Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 2 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Het is Stoptokber: dit zijn de effecten als je één maand niet rookt

Roken, paffen of een peukie doen. Hoe je het ook noemt: in Nederland rookt 24 procent van de mensen boven de 12 jaar. Daarom is Stoptober in het leven geblazen. Als je in oktober stopt met roken (ook al is het voor één maand), heb je ook een grotere kans van slagen om voor eens en altijd te stoppen. Hoe zit dat eigenlijk? En wat zijn de effecten van één maand niet roken?

Er is een landelijke campagne opgezet om gezamenlijk één maand niet te roken. En daar zit een interessante theorie achter.

Hoe werkt Stoptober

Als je meedoet aan Stoptober krijg je elke dag via de app een motiverend bericht, maar je kunt op de app ook leuke spelletjes spelen voor afleiding. Daarnaast krijg je tips voor op moeilijke momenten, want stoppen kan behoorlijk lastig zijn.

Alle steun die je als deelnemer krijgt via de app, maar ook op social media van andere deelnemers draagt bij aan het succes van stoppen in oktober. Via Facebook, Twitter en Instagram kun je contact houden met andere deelnemers en op die manier heb je echt het gevoel dat je het samen doet. De eerste 5 dagen kun je zelfs via een livestream op Facebook zien hoe een groep van 50 rokers zich vrijwillig laat opsluiten.

Lees ook: Zo slecht is roken écht (ook als het een feestelijk sigaretje tijdens uitgaan is)

28 dagen is de truc

De periode van 4 weken om te stoppen met roken draagt ook bij aan het écht stoppen met roken. 4 weken stoppen klinkt een stuk makkelijker dan helemaal nooit meer een peukje opsteken.

Tegelijkertijd is 28 dagen lang genoeg om de positieve effecten van stoppen met roken in te zien. Plus de ergste afkickverschijnselen zijn dan achter de rug. Dit maakt het makkelijker om het ook daarna vol te houden. De kans dat je voor altijd stopt is bovendien 5 keer groter als je het 28 dagen volhoudt.

Effecten op je gezondheid stoppen met roken

Stoppen met roken heeft áltijd zin, ook voor een korte tijd, laat Rokeninfo zien. Al na 20 minuten zijn de effecten merkbaar:

  • Na 20 minuten: De bloeddruk en hartslag daalt.
  • Na 24 uur: Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. Alle koolmonoxide is al uit je lichaam
  • Na 48 uur: Alle nicotine is uit je lichaam. Je ruikt en proeft al wat beter.
  • Na 72 uur: Je hebt meer energie. Ademen gaat makkelijker.
  • Na 2-12 weken: De longfunctie en bloedsomloop is verbeterd.
  • Na 1 maand: Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had verdwijnt dit.
  • Na 1 jaar: Je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd. Je risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af.
  • Na 5-15 jaar: Het risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker.
  • Na 10 jaar: Het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
  • Na 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

Liever oktober dan januari

Oktober blijkt de perfecte maand om je peuk voor eens en voor altijd uit te drukken. Uit onderzoek blijkt dat de kans van slagen vele malen groter is deze maand dan bijvoorbeeld in januari. Waarom?

Als je op 1 januari aangeeft dat je wilt stoppen met roken, zijn de reacties vaak negatief. Niet roken is één van de vele voornemens die mensen hebben voor het nieuwe jaar, maar die weinig mensen volhouden. Als je stopt in oktober gaat het er een stuk anders aan toe, je doet het in principe met een online community.

Makkelijker om voor altijd te stoppen

De resultaten liegen er niet om: ongeveer tweederde van alle deelnemers houdt het vol om 28 dagen niet te roken. Uit de laatst afgenomen enquête van 2016 kwam naar voren dat 92 procent van de deelnemers Stoptober positief beoordelen. De steun via de app en social media spelen daar een grote rol in.

Uit een ander onderzoek blijkt dat stoppen met roken beter werkt als je cold turkey gaat en dus in één keer stopt. Als je het roken langzaam afbouwt, is het een stuk lastiger, maar door in één keer de keuze te maken om niet te roken, heb je meer kans op succes.

Toch vervallen veel rokers na de 28 dagen in hun oude gewoontes, maar elke sigaret die je niet rookt is al een stap in de goede richting. Als je voor je 35e stopt met roken, heb je alsnog dezelfde levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Dus als je nu nog aan wilt sluiten, doe dan vooral lekker mee met Stoptober.

Meer lezen over roken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Het is Stoptokber: dit zijn de effecten als je één maand niet rookt
Sluiten