Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 30 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Van jezelf houden dé key naar geluk? Onzin, volgens de Dalai Lama

Je moet eerst van jezelf houden, voordat je van een ander kan houden; dit zou de gouden regel zijn voor een succesvol en gelukkig leven. Maar volgens niemand minder dan de Dalai Lama is dat je reinste onzin. Een gelukkig leven gaat niet alleen maar over jou. Hoe vaak hebben we het niet over zelfliefde? Over ‘je niks aantrekken van wat anderen van je vinden’, ‘lief zijn voor jezelf’ en ‘van jezelf leren houden’. Begrijp het niet verkeerd, dit is absoluut essentieel voor een gelukkig en gebalanceerd leven. Omarmen van wie je werkelijk bent, daar vrede mee hebben en op die manier mild en lief zijn voor jezelf. Echter wordt dit nogal eens verkeerd geïnterpreteerd.

Ga niet alleen voor puur persoonlijk geluk

Zoeken naar persoonlijk geluk betekent namelijk niet dat je egoïstisch moet zijn en je niets meer van anderen aan hoeft te trekken. Sterker nog; mensen die puur voor persoonlijk geluk gaan, komen ongelukkiger uit te strijd, schrijft niemand minder dan de Dalai Lama in zijn boek The Art of Happiness.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe empathie de wereld kan veranderen.

Onderzoek na onderzoek laat zien dat juist ongelukkige mensen de neiging hebben om gefocust te zijn op zichzelf en vaak sociaal teruggetrokken, piekerig en vijandig zijn. Gelukkige mensen daarentegen zijn socialer, meer flexibel en creatief en kunnen dagelijkse frustraties beter tolereren. Bovendien zijn gelukkige mensen liefdevoller en meer vergevingsgezind.

Dé twee key factoren voor geluk

Op The Power of Ideas wordt beschouwd welke andere twee sleutelfactoren kunnen leiden tot geluk volgens de Dalai Lama, namelijk: 1) een doel hebben én 2) anderen helpen.

Vooral de juiste manier van tijdsbesteding is heel belangrijk. “Nu we dit lichaam hebben en met name ons briljante brein, is elke minuut dierbaar,” aldus de Dalai Lama. “Ik denk dat de juiste besteding van onze tijd deze is: als je kunt; dien andere mensen, andere levende wezens. En kun je dat niet, weerhoud je er dan van hen pijn te doen. Ik denk dat dat de complete basis is van mijn filosofie.”

Veroorzaak geen problemen

Hoe het ook zij, we zijn in elk geval niet geboren met het doel om problemen te veroorzaken, of anderen pijn te doen. Om ons leven waarde te geven is het belangrijk om menselijke kwaliteiten te ontwikkelen als warmte, vriendelijkheid en compassie. Volgens de Dalai Lama geeft dat ons leven betekenis en rust, en dat is de eerste stap naar meer geluk.

Door anderen met een open mind te benaderen creëer je een positieve, liefdevolle sfeer. Angsten verdwijnen automatisch en je creëert relaties waarin je aanvankelijk genegenheid en positieve reacties bij de ander uitlokt en dat zorgt ervoor dat je ook jezelf meer leert waarderen.

Meer happy tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️