Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 28 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Het is goed om je af en toe alleen te voelen

Wanneer is de laatste keer geweest dat je alleen was? En dan bedoelen we echt alleen, zonder afleiding van je telefoon, tablet, laptop of computer. Waarschijnlijk is het langer geleden dan je zou willen. Misschien kan je je de laatste keer dat je echt helemaal alleen was niet eens herinneren. Zonde, want wie af en toe alleen is, geeft zichzelf tijd om ervaringen te verwerken. Wij mensen hebben het nodig om ervaringen te kunnen verwerken. Wanneer we dit doen, levert dat namelijk meer concentratie, tevredenheid en andere winst op. Factoren die we maar al te graag in ons leven toe zouden passen. Maar zeg eens eerlijk: als je een uurtje moet wachten, hoe vaak pak je dan je telefoon erbij? Je scrollt een beetje op Facebook, bekijkt talloze foto’s op Instagram en stuurt nog een paar berichten naar je vrienden, je moeder of je grote liefde. Niets mis mee, maar wanneer je op de klok kijkt, is het alweer veel later dan je had verwacht.

De leegte vullen met externe prikkels

Dat komt doordat we de ‘lege’ momenten van onze dag vaak opvullen door contact te maken met anderen en externe prikkels op te zoeken. Sociaal psycholoog Timothy Wilson van de Universiteit van Virginia ontdekte zelfs dat mensen een milde elektrische schok krijgen wanneer we een kwartiertje alleen zijn met onze gedachten. Wij mensen zijn onderbewust als de dood om even alleen te zijn. Als er geen externe prikkels meer zijn, lijken we niet meer te weten wat we moeten doen. En dat is verontrustend.

Uit onderzoek van Harvard blijkt namelijk dat we ons beter kunnen inleven in anderen wanneer we een tijdje alleen zijn geweest. Uit een ander Harvard-onderzoek blijkt dat, wanneer je alleen bent, je herinneringen meer accuraat zijn en langer blijven hangen. En hoewel het ook niet goed is om je helemaal af te zonderen van de buitenwereld, blijkt dat kinderen die af en toe alleen zijn betere cijfers halen op school én zich vaak beter voelen.

Dit vind je misschien ook interessant: Word je een egoïst als je alleen woont?

Maar waarom kiezen we er dan toch altijd nog voor om de prikkels van de buitenwereld op te zoeken? Misschien komt dat doordat we gewoon niet meer zo goed weten hoe we alleen moeten zijn en we er niet comfortabel mee zijn. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij vanavond weer helemaal één met jezelf kunt worden.

Met dit stappenplan kan je wél alleen zijn

 • Leg je telefoon weg
  We hoeven vast niet te benadrukken dat je telefoon de grootste boosdoener is van het niet alleen kunnen zijn. Gemiddeld  brengen we minstens 2 uur per dag door op verschillende sociale media. Twee uur per dag klinkt misschien niet veel, maar dit komt wel neer op meer dan 5 jaar van een mensenleven. Door je telefoon vaker weg te leggen kun je deze verloren jaren een stuk nuttiger besteden.
 • Houd vaste tijden aan
  Wil je toch af en toe je inbox checken? Doe dit dan op vaste tijden per dag. Check je inbox om 8.00u en 20.00 en zet tussendoor je schermen ook echt uit.
 • Plan me-time in
  Net zoals dat je werk, sporten en afspraken inplant, ga je vanaf nu ook tijd voor jezelf inplannen. Tijd waarin je even helemaal niets moet. En je raadt het al: je telefoon gaat dus niet mee. In deze tijd kan je van alles doen. Ga een stuk wandelen, bedenk een project. Leer van jezelf. Zorg ervoor dat je jezelf ontwikkelt. Tijd die je in je eentje doorbrengt kan soms eindeloos lang voelen, maar wanneer je een project hebt dat je kunt doen, zal de tijd voorbij vliegen.
 • Count your blessings
  Zie je het nut van alleen zijn nog niet helemaal in? Schrijf dan na elke keer dat je alleen geweest bent op wat er door je heen ging. Hierdoor leer je realiseren wat de voordelen van het alleen-zijn zijn.

Cabaretier Johan Stevens schreef een column over zijn telefoon-loze avonden om zo het alleen-zijn weer onder de knie te krijgen. ‘We kunnen niet tegen alleen zijn en proberen die leegte te vullen met social media,’ stelt hij.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het is goed om je af en toe alleen te voelen
Sluiten