Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 30 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

26 tekenen dat je emotioneel volwassen bent

Hoe oud je ook bent, niemand is emotioneel gezien precíés even oud. Dat bereik je door ervaring, gedrag maar ook door de invloed van je omgeving. Maar wanneer ben je eigenlijk emotioneel echt volwassen?

De staat van emotioneel volwassen zijn, bereik je als je weet om te gaan met je eigen gedrag en emoties. The School of Life, opgericht door filosoof en modern-denker Alain de Botton, stelde een uitgebreide lijst op waaraan je kan herkennen of je al emotioneel volwassen bent.

Lees ook: Waarom twintigers maar niet volwassen worden. Nemen ze het leven wel serieus?

Check of je emotioneel volwassen bent

  1. Als je ouder wordt, kom je erachter dat het ‘slechte’ gedrag van anderen vaak voortkomt uit angst en niet per se uit woede of de wil om gemeen te zijn. Het gedrag van anderen niet in zwart-wit zien (leuk of stom), brengt je verder.
  2. Je begrijpt dat andere mensen niet automatisch weten wat er in je hoofd omgaat. Je realiseert je dat je anderen je gedachten, gevoelens en emoties zal moeten uitleggen voordat zij begrijpen wat je bedoelt of wilt.
  3. Je leert dat je soms fouten maakt en dat je soms daarvoor soms je excuses moet aanbieden.
  4. Je bent niet zelfverzekerd omdat je denkt dat jij de beste bent, je realiseert je simpelweg dat anderen even bang en onzeker zijn als jij. Iedereen doet maar wat, en dat is oké.
  5. Je stopt met bedriegen, je realiseert je namelijk dat er niet zoiets als een legitiem iemand bestaat.
  6. Boosheid verandert in medelijden en compassie.
  7. Je komt achter de grote invloed die kleine dingen hebben op je humeur: slaap, stress, regelmatige bedtijden en alcohol.
  8. Je komt erachter dat wanneer mensen om je heen zeuren, zij niet vervelend willen zijn, maar vooral je aandacht willen en contact met je willen maken (zoals soms het geval is met geliefden).
  9. Je stopt met mokken. Als iemand jou pijn doet, krop je je woede niet op. Als er iets mis is, vertel je het de ander en vergeef je hem of haar.
  10. Daar kom je achter omdat het leven zó kort is, dat het belangrijk is te zeggen wat je écht bedoelt en te focussen op dat wat je wilt.

Benieuwd naar de andere kenmerken van emotionele volwassenheid volgens The School of Life? Bekijk het de video hieronder.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️