Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 26 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Je maandagochtendroutine wordt zo binnen 10 minuten dragelijker

Soms voelt de zondagavond al als het begin van de werkweek. Je voelt je niet ontspannen, maakt je druk om wat de maandag op kantoor gaat brengen en ligt te malen in je bed. Zonde, want de zondagavond zou gewoon als onderdeel van je weekend aan moeten voelen. Om die stressgevoelens zo veel mogelijk te minimaliseren is het goed om routine in je ochtendritueel aan te brengen. Een ritueel waar je een ontspannen gevoel van krijgt, en waardoor je even de tijd neemt om rustig de week te beginnen.

De stappen op maandagochtend

Stap 1

Zorg dat je een snel ontbijt klaar hebt staan. Je kunt je zondagavond gebruiken om bijvoorbeeld rustig overnight oats klaar te zetten. Gebruik de voorbereiding als een klein zenmomentje en bereid je ontbijt met volle focus. Je kunt er ook voor kiezen om een bananenbrood te maken op zondag zodat je daar de hele week van kunt eten. Gooi ‘m in plakjes in de vriezer en je hebt in ieder geval geen zorgen meer om je ontbijt. Scheelt toch weer 5-stressminuutjes in de ochtend.

Must read: Last van een zondagavondgevoel? Dankzij deze 5 tips begin je de maandag wél goed

Stap 2

Letterlijk wakker schrikken is geen fijne manier om de dag te beginnen. Kies daarom voor een ontspannen wekker. Een rustgevend muziekje waar je langzaam van wakker wordt, of natuurgeluiden zijn altijd fijn. Of probeer een van de wekker-licht combinatiewekkers. Je kunt ook SleepCycle gebruiken als je een iPhone hebt.

Stap 3

Lees je mail niet, ik herhaal, lees je mail niet. Het is zo extreem verleidelijk om toch even je inbox te checken, maar doe het nou gewoon maar niet. Als er echt iets dringends is waardoor de wereld vergaat, hadden ze je wel gebeld. Maandagochtend je mail op kantoor met een kop koffie openen is ook helemaal oké. Probeer ook niet first thing in de ochtend je mail te openen. Geef je hersenen de kans om rustig bij te komen en wakker te worden.

Lees ook: Waarom mediteren voor het slapen gaan het nieuwe zandmannetje is

Stap 4

Leg een fijn geurtje op je nachtkastje. En dan niet je favoriete Chanel-parfum, maar een ontspannende geur als lavendel. Spuit een klein beetje op je beddengoed en word op deze manier zen wakker. Op zoek naar iets voor een beetje meer energie? Kies dan citroen, pepermunt of sinaasappel.

Stap 5

Oké, deze is lastig. Want het liefst ren je meteen naar je hete douche, maar neem een paar de minuten tijd om te mediteren. Het hoeven echt maar 2 minuten te zijn, maar 5 mag ook. Het is een manier om weer focus te vinden, en zo ontspannen mogelijk de werkweek te beginnen.

Stap 6

Als je onder de douche staat of dagcrème op je huid smeert is het verleidelijk om met to do-lijstjes te beginnen in je hoofd. Maar probeer deze momenten juist te pakken om nergens aan te denken, behalve aan wat je op dat moment aan het doen bent. Die andere taken kunnen ook ietsje later, als je klaar bent met je dagelijkse verzorgingsroutine.

Stap 7

Het is misschien verleidelijk om nu je huis uit te haasten, hop je fiets op te springen en naar werk te racen. Maar probeer een paar minuten in te calculeren om je bed op te maken, je tandpasta tube dicht te draaien en alles netjes achter te laten. Dat geeft een vorm van rust in je hoofd, en het is ook nog eens heel erg fijn om thuis te komen in een opgeruimd huis. Het geeft als het ware een gevoel van controle.

Meer lezen over rituelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️