Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 23 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe aantrekkelijk ben jij? Dat wordt beïnvloed door je rookgedrag

Vaak zijn we bezig met hoe we er aantrekkelijk uit kunnen zien, of hoe we ons kunnen gedragen om aantrekkelijk over te komen. We lachen veel, trekken leuke jurkjes aan en doen een soort poging tot flirten. Maar hoe zit het met dingen vermijden die je níet aantrekkelijk maken? Die extra sigaret met Kerst ‘voor de gezelligheid’ kun je bijvoorbeeld beter laten.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol keken namelijk naar de relatie tussen het uiterlijk van het gezicht en roken. Daarbij onderzochten ze niet alleen of je aan iemands gezicht kunt zien of diegene rookt, maar ook of je meer of juist minder aantrekkelijk wordt gevonden als je rookt.

70 procent goed

Aan de studie deden 590 deelnemers mee, die van twee bijna identieke gezichten (eeneiige tweelingen) moesten aangeven wie ze dachten dat de roker was, en in een tweede taak welke van de twee gezichten ze aantrekkelijker vonden. Er werden ook foto’s gemanipuleerd door het ‘gemiddelde’ van de twee gezichten te nemen, zowel om gezichten van rokers als van niet-rokers te creëren.

Wat bleek? De prototypes van gezichten van rokers, werden inderdaad ook geïdentificeerd als zodanig. Bij de afbeeldingen van de prototypes wezen participanten zelfs in 70 procent van de gevallen de juiste persoon aan als roker. Bovendien werden ze als minder aantrekkelijk beoordeeld dan de gezichten van niet-rokers.

Dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met roken

Anti-rookcampagnes

Dat effect was weliswaar niet te zien bij de niet-gemanipuleerde gezichten, maar dat kan volgens de onderzoekers ook te maken hebben door verschil in bijvoorbeeld expressie of lichtinval. De resultaten zijn volgens hen daarom een duidelijke conclusie dat roken wel degelijk iets met je gezicht te maken heeft. Volgens de onderzoekers zijn vooral jonge mensen gevoelig voor deze conclusie: ze zeggen dan ook dat dit een heel nieuwe invalshoek kan zijn voor anti-rookcampagnes.

Natuurlijk treden de effecten van roken op je uiterlijk vooral op wanneer je echt veel rookt, maar ook die paar sigaretten tijdens het uitgaan kunnen een aandeel hebben. Niet alleen op je gelaatstrekken, maar natuurlijk ook op je huid, was al langer bekend. En oh ja, roken heeft ook een slechte invloed op je seksleven. Dus eh… volgende keer toch maar iets beter overwegen?

Stoppen met roken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️