Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 31 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo slecht is roken écht (ook als het een feestelijk sigaretje tijdens uitgaan is)

Het lijkt zo onschuldig, die paar sigaretten per week als je bij je vrienden bent. Je begon ermee toen je in de pauzes op de middelbare school altijd zat te chillen in het rookhok, en je bent er nooit mee gestopt. Maar zolang je geen twee pakjes per dag rookt, zal het toch best meevallen?
Nope, blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. Zij onderzochten de gezondheids- en overlijdensgegevens van bijna veertigduizend Nederlanders en concludeerden dat lichte rokers (die niet dagelijks roken) óók vijf jaar moeten inleveren. Voor matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) zijn dat er negen, en zware rokers (meer dan twintig) leven gemiddeld maar liefst dertien jaar korter dan hun leeftijdsgenoten die nooit hebben gerookt.

23 procent

Ben jij zo’n zware roker? Dan is de kans zo’n 23 procent dat je overlijdt vóór je met pensioen mag. Als je af en toe een sigaret rookt is de kans dat je voor je 65e overlijdt nog maar 11 procent, tegenover 7 procent bij niet-rokers. In de afgelopen jaren is maar liefst 40 procent van de overlijdensgevallen onder de 80 veroorzaakt door tabak.

Hoe dat dan komt? Het onderzoek toont aan dat rokers veel meer kans hebben op ziektes: hart- en vaatziekten, ademhalingsziekten en vooral (long)kanker. Bijna de helft van de zware rokers die voor hun 65e overlijden (11 procent van het totaal), heeft dat te wijten aan kanker. Rokers hebben de neiging om de afbeeldingen op sigarettenpakjes gewoon te negeren, maar handig is anders.

Dit vind je vast ook interessant: Dit is de beste manier om te stoppen met roken (klaar voor je laatste trek?).

Het is nog niet te laat

Voor de 3,5 miljoen Nederlanders die roken, is er nog wel hoop: hoe jonger je stopt met roken, hoe meer levensjaren dat oplevert, zeggen de onderzoekers. Sterker nog, mensen die vóór hun 35e weer stoppen, hebben dezelfde levensverwachting als mensen die nooit zijn begonnen. Wel met een kleine disclaimer: als je van je 12de tot 35ste heel veel hebt gerookt, kan dat best je levensverwachting verkorten, maar dat is in de cijfers van dit grote onderzoek niet te zien, aldus de onderzoekers tegen het Parool.

En is dit nog niet genoeg reden om te stoppen met roken? Het maakt je ook minder aantrekkelijk, schreven we laatst al. Daarnaast is het slecht voor je huid, seksleven én het milieu: wie een pakje sigaretten per dag rookt, jaagt er elke twee weken een boom doorheen. Als dat nog niet genoeg is…

Stoppen met roken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️