Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 14 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Relax. Deze 5 dingen hoef je écht nog niet op orde te hebben op je 30e

Later als ik groot ben… heb ik een mooi huis met een tuin, rennen mijn drie kinderen door die tuin, zit ik in die tuin met de knapste, liefste en grappigste man ever én plan ik vanaf een tuinstoel ín die tuin mijn volgende luxe vakantie naar Zuid-Afrika. Want, ik heb een amazing baan die ook nog eens goed betaalt. Oh ja, en ik ben extreem gelukkig en gezond. Hoe oud ik dan ben? Rond de dertig lijkt me wel realistisch. Fast forward naar nu. Daar zit je dan, in je mini-appartement dat je nauwelijks kunt betalen, heb je een gebroken hart van de zoveelste relatie die is stukgelopen en kun je alleen maar dromen over die vakantie naar Zuid-Afrika. Het plaatje van huisje-boompje-beestje heb je allang laten varen en je probeert er gestrest iets van te maken. De dertig ben je inmiddels gepasseerd en het voelt alsof je hopeloos achter de feiten aanloopt. Maar, zodra je accepteert dat het leven nóóit loopt zoals je het plant, word je een veel gelukkiger mens. Dus, let it go en besef je dat je deze 5 dingen écht niet allemaal perfect geregeld hoeft te hebben voor je dertigste.

Lees ook: Het dertigersdilemma (waarom het een goed idee is om bewuster te leven vanaf je 30e)

Je droombaan

Een fantastische baan komt helaas niet aangewaaid. Je moet keihard werken, onderaan beginnen en geduld hebben. Ja, je bent ambitieus en droomt nog van een giga-salaris, maar wees realistisch. Het kan ook gebeuren dat wat je dacht dat een droombaan was, uiteindelijk helemaal niet bij je past. Geen man overboord. Het is nooit te laat om iets anders te doen en het roer drastisch om te gooien.

De liefde van je leven

Iemand vinden waar je je leven mee wil delen is niet vanzelfsprekend. Hier bovenop komt dat de dating scene er inmiddels heel anders uitziet dan toen je puberde, met dating-apps als Tinder en Happn. Relaties zijn vluchtiger en je kunt zo weer verder swipen als je zin in iets anders hebt. Als je nog niet de forever ever after liefde hebt gevonden, is dat helemaal niet erg. Raak niet in de stress door anderen die het wel volgens het boekje doen. Iedereen is anders, dus leg geen onrealistische druk op jezelf. Echte liefde komt wanneer het komt, dat kun je niet forceren.

Dit is waarom we altijd controle willen houden (en waarom het soms goed is om los te laten)

Waar je wil wonen

Woon je nu in Rotterdam omdat je daar werkt, maar voelt het nog niet helemaal als thuis? Huur je nog steeds en vind je dat je nu toch echt aan een koophuis moet beginnen? Probeer juist van je vrijheid te genieten. Je hoeft jezelf niet vast te binden aan één adres. Verhuis, ontdek wat goed bij je past en geniet van the ride. Het kan juist heerlijk zijn om nog niet te weten waar je als gepensioneerde gaat wonen, toch?

Je geldzaken op orde

Moet je nog steeds je studielening afbetalen? Heb je een spaarrekening die eigenlijk die definitie niet eens verdient? No worries. Je kunt wel tonnen sparen, maar als je daardoor op een houtje moet bijten is dat toch ook geen leven? Natuurlijk is het heerlijk als je de ruimte hebt om geld voor ‘later’ te sparen, maar je weet nooit wat morgen brengt, dus geniet er nú juist van.

Lees ook: Voor iedereen die ook moeite heeft met volwassen worden (Help! word ik saai?)

Precies weten wat je wil in het leven

Tijdens je twintigerjaren gun je jezelf de tijd om na te denken over wat je later wil met je leven. Je gaat misschien studeren om je wereld te verrijken, gaat op reis om nieuwe culturen te ontdekken en geniet van meerdere dates tegelijk. Waarom zou dat op moeten houden als je de dertig bent gepasseerd? De realiteit is dat (bijna) niemand precies weet wat ze uit het leven willen halen. Of je nou dertig, veertig of vijftig bent. Probeer dus te genieten van elke dag en wees niet zo streng voor jezelf.

Meer interessante content lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️