er in elk geval serieus naar gekeken.

‘s Nachts steeds rond hetzelfde tijdstip wakker worden, is niet iets om zomaar te negeren, volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt namelijk gedacht dat elk verschillend orgaan actiever is tussen bepaalde uren. Zo zou elk orgaan zo’n 2 uur lang in de actiefste modus zijn, ook ‘s nachts. Aha.

Deze wakker-word-tijden zeggen iets over jou

Maar da’s niet alles, want ook zouden je emoties gekoppeld zijn aan een orgaan. Dat verklaart al een stuk meer. Als je de Chinese geneeswijze gelooft, zegt het tijdstip waarop je vaker wakker wordt dus iets over zowel je lichamelijke als over je geestelijke welzijn. Zie het als een soort orgaanklok (dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen): alsof je lichaam je organen in bepaalde tijdsblokken opschoont.

Must read: Wat we kunnen leren van Traditionele Chinese Geneeskunde

Wanneer een bepaald orgaan zwak is én actief, dan zal het zich slecht voelen op het tijdstip dat het actief is. Een orgaan dat in de nacht actief is, zal dan misschien pijn doen en je wakker maken. Dit is wat de tijden waarop je wakker wordt kunnen betekenen:

23:00 en 01:00

De galblaas heeft dan de hoogste activiteit. Als je wakker wordt rond deze tijd, kan het betekenen dat je galblaas je een teken geeft dat je minder vet voedsel moet eten, of het koffie- en alcoholgebruik iets moet minderen. Op emotioneel vlak kan dit betekenen dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen. De emotie die hoort bij dit stadium is namelijk bitterheid.

01:00 en 03:00

Rond deze periode heeft de lever de hoogste activiteit. Word je wakker, kan het dus zijn dat er iets met je lever aan de hand is. De emotie die bij dit orgaan hoort is woede of frustratie. Speelt er bijvoorbeeld het een en ander op werk? Of heb je een conflict gehad met je partner? Dan zou het goed kunnen dat je daarom wakker bent.

Lees ook: Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust

03:00 en 05:00

Ben je onlangs uit elkaar gegaan met je partner? Of is een familielid overleden? Het kan zijn dat je vanwege verdriet wakker wordt ‘s nachts. Deze 2 uur zijn volgens de Chinese biologische klok namelijk de tijd van het verdriet. Naast de tijd van het verdriet staan je longen deze 2 uur centraal.

05:00 en 07:00

Je dikke darm is het meest actief rond dit tijdstip. Heb je wat verkeerds gegeten? Dat zou de reden kunnen zijn dat je wakker wordt tussen 05:00 en 07:00. Walging is de emotie die hoort bij dit orgaan. Ben je bijvoorbeeld ontevreden op werk? Of andere dagelijkse dingen? Het kan helpen om daar iets aan te doen, of om te zorgen voor een fijne ochtendroutine!

Bron: Famme.nl

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️