Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 14 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Verslaafd aan je smartphone? Deze 5 apps helpen je bij het afkicken (aanrader!)

Onderzoek na onderzoek wijst het uit: we zijn verslaafd aan onze telefoon en dat heeft een grote invloed op ons welzijn. Van depressies tot sociale vergelijking, allebei veelvoorkomende gevolgen van overmatig gebruik van social media en dus je smartphone. Maar gelukkig kan je je telefoon ook tegen ‘m (of eigenlijk vooral tegen jóúzelf) inzetten.

Inmiddels bestaan er namelijk een aantal handige apps die je kunnen beschermen tegen je online gedrag. Check of jij tekenen vertoont die aangeven dat je afstand wilt nemen van social media.

5 apps die je helpen bij het afkicken van je telefoon

Net als bij elke andere verslaving is het ook bij een telefoonverslaving fijn om hulp te krijgen. Je weet immers dat het niet goed voor je is om uren per dag over je beeldscherm te scrollen naar objectief gezien totaal irrelevante dingen, maar tóch kan je het niet laten. Ons tech-broertje WANT selecteerde 5 apps die je tactisch helpen bij het afkicken.

Moment

Niet alleen houdt deze app (die werkt als een soort coach) bij hoelang je op je telefoon zit, ook stel je met de app doelen voor jezelf op. Het werkt dus als een soort van beloningssysteem: als jij je doelen haalt, kan je een uurtje terugwinnen door bepaalde strategieën te volgen.

Met de hulp van deze app hou je uiteindelijk meer tijd over voor de dingen die écht belangrijk zijn in het leven. Moment heeft dan ook de mooie slogan: ‘Less phone, more real life’.

Offtime

Offtime geeft je – je raadt het all – offtime. Of het nu is om te focussen op werk, beter te kunnen slapen of simpelweg een betere balans te vinden tussen de digitale wereld en het ‘echte’  leven. Deze app geeft je een handig inzicht in je telefoongedrag. Het kan wat confronterend zijn, maar daardoor krijg je wel een goed inzicht van hoeveel tijd je dagelijks op je telefoon spendeert.

Je kan zelf bepaalde limieten instellen, als je die dreigt te bereiken, stuurt de app je een waarschuwing. Behalve waarschuwen (wat voor de echte verslaafde misschien weinig doet), kan de app als je wilt ook bepaalde notificaties, berichten of hele apps al dan niet tijdelijk blokkeren. Handig bij deadlines of om even los van je verslaving te komen.

Lees ook: Waarom jouw telefoon je leven verwoest

Flipd

Ben je toe om echt te stoppen met je huidige smartphonegedrag? Misschien is het dat tijd om serieuzere maatregelen te nemen. Maar, hoe doe je dat als niemand je echt in de gaten houdt? That’s were Flipd comes in.

Net als bij de andere apps kan je bepaalde limieten en doelen stellen. Houd je je daar echter niet aan (en negeer je bijvoorbeeld de eerste waarschuwing), dan blokkeert Flipd de betreffende app. Yup. Zelfs als je je toestel opnieuw start, blijft de blokkade totdat je volgens de app weer verder mag. Dat kan frusterend zijn, maar waarschijnlijk des te nodig.

Forest

De app Forest combineert het beste van 2 werelden: het helpt je van je telefoonverslaving af én laat je groene hart sneller kloppen. Hoelang jij niet op je telefoon zit (of eigenlijk de Forest-app niet verlaat) hoe meer boompjes er groeien op je scherm en hoe mooier het wordt. En dat we van de kleur groen blij worden, wisten we natuurlijk al. In de psychologie is de kleur groen namelijk gelinkt aan geluk. Slim op ingespeeld dus van Forest!

Daarnaast wil je de boompjes natuurlijk niet dood laten gaan. Uiteindelijk kan je een heel bos laten groeien en heb je zo een visueel bewijs van dat je aan het afkicken bent van je smartphone. Daar kan je nog eens trots op zijn! Extra leuk: je kan ook meehelpen om in het echt bomen te planten door verdiende virtuele muntjes in de app uit te geven.

Must read: Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is

Beeminder

Als één van de bovenstaande apps je nog steeds niet helpen met afkicken, dan is er gelukkig nog hoop. Beeminder is misschien de minst leuke app, maar waarschijnlijk wel de meest effectieve. Zoals bij de andere apps kan je zelf bepaalde doelen instellen, maar het verschil zit ‘m hier in de straf. Je app wordt niet geblokkeerd, maar als je je niet houdt aan de limieten wordt er 5 dollar van je creditcard afgeschreven, Yes, je lees het goed.

Als dat geen stok achter de deur is, kan je altijd nog professionele hulp zoeken en naar een speciale afkickkliniek gaan. In Schotland bestaat er zelfs een afkickkliniek die is gespecialiseerd in mensen die verslaafd zijn aan cryptocurrency’s.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️