Eva Kruijs
Eva Kruijs Liefde & Seks 30 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

De relatiechecklist: zo onderhoud je je relatie

Misschien lijkt een lijstje te makkelijk voor iets dat zo veelomvattend is als een relatie. Maar soms helpt het dan juist om kort en duidelijk te zijn. Een lijstje versimpelt, geeft overzicht, houvast en/of richting en dat is precies wat een relatie soms heel goed kan gebruiken.

In het boek ‘Jouw gids naar geluk‘ beschrijft auteur Eva Kruijs de stappen naar een gelukkig leven. Eén belangrijk hoofdstuk van gelukkig leven is de liefde, of zoals Eva het beschrijft: jij en de ander. Voor een duurzame, gelukkige relatie zal je namelijk moeten blijven sleutelen.

Dit vind je vast ook interessant: Wees lief tegen je partner, óók als je al tig jaar samen bent, tipt een relatietherapeut

Dat sleutelen aan je relatie, kan je eigenlijk zien als het onderhouden van je relatie. De tips van Eva kunnen je houvast bieden:

De checklist

  1. Heb plezier samen. Lach om elkaar alsof jullie elkaar nog maar net kennen. Doe ook eens iets speels, ga eens potje pingpongen of spring eens samen op een trampoline. Lachen maakt alles lichter. Je geniet zoveel meer van elkaars gezelschap als je actief plezier hebt.
  2. Zorg ervoor dat je een gezamenlijk doel hebt om naartoe te leven, op korte en op lange termijn. Stel elkaar vragen. Wat is ons beeld van de toekomst? Wat willen wij samen bereiken en waar willen we aan werken? Samen bouwen aan een toekomst biedt perspectief voor je relatie. Je bent allebei betrokken en een plan maakt investeren logisch.
  3. Heb oprechte aandacht voor elkaar. Zorg ervoor dat je zo vaak mogelijk een gesprek hebt met elkaar zonder afleiding. Eet aan tafel. Ga er samen op uit. Zet je telefoon eens uit. Kijk niet standaard televisie. Onderhoud zonder aandacht bestaat niet en aandacht heb je alleen zonder afleiding.
  4. Hou de passie en het vuur levend. Als je elkaar net kent, kun je niet van elkaar afblijven; tijd, plaats en comfort maken niets uit. Je verlangt vrijwel continu naar elkaar en handelt daar ook naar. Dit kun je behouden. Maak er tijd voor. Doe iets nieuws. Verras elkaar. Hou het spannend of maak het opnieuw spannend. Seks is deels wat je liefdesrelatie anders maakt dan een vriendschap, dus laat dat niet verdwijnen. Ga een uurtje eerder (samen!) naar bed, douche samen, masseer elkaar, slaap zonder pyjama, slaap samen uit en knuffel dan uitgebreid, raak elkaar ook overdag aan, praat over wat je fijn vindt en luister naar elkaar.
  5. Wees elkaars spiegel. Geef elkaar eerlijke en respectvolle feedback en luister naarwat de ander te zeggen heeft zonder in de verdediging te schieten. Neem plaats in elkaars klaslokaal en zie feedback van de ander als een kans om jezelf te ontwikkelen. Een ander ziet vaak meer van jou dan je zelf ziet.
  6. Bedenk goed of je zelf voldoet aan de eisen die jij aan je partner stelt. Soms zijn de verwachtingen die je hebt van je partner zoveel hoger dan die je jezelf oplegt. Is jouw ideale partner intelligent, lief, gepassioneerd, zelfverzekerd, eerlijk, trouw? Zorg er dan voor dat je dit zelf ook bent, of probeer er minimaal aan te werken. Ook hiermee maak je jezelf aantrekkelijker voor je partner, wat weer zoveel andere leuke dingen met zich meebrengt.
  7. Relativeer. Zorg ervoor dat alles wat geen discussie hoeft te worden, ook geen discussie wordt. Een relatie is geven en nemen en het is soms al ingewikkeld genoeg om de grote lijnen goed te houden. Check daarom bij de kleine dingen of het belangrijk genoeg is om er energie aan te geven. Is dat niet zo? Dan kun je die tijd en energie beter steken in dat wat wél belangrijk is.
  8. Sta stil bij waarom jullie bij elkaar zijn en waarom jullie voor elkaar kiezen. Je bent niet toevallig samen, je hebt er bewust voor gekozen je leven samen te delen. Een leven dat je maar één keer leeft. Je brengt met je partner de meeste tijd door, maakt samen de belangrijkste keuzes en richt je leven samen in. Dat is niet niks. Dat is bijzonder en dat jullie dit samen doen is minstens zo bijzonder. Hou de reden dat je voor elkaar hebt gekozen levend.
  9. Laat nooit iets liefs onbenoemd. Het is altijd de moeite waard om elkaar een compliment te geven. Het is altijd de moeite waard om elkaar te laten merken dat je bijzonder bent. Het is altijd een goed idee om elkaar te laten weten hoeveel je om elkaar geeft.

Natuurlijk is het volgen van een lijstje geen garantie voor een geslaagde relatie. Het begint en eindigt met bewust met elkaar bezig zijn. En daar is dit artikel dan weer een mooi houvast voor.

Meer lezen? In Jouw Gids naar Geluk (verkrijgbaar via www.jouwgidsnaargeluk.nl) beschrijft Eva Kruijs 7 stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️